Gyökerek és szárnyak

Apa mint „férfiminta”

2021.04.12 05.14 Írta: PPNP
apa szerepe
mentális fejlődés
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Nagyon sok szó esik a gyermekekkel kapcsolatos írásokban az édesanyák szerepéről, de talán kevesebb az apákéról. Pedig az apák szerepe nagyon fontos egy gyermek pszichológiai és fizikai fejlődésének szempontjából. Ha a gyermek egészséges kapcsolatot alakít ki az apjával, akkor magasabb szintű lehet a gyermek mentális egészségi állapota és az emberi kapcsolatok későbbi kialakításában is fontos szerepe lesz. Természetesen nagyon sokféle apaszereppel találkozhatunk, legyen szó mozaikcsaládról vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőről vagy örökbefogadásról. Természetesen a legfontosabb, hogy milyen a szülő és a gyermek kapcsolatának minősége.

Az „apai példakép”

Az apakép jelentősen befolyásolja egy gyermek életét, lelki jóllétét, hiszen azokban a családokban, ahol az apa minden nap találkozik a gyermekével ott nagyon erősen kalakul a férfi példakép, hiszen az apa az első férfi kapcsolat, akivel életében találkozik.

apa1

Ez alapvetően határozza majd meg a későbbiekben a férfiakhoz való viszonyát. Ez apa-fiú és apa-lánya kapcsolatok esetében is így van. A gyerekek rendkívül érzékenyek és utánzással tanulnak. Így fiúk esetében nagy valószínűséggel az apai minta befolyásolja majd a későbbi viselkedését és igaz ez a lányos apukákra is, hiszen az apa-lánya kapcsolat arra lesz hatással, hogy a lányok, hogyan kommunikálnak majd később a fiúkkal.

Az apával való jó kapcsolat komoly hatással van a gyermek pszichés fejlődésére és természetesen ennek az ellenkezője is igaz.

Gabrielle Applebury, családterapeuta szerint ha egy gyermek egészséges kapcsolatban áll az apjával, akkor általában magasabb az önbecsülése, a magabiztossága és általában elmondható, hogy a férfiakkal stabilabb kapcsolatra képes.

Ha azonban a gyermek egészségtelen kapcsolatban áll az apjával, akkor nagyobb pszichés szorongást tapasztalhat, és felnőtté válva küzdenie kell a férfiakkal való egészséges kapcsolatokért.

Ma már köztudomású például, hogy óvodáskortól, de különösen a pubertás esetében óriási jelentősége van az apa-lánya kapcsolatnak a lányok kiegyensúlyozott fejlődése szempontjából.

Érkezhet sok száz dicséret egy anyától az önmagával, a testével, a kinézetével elégedetlen serdülőhöz, de egyik sem lesz olyan fontos, mint amit az édesapjától vagy a férfiszerepet betöltő személytől kap. És sajnos ez igaz a kritikára is.

apa2

Ő az, aki a cikkében összegyűjtötte az apák

10 legfontosabb feladatát

  • egészséges férfi minta mutatása a másik embernek
  • kedves, gondoskodó, jó kapcsolat kialakítása a gyermekkel
  • A szeretet egészséges módon való kifejezése
  • Megmutatni, hogy fizikailag és mentálisan is gondoskodik saját magáról, vigyáz magára, hogy így segíteni tudjon ha szükség van rá
  • megértő és elnéző
  • nem erőlteti vagy vetíti a saját elvárásait a gyerekre
  • teret enged a gyereknek hogy önmaga lehessen
  • elfogadó és együttérző
  • modellezi a helyes kommunikációs készségeket és konfliktuskezelést
  • felállítja a megfelelő határokat az erőszakmentesség, és a tartós büntetés megelőzés mellett

Ma már egészen másként alakulnak az anya-apa szerepek egy családon belül. Sokkal inkább szülőkről és szülői szerepekről beszélhetünk, ami azért üdvözlendő, mert erőteljesen jelzi, hogy a család egy közösség, amelyben mindenki végzi az éppen rá eső feladatokat, sokkal inkább a feladatnak és nem a „szerep”-nek alárendelve. Egy jól működő családban a szülők rugalmasak és így a gyerekek is, ezt a mintát látva rugalmasan állnak majd az élet kihívásaihoz. Mindkét szülő képes a másik feladatát elvégezni, képes ugyanazokra a szerepekre, mint a másik fél annak érdekében, hogy egymást támogatva, egymást támaszaiként alkossanak igazi közösséget.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x