Szakértői interjúk

4 élet-újratervezés stratégia Bagdi Bellával

2021.01.01 19.34 Írta: PPNP
bagdi bella
célok kitűzése
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

A célok kitűzéséről Bagdi Bellával

2. rész

Bagdi Bella a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke a Boldogságóra program és a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program megalkotója. Előadásaival, könyveivel, gondolataival sok ezer ember segítője. Vele beszélgettünk az újévi célok kitűzéséről és arról, hogy ő hogyan csinálja.

A beszélgetés első részében sorra vettük miért érdemes célokat kitűzni és milyen célokat tűzzünk ki magunk elé. Neked van-e saját technikád a céljaid kitűzésére?

Amikor újratervezést csinálok, életem minden fő területét górcső alá veszem: értékelem 1-től 10-es skálán, mennyire vagyok elégedett az adott életterülettel, majd 4 dimenzió mentén hangolódok rá a céljaimra területenként.

1. VÁLTOZÁS

Megfigyeltem, hogy az én életemet a nyitottság viszi előre. Nyitottnak lenni az újra. Nyitottnak lenni a lehetőségekre.

cél8

Lehet tökéletes életed, tele szeretettel, elfogadással, gazdagsággal, de újdonság és kihívás nélkül egy idő után nem lesz elég, ami van. Az emberi agy akkor a legaktívabb, amikor valamilyen kihívás, újdonság éri, ami leköti, működésbe hozza. Ilyenkor dopamin szabadul fel a szervezetünkben, ami energetizálja az agyunkat. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen irányba visz minket ez a változás. Mindannyiunk életének vannak főbb területei: család, munka, egészség, szabadidő, tanulás stb. Ezeket területeket külön-külön megvizsgálom, milyen változásokkal szeretném felpezsdíteni, megújítani. A változás fontosságát leginkább azzal tudnám szemléltetni, amikor a világmárkák évről-évre új dolgokkal, termékekkel, újításokkal jönnek ki a piacra annak érdekében, hogy ezzel is frissen tartsanak minket és erősítsék a kötődésünket az adott márkához.

cél7

Ezt a fajta megújítást a magán- és szakmai életünkre is át tudjuk vinni. Fókuszáljunk, legyünk nyitottak a változásra, sőt, folyamatosan keressük is ennek a lehetőségét! Lételemünk az újdonság keresése, maradjunk olyan kíváncsiak a világunkra, mint a gyerekek! Milyen újítások, újdonságok tennének jót életed különféle területeinek?

2. KIHÍVÁS

Ez a legerőteljesebb hajtóerő, ami támogatja a pozitív fejlődésünket. Korábban már beszéltem róla, hogy itt olyan célok kitűzéséről van szó, amelyek túl vannak a komfortzónánkon és elérésükkel többek lehetünk, mint korábban voltunk.

Fontos, hogy mindig magunkhoz mérjük a fejlődést, az eredményt és soha ne másokhoz.

A kihívásorientált gondolkodás azt jelenti, hogy nehezebb feladatot kell adni magunknak, mint amennyit pillanatnyilag úgy látszik, hogy el tudunk végezni. Az én életemben ilyen például az egyetem, (Bella végzős pszichológus hallgató – a szerk.) a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program, amelyet novemberben indítottunk útjára vagy az, hogy csatlakoztam a páromhoz és minden reggel hajnali 6-kor megyek futni, amikor még a madarak is alszanak.

run

A kihívás az az erő, amikor érzem, hogy nyújtózkodnom kell lélekben is fölfelé, hogy hozzáfejlődjek gondolati, érzelmi és viselkedéses szinten is a célom állapotához.

Nagyon fontos mindvégig szem előtt tartani, hogy mi az én jövőbeli énem, ami felé fejlődni szeretnék. Ezeknek összhangban kell lenniük a jelen törekvéseivel.

Egyszer említetted az „egyetlen dolog” kihívást...

Igen az valóban jó startégia tud lenni. A dolog egyszerű: minden hónapban tűzz ki egy kihívást magadnak! Gondold végig, hogy mi az az egyetlen dolog, amit, ha megvalósítasz, már azzal is elégedett lennél!

Tehát minden hónapban koncentrálj egyetlen egy dologra, amit megvalósítasz. Ezzel fejleszted a kitartásodat, az akaraterődet, és a sikerélmények folytatásra ösztönöznek. Az én december havi kihívásom például az volt, hogy elolvasom életem első angol nyelvű pszichológiai szakkönyvét. Azért volt különleges kihívás, mert a cél megvalósítása során rengeteget tanultam, fejlődtem, pld. az angol nyelvtudásom, hisz folyton szótáraznom is kellett. Mégis egy igazi flow élmény volt! Ha bármi mást kellett csinálnom közben, alig vártam, hogy újra folytathassam az olvasást. Büszke vagyok magamra, hogy sikerült megvalósítanom. De ilyen kihívás lehet például, hogyha valaki kitűzi maga elé, hogy fogy 3 kilót, vagy ebben a hónapban nem eszik cukrot vagy minden nap sétál egy fél órát.

Fontos, hogy olyan kihívást találjunk, ami erőfeszítéssel jár. Anélkül nincs fejlődés.

Mi lesz a te kihívásod januárra? Egyetlen egy dolog, amivel nagyon elégedett lennél, ha megvalósítanád!

Nekem vizsgaszesszióm lesz, szóval én kihívásom a sikeres levizsgázás lesz.

A célok hidat képeznek a jelenlegi életünk és a vágyott jövőbeli életünk között.

3. GONDOSKODÁS

A gondoskodásnak két faktora van: az önmagamról és a másokról való gondoskodás. Vegyük sorra, mit jelentenek ezek. Az önmagunkról való gondoskodás arra figyelmeztet, hogy oda kell figyelnünk a testünkre és a lelkünkre. A gondolatainkról, az érzéseinkről is gondoskodnunk kell.

myself

Kristin Neff szerint „nincs még egy olyan ember, akivel olyan rosszul bánnánk, mint magunkkal.” A járvány alaposan megtanított minket arra, hogy milyen fontos a gondoskodás magunkról. Nekem például fontos célom volt, hogy elvégezzem Jon Kabat-Zinn híres mindfulness programját, hogy sokkal tudatosabban végezzem azokat a gyakorlatokat, amiket addig autodidakta módon gyakoroltam.

Mindannyian vágyunk arra, hogy elfogadjanak és szeressenek, de ezt először nekünk kell megadnunk saját magunknak.

Szóval, ne hagyjuk ki a célkitűzésünk repertoárjából az önmagunkról való gondoskodást. Pld. hogyan tudsz gondoskodni magadról a párkapcsolatodban? A munkádban? Az egészséged szintjén? A gondoskodás másik, talán sokkal egyértelműbb formája a másokról való gondoskodás. Ha nem figyelünk másokra, akkor egy idő után az emberek nem akarnak velünk lenni. Szükségünk van egymásra. A céljainkat sem tudjuk egymás támogatása nélkül elérni. Folyton kapcsolódnunk kell valakihez. Van nekem egy csodálatos barátnőm, aki mesterien műveli a mások meghallgatását, az értő figyelem adását. Sokat lehet tanulni tőle, milyen sokat tud adni, amikor beszélünk telefonon pld. és az együttérő figyelme egy olyan mentális tért hoz létre, amibe úgy érzem biztonságosan kitehetem a gondolataimat, érzelmeimet, mert megért és úgy fogad el, amilyen vagyok.

És ez a legnagyobb és legfontosabb ajándék, amit tőle valaha is kaphatok. Ezt az élményt mi is megadhatjuk azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatba kerülünk. Mindannyiunknak egyik alapszükséglete az a vágy, hogy elfogadjanak és szeressenek. Életed minden területén lesz lehetőséged ezt megadni azoknak, akikkel kapcsolatba kerülsz majd. Mit tehetünk? Pld. határozzuk el, hogy ahelyett, hogy arra törekednénk, hogy a másik szavába vágjak és elmondhassam a saját gondolataim, gyakoroljuk az értő figyelem adását. Megajándékozni a teljes jelenlétünkkel a másikat. Gondoskodunk a szeretet-tankjának feltöltéséről ilyenkor. A Dalai Láma sokszor felhívja a figyelmünket arra, ha már nem tudsz segíteni valakinek az életén, akkor legalább ne árts neki.

care

Ez is egy fontos iránytű a másokról való gondoskodásban, emlékeztetve magunkat arra, hogy azt kapod te is vissza valamilyen formában, amit te magad is adtál másoknak. Hogyan fogod beépíteni a gondoskodást a céljaid közé?

4. HOZZÁJÁRULÁS

Minden ember alapszükséglete, hogy érezze, van értelme az életének, számít az élete. Mindannyiunkban benne él a vágy, hogy hozzájáruljunk egy nagyobb jóhoz. Én például szeretnék hozzájárulni az emberek jóllétszintjének a növeléséhez. Érdemes megvizsgálni, hogy a céljaim hogyan szolgálnak engem és másokat? Abban hiszek, hogy azok a jó célok, amelyeket hogyha elképzelek, hogy megvalósulnak, akkor azok nemcsak nekem jók, hanem mindazoknak is, akikre hatással van a létrejöttük. A hozzájárulással kapcsolatban általában, mivel az emberek önértékelése alacsony, azt gondolják, hogy ők nem tudnak adni semmit a világnak. Ez téves elképzelés – mert nem kell hatalmas dolgokban gondolkodni.

Hozzájárulhatok a világhoz úgy is, hogy először arra fókuszálok, hogy kihozzam magamból a bennem lévő legjobbat. Mert miközben a legjobb részünkre fókuszálunk, ez másoknak is a javára lesz.

Vegyünk például egy színészt, aki abba fekteti az energiáját, hogy kimunkálja a tehetségét és el tudja játszani azokat a karaktereket, amelyek majd inspirálnak bennünket, magunkra ébresztenek minket.

Éppen ezért érdemes arra törekedni, hogy a lehető legjobb önmagunkká váljunk, mert ez pozitív hatással lesz számtalan emberre, mások életére.

Több száz ember által inspirálva éljük az életünket: írók, előadók, zenészek, családtagok, kollégák, ismerősök, kritikusok... Rengetegen járultak már hozzá az életünkhöz, akik valószínűleg nem úgy gondolnak ránk, hogy hozzájárulást csináltak. Ugyanígy van velünk is. Mindannyian több ember életéhez járultunk már hozzá akárcsak egy jó szóval, kedvességgel, vagy a gondoskodás bármilyen szintű minőségével.

inspire

A napokban mesélte a könyvelőnk, hogy a Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferencián elmondott előadásom egyik részlete annyira megérintette, hogy azóta teljesen átformálta a hozzáállását a gyerekei iskolai eredményeihez. Úgy érezte, hogy ajándékként érkezett hozzá a mondat ami arról szólt, hogyha a gyerek rossz jegyet kap az iskolában az nem egyenlő a gyermek jellemével. A jegy soha nem azt mutatja meg, milyen a gyerek intelligenciája, képessége, vagy személyisége, hanem az adott tantárgyba befektetett energiának a mutatója. Ha jobb jegyet szeretnénk, hogy elérjen, a jegy arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal jobban meg kell terveznünk a felkészülési időszakot, a tanulást, és több energiát kell belefektetni. Örömmel töltött el, hogy hozzájárulhattam a könyvelőnk nevelési attitűdjéhez ezzel a gondolattal. Erre gondolok, amikor a hozzájárulásról beszélek: részt venni valamiben, hozzáadni valamihez valamit belőlünk, akár a munkában, akár egy csoportban, vagy egyénileg, mindegy.

Szavazz bizalmat magadnak! Bízz abban, hogy te is hozzájárulhatsz az életeddel másokhoz, a világhoz.

A hozzájárulás másik dimenziója, amikor szolgálni szeretnél az életeddel. Elköteleződni egy számodra fontos ügy mellett. Mi pld. a Jobb Veled a Világ Alapítványnál azon dolgozunk, hogy támogassuk a magyar emberek jóllétszintjének növelését. Olyan programokat fejlesztünk, amelyek ezt segítik a családok és az oktatás területén is. A te céljaid hogyan fognak hozzájárulni ahhoz, hogy jobb legyen valakinek a világa?

Úgy képzeljem el ezeket, mint egy 4 részből álló szűrőt, amin át kell eresztenem a céljaimat, hogy megnézzem jók-e?

Tulajdonképpen igen. Először ömlesztve írd le őket, minél többet!

notes

Majd rendszerezd fontossági sorrendben, ezután vizsgáld meg az alapján, amit a beszélgetés első részében említettem – hiteles-e, tevékenységen alapul-e, stb – majd igen, szűrd át ezen a 4 dimenziós szűrőn, és ha ezeken is átmennek, akkor hajrá! Már „csak” meg kell valósítani! J Azt javaslom mindenkinek, hogy válassza ki a 2021-es évének top3 célját, majd abból is egyetlen egyet, a legnagyobbat, a legfontosabbat, ami ha megvalósul, akkor azzal úgy érzed, pozitív irányba fejlődött az életed, nagyot haladtál előre. Ha megvan mi lesz ez az 1 „mágikus” cél, határozzuk meg az első 3 lépést: mi az, amit ma megtehetek, mi az, amit ebben a hónapban és mi az, amit az első negyedévben? Nem kell látni előre az összes lépést, mert ha megteszed az elsőt, akkor az élet máris felkínálja a következőt, csak legyél nyitott arra, hogy észre vedd.

Ha megteszel egy lépést, az út reagál rá, és felkínál egy lehetőséget a következő lépésre. Vagyis létrejön egy kapcsolat az út meg közötted.

Az út mindig válaszolni fog egy lépésedre. Ha csak a saját fejed után akarsz menni, ha az akaratosságod vezérel és nincs benned együttműködés az élet áramával, a tapasztalatom az, hogy nem vesszük észre azokat a lehetőségeket, amik viszont csak egy adott ponton várnak ránk.

cél4
Neked mi az az egy "mágikus" cél, amit kitűztél 2021-re?
1000 km gyűjtése! Idén 1000 km-t szeretnék gyűjteni futással. Még sosem volt ilyen nagy vállalásom, de január 1-én már gyűjtöttem is 7 km-t. Ebben a vállalásban mind a 4 hajtóerőt aktiválom: (1) a változást, hisz olyan dolgot tűztem ki, ami új nekem és sok újdonságot fog behozni az életembe, a (2) kihívást, mert komfortzónámon túl kell lépnem ahhoz, hogy teljesítsem és csakis megfelelő mennyiségű erőfeszítéssel fogom tudni megvalósítani, (3) gondoskodást, ebben egyfelől benne van a magamról való gondoskodás, mind fizikai és mentális szinten is, de a kutyámról is gondoskodom ilyenkor, mert imád velem futni, és a (4) hozzájárulást is aktiválom, hiszen ha idén sikeresen összegyűjtöm az 1000 km-t, másokat is inspirálni fogok a pozitív példámmal, mint ahogy engem is mások inspiráltak, hogy ebbe belevágjak.
Mindenkinek azt kívánom, hogy legyen nagyon boldog, jó célokkal és megvalósításokkal teli 2021-es esztendője!
BBfut

A beszélgetés első részét ITT olvashatjátok!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x