Taní - tani

A szépség, mint erőforrás

2021.11.11 10.27 Írta: PPNP
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
pozitív pedagógia és nevelés konferencia
pozitív pszichológia

Tabajdi Éva klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, iskolapszichológus és a II. Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferencia előadója. Vele beszélgettünk.

Milyen témájú előadást hallhatunk tőled a II. Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferencián novemberben?

Az előadásom címe A szépség, mint erőforrás, a mottója pedig: „A szépség menti meg a világot!” - mondta Dosztojevszkij. Anselm Grün: Szépség című könyvében olvastam ezt az idézetet, mely megérintett. Nagyon időszerű tennünk azért, hogy megmentsük világunkat. Hogyan tehetjük ezt meg a szépség eszközeivel? Előadásomban erre keresem a választ. Mesélek saját élményeimről, melyek segítettek közelebb kerülni a szépséghez, mely békét, nyugalmat áraszt, így válva belső erőforrássá. Bennünk van a szép forrása, ezért mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a szépség mentse meg a világot! Terjesszük a szépséget!

Miben látod a pandémia alatti és utáni helyzet legnagyobb kihívását?

A pandémia gyors változást hozott életünkben. Kollektíven élünk meg nehéz helyzetet, mely mindenre és mindenkire hatást gyakorol. Egyre jobban eltávolodunk, elszigetelődünk egymástól, a testi érintkezést is korlátoznunk kell. Az online térbe került oktatás és munkavégzés beszippantotta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy újra egymásra találjunk, legyenek közös élményeink, melyek segítenek elviselni a nehézségeket. A hosszantartó bizonytalanság önmagában is neurotizáló tényező. Ez nem fog változni. Mi magunk azonban változtathatunk sok mindenben. A korlátozások ellenére a gondolataink szabadok. Eldönthetjük, mikor mire gondolunk és kivel osztjuk meg azokat. A gondolatoknak, szavaknak erejük van, amelyek segítenek fölülemelkedni megoldhatatlannak tűnő nehézségeken.

Mit gondolsz a saját szakterületed hogyan segíthet azoknak az embereknek, akik elakadtak a pandémia alatt mentálisan?

Az elmúlt időszakban sokunknak kellett nehézségekkel megküzdenie. Különbözőképpen tudtuk ezt megtenni, attól függően ki milyen megküzdési stratégiával van felvértezve. Nem szégyen segítséget kérni, ha erőnk fogytán, vagy nem tudjuk hogyan tovább. Természetes, ha elfáradunk. Együtt gondolkodva találhatunk új utakat, módszereket. A nehézségeken túljutva megerősödve, megújulva kerülhetünk ki.

Milyen reményed, üzeneted van a jövőre? Miről fogunk konferenciát tartani 2022 novemberében?

Amikor a külvilágban minden bizonytalan, meg kell találni a biztos pontot önmagunkban. Ez nem kis feladat! Hogyan találhatjuk meg ezt a biztos pontot? Erről tarthatnánk egy konferenciát 2022-ben.

AZ INGYENES ONLINE KONFERENCIÁRA IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x