Gyökerek és szárnyak

3 fontos dolog, amit jó ha tudsz a gyermeked fejlődéséről

2021.02.11 02.21 Írta: PPNP
gyermek fejlődés
gyermeknevelés
pozitív nevelés
pozitív szülő

Szülőként mindannyian a legjobbat szeretnénk adni a gyermekünknek és mindent megteszünk azért, hogy harmonikusan fejlődjön, boldog gyermekkora legyen. Ma már számtalan könyv áll rendelkezésedre, hogy kicsit a dolgok mögé nézz és azt is megértsd, hogy a gyermeked éppen melyik fejlődési szakaszában mire érdemes a leginkább figyelni. Persze ne feledjünk! Minden tudományos megállapítást felülír az anyai szeretet, az anyai, apai ölelés fontossága.

Az agy növekedése, fejlődése már néhány héttel a fogantatás után elkezdődik, majd a születés után hatalmas ugrásokkal fejlődik a gyermek érzékszervi, vizuális és kognitív működése. Ha már az első években is odafigyelünk arra, hogy gyermekeinket pozitív tapasztalatokkal bátorítsuk a világ felfedezésére, akkor ezzel az agysejtek működését, fejlődését segítjük elő. Az agy növekedése már a születés előtt elkezdődik, majd a tinédzserkorban és végül a korai felnőttkorban is folytatódik. Így érdemes folyamatosan odafigyelni rá.

baba2

Ma már nagyon sok fejlesztő módszert ismerhetünk meg és próbálhatunk is ki a gyermekünkkel. Vannak, amelyek a vizuális fejlődésre, mások az érzelmire, megint mások az idegrendszerire helyezik a hangsúlyt. A legnagyobb választék talán a mozgásos fejlesztésekkel kapcsolatos torna területén van.

Most 3 olyan módszert szeretnénk bemutatni, amely kutatások során elért eredményeken alapul és támogatja gyermekeink fejlődését.

Tartsátok be a napi rutint!

Nem véletlen, hogy a kisgyermeket nevelő szülőket arra biztatják, hogy alakítsanak ki napirendet és igyekezzenek azt betartani. Az állandóság és ismételt ​​szokások segítenek a gyermek mentális növekedésében és fejlődésében, nem beszélve a biztonság és a felelősségérzés fejlesztéséről. Számos kutatás támasztja alá, hogy a napi rutinnal rendelkező gyerekek könnyebben és jobban tanulnak, gyorsabban oldanak meg problémákat és általában igaz, hogy kevésbé ijednek meg ha olyan szituációba kerülnek, amellyel még korábban nem találkoztak. Ne féljünk tehát a napi- heti rutin kialakításától és betartáástól! Ezek biztos pontot, biztonságot jelentenek a gyerekeknek. Arról nem is beszélve, hogy a szülő is sokkal nyugodtabb lesz, hiszen átlátja az előtte álló plusz napi feladatokat, amiket be tud illeszteni a napirendbe. Kedves Szülők! Ne feledjétek! Ebben a napirendben mindig legyen helye a kikapcsolódásnak, pihenésnek a szülők számára is!

Hagyd, hogy érezzen!

Bármennyire is hiheteten, de a gyermekek érzelmi fejlődése jelentős hatással van az agyuk fejlődésére. Kutatások igazolják, hogy az érzelmi fejlődés befolyásolja a kognitív és végrehajtó funkciókat, mint például a memória, a döntéshozatal és a problémamegoldás.

Ezért is fontos, hogy a kisgyerekek érzelmi fejlődésére kiemelten figyeljünk oda, hiszen – ha furcsán is hangzik elsőre – ez befolyásolhatja a felnőtt életében elért sikereit.

Mindenekelőtt hagyd, hogy a gyermeked érezzen és ezt engedd meg neki, hogy szabadon ki is fejezze. A kisgyermekkorban gyakran előfordul – sőt, valljuk be szinte csak ez történik – hogy elsőre valami nem sikerül, sokszor másodikra, sőt ötödikre sem. Ilyenkor vannak gyerekek, akik idegesek, dühösek, csalódottak. Hagyd, hogy megélje az érzelmeit! Biztosítsd róla, hogy átérzed a csalódottságát és a dühét, és segíts neki a megoldásban! Nem baj, ha ezeket az érzéseket érzi, hiszen ebben a helyzetben ez a normális. Természetesen meg kell tanítani, hogy más gyerekekkel a játszótéren vagy az óvodában hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy majd be tudjon illeszkedni majd a közösségekbe. Különösen fontos ez azon gyerekek számára, akik testvér nélkül nőnek fel, hiszen a saját játékaik megosztása, a másokra való odafigyelés és törődés kialakítása az ő esetükben külön odafigyelést igényel. Egy nagy családban a hétköznapok természetes velejárója, hogy együtt, egymást segítve végzik a napi rutint, de egy testvér nélkül felnövő kisgyerek esetében a másik gyerekhez való alkalmalzkodás képességének kialakítása gyakran a bölcsire vagy az ovira marad.

baba3

Engedd, hogy kreatív legyen!

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik már kiskorukban hallgatnak zenét, fejlettebb az agyuk, mint azoknak, akik életének nem része a zene. A kreativitás különböző formáinak ösztönzése az élet első éveiben, elősegíti az agy fejlődését, amely felnőttkorban erős kreativitási készségekhez vezet.

Talán meglepő, de a kreativitás kora gyermekkorban leginkább más gyerekekkel való közös játékkal fejleszthető.

Ilyenkor nagyon sokat tanulnak a gondolkodásról, arról, hogy egy adott problémát mások másként oldanak meg, más látószögből néznek rá és mást vesznek észre benne.

Különösen igaz ez akkor, ha a gyerekeknek egészen más az érdelődési köre: az egyiket a babaruha érdekli, a másikat a traktor csavarjai. Együtt, kreatívan kialakítják, hogyan lehet a két érdeklődési területet összeilleszteni és így születik meg a mese a csinosan öltözött traktorosnőről. Természetesen a különböző építő játékok is fejlesztik a kreativitás.

Fontos azonban, hogy hagyjunk idő a gyermekeknek, hogy kellőképpen elmélyüljenek a játékban.

Egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a szülők egyik játékot pakolják a másik után, mintha állandóan mozgásban kellene tartani a gyereket, és ha „pihenni” küldik, akkor kezébe adják a tabletet. Pedig a pihenés maga a játék! Ha valóban elmerül benne valaki, akkor létrejön a flow-élmény, ami nélkül nincs kreatív alkotási folyamat. Ha nem hagyunk időt erre a gyerekeknek, mert azonnal egy új játékkal kínáljuk, hogy nehogy unatozzon, akkor éppen ezt a lehetőséget vesszük el tőlük!

baba4

Hatalmas szakirodalom áll rendelkezésére minden szülőnek arról, hogyan fejlesztheti gyermekét. De ne feledjük! Szeretet, ölelés, őszinte beszélgetések és sok-sok értékes együtt töltött idő. Ezeket semmilyen szakkönyven leírt gyakorlat nem pótolhatja.

Felhasznált irodalom.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x