Gyökerek és szárnyak

3 tipp! Mindfulness gyerekeknek

2021.07.13 02.41 Írta: PPNP
gyerekek
mindfulness
pozitív fegyelmezés
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés

A tudatos jelenlét gyakorlásával komoly eredményeket érnek el a világban azon gyerekek körében is, akik szorongásban, stresszben vagy épp valamilyen komoly kihívást jelentő viselkedészavarban szenvednek. Egyre több kutatás és szakirodalom támasztja alá, hogy a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét megtanítása a gyerekeknek elősegítheti az eredményesebb tanulást, fejleszti az érzelmi intelligenciát, a kötődés kialakulását és az önbizalmat.

Ha csak abból indulunk ki, hogy a mindfulness-technika elsajátítása milyen hatással van a felnőttekre és a felnőttek mindennapjainak alapvető változásaira, akkor látjuk, hogy az számos egészségügyi előnnyel is jár. A jelenre való összpontosítás képessége segít abban, hogy a gondolataink ne kalandozzanak el, hogy jobban tudjunk összpontosítani, rugalmasabban tudjunk egy-egy témát megközelíteni és nem utolsósorban lényegesen kevesebb stressz érje a szervezetünket.

mindfulness1

Nézzünk néhány egyszerű gyakorlatot, amelyekkel belekóstolhatunk a tudatos jelenlét nyújtotta lehetőségekbe a gyermekek esetében is!

Lélegezz tudatosan!

A leginkább ismert és alkalmazott technika, amit a gyerekek mindennapjaiba gyorsan és hatékonyan be tudunk építeni azok a légzőgyakorlatok. Ha egy gyerek izgul egy dolgozat vagy vizsga vagy csak egy rég nem látott baráttal való találkozás előtt általában azt tanácsoljuk neki, hogy lélegezzen mélyeket, így csillapítani tudja az idegességét. A tudatos légzés nagyon hatékony ezekben a helyzetekben is.

Kószálj tudatosan!

A tudatos jelenlét éppen azt mutatja meg nekünk, hogy milyen értékes a jelenben lenni. Nem a múlton merengeni és nem is egy elképzelt távoli jövő képét dédelgetni magunkban. A gyermekeddel való tudatos kószálás lényege éppen az, hogy megmutasd neki milyen az, amikor a jelenben, együtt vagytok és megfigyelitek a benneteket körülvevő „itt-és-most” világot. Sajnos nem egyszer látni szülőket, nagyszülőket úgy sétálni a gyerekekkel vagy „játszani” a játszótéren, hogy közben valójában nincsenek jelen a helyzetben. Leginkább épp telefonálnak, vagy chatelnek vagy posztolnak, vagyis egy másik valóságban vannak jelen ahelyett, hogy az itt-és-mostot élnék.

Ebben az esetben azok a mondatok, hogy „sétáltunk a gyerekkel” vagy „játszottunk a gyerekkel a játszótéren” nem igazán fedik azt, ami valójában történt.

A tudatos kószálás azonban éppen erről a tudatos jelenlétről, a világ közös felfedezéséről szól.

Beszéljétek meg a gyerekkel, hogy hol lenne kedve sétálni és azt is, hogy azon a helyen vajon mit fogtok találni! Tippeljétek meg, hogy milyen hangok, milyen illatok, milyen növények, állatok, padok, épületek várnak rátok?

Majd itt-ott álljatok meg a séta közben és tudatosan tapasztaljátok meg, hogy mi vesz körül benneteket. Kérd meg a gyermeked, hogy csukja be a szemét és próbálja kitalálni, hogy milyen hangokat hall, milyen illatokat érez! Beszélgessetek ezekről a jelenségekről! Mit gondol honnan jöhet ez a szag vagy illat?

Ahogyan Victor Hugo mondta:

Semmi nem idéz meg úgy egy emléket, ahogy egy illat.

 

Beszélgessetek arról, mit jelentenek neki a most látott, hallott, tapasztalt jelenségek! Ha belemélyültök a játékba csodás napotok lesz!

Mozogj tudatosan!

Az, hogy a mozgás mindannyiunk számára felszabadító érzés az nem kérdés talán senki számára.

A sport, illetve a mindennapi mozgás, legyen az séta a kutyusunkkal vagy gyaloglás a közértig olyan testi és lelki folyamatokat indít be, amelyek nagyon fontosak az egészségünk megőrzése szempontjából.

Utánozzátok a gyermekeddel valamelyik híres mesehős mozgását!

Legyen ő a rettenthetetlen és bátor királyfi vagy Superman vagy épp Mulan, amint megmenti a nemzetet. Beszéld meg a gyerekeddel, hogy miközben mind pontosabban próbálja utánozni kedvenc mesehősét, közben mondja el, hogy hogyan áll, ül, hol vannak mindeközben a kezei és mit érez, mialatt így szuperhőssé alakul.

Bármelyik gyakorlatot is próbáljátok ki, önfeledt, tudatos és elmélyült együttlétet kívánunk hozzá.

Felhasznált irodalom1

Felhasznált irodalom2

Felhasznált irodalom3

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x