Taní - tani

„A lelki egészség megőrzésének kulcsa.”

2022.02.12 01.50 Írta: PPNP
boldogságóra képzés
boldogságóra program
pozitív pedagógia
tréner

Dr. Lengyelné Vörös Katalin gyógypedagógus, logopédus és boldogságóra tréner, segítő szakmában dolgozik közel negyven éve. Amikor megakadt a szeme ezen a szón, hogy boldogságóra, kíváncsi lett, hogy ez micsoda? Az emberek általában valami olyasmit gondolnak a boldogságról, hogyha minden összejön - karrier, magánélet, anyagiak stb. - akkor majd eljön. A boldogságórák arra tanítanak, hogy ne kívülről, a körülményektől várjuk, hogy boldoggá tegyenek minket. Megmutatja, mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Katalinnal beszélgettünk.

Mikor találkoztál először a pozitív pedagógiával, a boldogságórákkal?

Amikor először találkoztam a programmal - 4-5 évvel ezelőtt - vezetőként dolgoztam és azonnal arra gondoltam, hogy a kollégáknak milyen jó lenne ezt az üdítő, szemléletváltó tréninget ajánlani, és a fenntartó támogatásával sok kollégát beiskolázhattunk. Illetve jómagam is olyan élethelyzetben voltam, amikor úgy éreztem, talán nekem is meg kell ismernem néhány boldogságfokozó technikát. A pozitív pszichológiáról a közéletben még nagyon keveset tudnak.

Fontosnak tartom tudatosítani, hogy az erősségek gyarapítása, a szemléletünk formálása, a hatékony megküzdési módok és kommunikáció elsajátítása - többek között - a lelki egészség megőrzésének kulcsa.

Milyen tapasztalataid lettek ezen a területen? Milyen benyomásaid voltak a programról?

A Boldogságóra program olyan technikák elsajátítását kínálja, amellyel a gyermekek a pedagógusok segítségével önmagunkon képesek segíteni, segédeszközök nélkül, pusztán egy kicsi odafigyeléssel, a napi rutinok megváltoztatásával. Mindezzel az érzelmi intelligenciájuk fejlesztéséhez, saját jólétük tudatos alakításához járulhatunk hozzá, amelyet a tapasztalatok csak megerősítenek.

Hogyan, miért lettél tréner?

A köznevelés világában mozogva azt látom, hogy igény van a pedagógusok részéről arra, hogy változtassanak. Sem a pedagógusok, sem a gyerekek nem érzik magukat túl jól manapság.

A Boldogságóra program jó lehetőség arra, hogy túllépjünk a felszínességen és érdeklődve figyeljünk egymásra.

iskolás

Trénerként nagyon szívesen adom át azokat a - pozitív pszichológia kutatásain alapuló - boldogságfokozó technikákat, amelyekkel a gyerekek lelki egészségének megőrzéséhez járulunk hozzá.

Mesélj nekünk arról, hogy mit csinál egy tréner ebben a programban és milyen tapasztalataid vannak azokról, akik a tréningekre jelentkeznek?

A tréning három napos, elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó, nagyon intenzív képzés. Nagyon érdekes, hogy vannak, akik nyitott szívvel, kíváncsian jönnek, és vannak szkeptikusok is. Az a nagyon gyönyörű a képzésben, hogy a tudományos ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok megszerzésével minden résztvevő úgy távozott eddig, hogy valamit biztosan a magáévá tudott tenni ebből a gondolatvilágból, amit akár a pályán, akár a magánéletében használni fog. És ez nagyon felemelő érzés, „boldoggá tesz”.

Kiknek ajánlanád a programot és különösen kiknek azt, hogy képezzék tovább magukat?

Azoknak ajánlom, akik nyitottak és érdeklődők, akik a jövőbe tekintenek, és ehhez aktívan hozzá akarnak tenni.

Az aktuális képzésekre itt tudtok jelentkezni.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x