Gyökerek és szárnyak

4 egyszerű hálagyakorlat a családban

2021.02.08 05.13 Írta: PPNP
család
hála
hála gyakorlása
pozitív nevelés
pozitív szülő

A valódi hálaérzet az egyik legfontosabb boldogságfokozó technika. A hála fontosságáról ITT nézhettek meg egy nagyon izgalmas előadást.

Az íráshoz a Boldogságóra kézikönyveket is felhasználtuk, amelyet ITT érhettek el!

A hála a legtöbb ember számára általában csak annyit jelent, hogy köszönetet mondunk valamiért, amit kaptunk. Azonban ennél nemcsak, hogy sokkal többet jelent ez a szó, hanem prof. Dr. Sonja Lyubomirszky tanulmányaiból az is kiderül, hogy a hála az egyik legfontosabb boldogságfokozó technika. Ráadásul egy olyan „eszköz”, ami állandóan rendelkezésünkre áll így tulajdonképpen bármikor alkalmazhatjuk az életünkben.

hála_7

Mi a hála hatása?

A hálás gondolkodás képes semlegesíteni a negatív érzéseket, az irigységet, az ellenségeskedést, a magányt, a rossz kedvet, az aggodalmaskodást.

A hála kapcsolatban áll az elménk és a testünk egészével és a negatív érzéseket átalakítja pozitívvá, segít felismerni és értékelni a jót az életünkben. Ráadásul ha a folyamatos hálaérzet beépül az életünkbe képes a stresszt is csökkenteni.

Miért fontos a hála a családban?

A család a legfontosabb közeg egy gyermek számára. Majdnem minden ott dől el a későbbi életével kapcsolatban. Egyebek mellett például az is, hogy majd hogyan tud beilleszkedni az óvodai vagy iskolai közösségekbe.

Tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a gyerekek gyakorolják a hála kifejezését, optimistábbak lesznek, fokozódik az élettel kapcsolatban érzett elégedettségük és csökkennek negatív érzéseik.. A rendszeresen hálát kifejező gyerekek jobban értékelik a szoros kapcsolatokat, és jobban érzik magukat az életben. Ezért is különösen fontos, hogy gyakoroljuk a hálát a családban is.

Összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet arra, hogyan tudjátok a hála gyakorlását becsempészni a családotok mindennapjaiba. Némelyikből születésnapra, névnapra kiváló ajándék is készíthető.

Hálabefőtt

Az egyértelmű kedvenc, amely egyre több család polcán megtalálható. Nem kell hozzá semmi más, csak papírok, toll és egy befőttesüveg, amit aztán kedvünkre dekorálhatunk. A hálabefőtt lényege, hogy köszönetet mondj annak, akinek szeretnél és elmondd neki, hogy miért vagy hálás neki. A hálád okait írd fel külön-külön papírcetlikre, hajtogasd össze és tedd bele a befőttesüvegbe. Nyilván, minél több ilyen cetlit írtál, annál inkább tele lesz az üveg. Fontos, hogy figyelj arra, hogy lehetőleg ne csak általánosságok legyenek benne: „Köszönöm, hogy mindig számíthatok rád!:” hanem jellemzően olyasmi, amit csak ti tudhattok vagy érthettek. „Köszönöm a legjobb pillanatban érkező csokit.” Ha tele van a befőtt, akkor add oda valamelyik családtagodnak, aki aztán amikor rosszabb napja van vagy éppen jó és még jobbá szeretné tenni, akkor kinyitja a befőttet és egészen biztosan boldoggá teszi majd, amit olvasni fog.

hála_8

Családi háladoboz

Kicsit hasonlít a hálabefőttre, de míg az inkább két családtag közötti üzenetváltás, a családi háladoboz sokkal inkább képes összehozni a családot. Vannak olyanok, akik beépítetik a család heti rutinjába a „Háladoboz bontást”, ami minden héten pénteken délután van, amikor mindenki az egész heti fáradtsággal telve hazaért az iskolából, a munkából, és nagyon jól esik egy-két kedves szó a másiktól. A családi háladobozba ugyanis egész héten gyűjtjük a hálás üzeneteket. A játékosságot segíti, ha nem írják oda a családtagok, hogy ki írta és kinek hálás, hanem a családi közös élmény közben találgatják, hogy kinek szól és milyen, azon a héten történt eseményre utalhat. Hatalmas móka kerekedhet belőle és péntek esti kikapcsolódásnak is csodálatos!

Javlot a családban (nem, nem elírás) 🙂 

A hála kifejezésének egyik legfontosabb varázsszava a „köszönöm”, amelyet ugyanúgy meg kell tanítanunk gyermekeinknek, mint a „kérem”-et. Erre is jó lehet a „Fordított-tolvaj” - JAVLOT elnevezésű játék, amely azért viseli ezt a nevet, mert nem elcsenünk valakitől valamit, nem kiveszünk a zsebéből, a tolltartójából vagy a táskájából, hanem éppen ellenkezőleg, beteszünk oda valamit.

Gyártsatok kartonpapírból kis felhő, szív, süni vagy bármilyen alakú papírokat és írjátok rá a szót: „Köszönöm”.

Majd ha valamelyik családtag úgy érzi, hogy szeretne megköszönni valamit valakinek, akkor beleteheti a zsebébe vagy táskájába, ami biztosan boldogságot fog okozni, amikor megtalálja. Persze ez nem helyettesíti azt, hogy a másiknak szóban, személyesen is elmondjuk, ha hálásak vagyunk valamiért.

hála_9

Családi fotók másképpen

Sok családban legalább két-három havi rendszerességgel előkerülnek a családi fotók, a nagypapáról, a nagymamáról, arról, amikor a gyerekek kicsik voltak. Ezek a családi történetek bizonyítottan erősítik a kötődést, biztonságot, a valahova való tartozás érzését adják a gyerekeknek. Persze fontosak a családi történetek tanításai, mert például ha valaki folyton azt hallja kicsi korában, hogy „tisztességes munkával nem lehet pénzt keresni”, akkor ez a felnőtt életében a munkához való hozzállást. Nézegessétek úgy a családi fotókat, hogy közben hálatörténeteket meséltek a gyerekeknek a családtagokról.

Nagyon hálás vagyok a nagypapának, hihetetlen türelemmel tanított engem biciklizni. A nagymama gyógy-almássütije minden rossz jegyet elfeledtetett velem.

 

„Az élet megoldandó problémák sorozata – és ezek a problémák gyakran stresszt váltanak ki.” – mondja dr. Robert Emmons hálakutató, a Kalifornia Egyetem pszichológus professzora. Szerinte „a hála lehet a megoldás, amivel győzedelmeskedhetünk a stressz fölött”.

A hála gyakorlásának, a boldogságszint emelésének nagyon sok módját ismeri már a tudomány. Ha nincs időnk hálabefőttet vagy háladobozt készíteni, akkor énekeljünk! Nagyon gyors stresszoldó hatása különösen akkor figyelhető meg a családokban, ha türelmetlen gyerekekkel ülünk egy autóban és sokadjára teszik fel a kérdést: „Ott vagyunk már?”

Addis is, míg odaérünk, énekeljünk! 🙂

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x