Taní - tani

5 tipp, hogyan erősítheted a tanár-diák viszonyt!

2021.02.03 20.29 Írta: PPNP
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
tanár-diák viszony

2020 és ahogyan látni lehet 2021 is számos olyan nehézség elé állít pedagógust és diákok egyaránt, amilyennel még nem találkoztunk. Időről-időre fontosnak tartjuk, hogy ebben a helyzetben is kapaszkodót nyújtsunk a pedagógusoknak abban, hogyan erősítsék a tanár-diák viszonyt, ami minden sikeres oktatás, nevelés alapja.

Azok a pedagógusok, akik rossz kapcsolatban vannak a diákokkal csalódottságot, ingerültséget és haragot éreznek irántuk, ami mindenki rombol. Ilyenkor a tanárok úgy írják le az adott diákkal való kapcsolatukat, mint aki „kimeríti őket", „energiát vesz el” tőle és az osztálytól. Gyakran előfordul olyasmi is, hogy a tanár és a diák közötti negatív kapcsolatok olyannyira felerősödhetnek, hogy a tanárok ingerlékenységet és haragot tanúsítanak az osztályban tanuló többi diák iránt is.

diák3

Az ilyen típusú osztályokban előfordul a kiabálás és a kemény büntető irányítás is.

Hogyan kerülhetjük el, hogy a helyzet elfajuljon?

Mit tegyél és mit ne tegyél?

Bármennyire is sok odafigyelést igénylő, de nagyon fontos, hogy megismerd és folyamatosan kapcsolatot ápolj a diákjaiddal. Az egy éve tartó helyzetben ennek különösen nagy jelentősége van. A diákoknak szükségük van a tantárgyi tudás leadásán túl is a figyelemre. Mindig szólítsd őket a nevükön, tudd, hogy éppen mi érdekli őket, mi hozzájuk a kulcs, hogyan tudod motiválni őt a tanulásban.

Ismerünk olyan, felsősöket tanító pedagógust, aki kártyamódszerrel dolgozik.

Minden tanítványáról készít egy kis kártyát, amire feljegyzi a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és persze folyamatosan bővíti a róla szóló ismereteket. Ez azért is működik hatékonyan, mert a helyszűke miatt csak a legfontosabb kulcsszavakat kell szerepeltetni a papíron, viszont az könnyebben megjegyezhető, mintha tele lenne írva információkkal.

Ballagáskor aztán ezeket a kártyákat kapják meg a gyerekek úravalóul tele a legjobb tulajdonságaikkal, a róluk szóló gondolatokkal.

Mire jó még a kártya?

Ha egy focit szerető diáknak problémai vannak a matekkal, akkor tudni fogod, hogy egy focihasonlattal sokkal könnyebben elmagyarázod neki a matematikai összefüggést. Vagy ha tudod, hogy az egyik diákod német nyelvterületen élt korábban, akkor kérdezhetsz tőle olyan tudnivalókat, amit örömmel oszt majd meg és ezzel erősíted benne a tudásmegosztás fontosságát, ráadásul rávilágítasz az egyik erősségére is.

Nyisd meg a félénk tanulókat is!

Nem könnyű, de számos pedagógiai módszer létezik az introvertált tanulók „kinyitására” vagy inkább megértésére. Rendkívül fontos pedagógusként elfogadni, hogy minden gyerek más, és mindenkinek megvan a helye, a szerepe a közösségben. Lesz aki a csoport középpontjában irányítja majd az események, mások elemző munkát végeznek, de lesznek olyanok is, akik a precíz kivitelezésben teljesednek ki.

Teremts pozitív hangulatot az osztályteremben azáltal, hogy nemcsak a diákjaiddal való kapcsolatok javítására összpontosítasz, hanem a diákjaid közötti kapcsolatok javítására is. Jó osztályközösségben könnyebben alakul ki az elmélyült munka, gyakrabban megélhető a hatékony tanuláshoz elengedhetetlenül fontos flow-élmény megélése.

Ne feledd: amit teszel, ahogyan viselkedsz úgy viselkednek a diákok is.

A diákok – tulajdonképpen minden életkorban – „visszatükrözik” a pedagógus viselkedését.

diák4

Ha a tanár tiszteletet tanúsít irántuk, kíváncsi rájuk, a személyiségükre, nyitott a gondolataikra, akkor a diákok is így tesznek majd az adott tantárggyal, személlyel kapcsolatban. Általában hálásak az őszinteségért és azt őszinteséggel honorálják. Egészen bizonyosan furcsán tekintenek egy olyan tanárra, akinek soha semmilyen baja nincs, mert egy idő után hiteltelennek fog tűnni az osztálya előtt.

Merjünk őszinték lenni a diákokkal, persze csak olyan mélységig és alkalommal, ami életkoruknak megfelelő.

Ha a pedagógus bevallja, hogy most nincs jól, mert valamilyen sérelem érte, vagy egy olyan helyzet előtt áll, amivel nehézségek árán tud csak megbirkózni, akkor sokkal hitelesebb lesz, mintha – látszólag ok nélkül – feszült, ingerült az osztállyal, akik ugyanilyen feszülten reagálnak majd.

Látni egy pedagógust, akinek nehézségei vannak, de megküzd velük és legyőzi őket, sokkal nagyobb tanítás a gyerekek számára, mint egy kiabáló, tehetetlen tanár.

Az ideális osztályokban a tanárok és a diákok magas színvonalú tanulmányi teljesítménye mellett fontos cél az is, hogy érzelmi kapcsolat alakuljon ki közöttük.

Hogyan lehet ápolni a pozitív kapcsolatokat az osztályban?

El is érkeztünk az egyik legégetőbb problémához, az iskolai fegyelmezéshez. Ma mindennapos, hogy általános iskolában, de sokszor a 6 osztályos gimnáziumok alsóbb évfolyamaiban is folyamatos bekiabálásokkal, állandó, óra alatt beszélgetéssel, nevetésekkel zavarják a tanulók az órát.

diák5

Ezekben a helyzetekben különösen fontos szerepe van az elsajátítható technikáknak annak érdekében, hogy rend legyen az osztályteremben és a tudás átadása zavartalan lehessen.

Az erőszakmentes kommunikációról ITT a pozitív fegyelmezésről ITT olvashatsz korábbi cikkeinkben.

Adj visszajelzést a diákjaidnak és várd el te is tőlük ugyanezt!

„Tanár úr ez az óra most igazán menő volt!” „Kicsit uncsi volt a tananyag, de köszi, hogy mindent megpróbált!” – ugye milyen jó hallani ezeket a pozitív visszajelzéseket? Ugyanilyen fontos a gyerekeknek is folyamatosan jelezni, ha valamit jól csinálnak, hogy az rögzüljön elfogadott magatartásként.

Vannak olyan pedagógusok, akik havonta egyszer visszanézik valamelyik felvett tanórájukat és kielemzik, hogy mik voltak a gyenge pontok, hol, mit lehetett volna jobban csinálni.

Fontos, hogy a visszajelzések mindig azt szolgálják – még ha negatívok is - , hogy a diákok érezzék, hogy törődik velük, hogy fontosak az osztályban.

A támogató tanár-diák kapcsolat ugyanolyan fontos a középiskolások, mint az általános iskolások számára. Néha nehéz betartani, de legyél megértő a serdülőkkel szemben. Ahogyan szülőként sokszor elmondjuk, hogy „neki se könnyű”, úgy pedagógusként is tisztában kell lennünk ezzel.

Ha tisztelettel, megértéssel és türelemmel fordulsz a diákjaidhoz, őszinte vagy velük és folyamatosan adsz és fogadsz el visszajelzést, akkor olyan osztályközösséget teremthetsz, amelyben a diákok nemcsak jól érzik magukat, de ez az iskolai teljesítményükön is meglátszik majd.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x