Mentális vitaminok

Az élet több mint boldognak lenni

2021.06.02 13.48 Írta: PPNP
boldogság
boldogság keresése
pozitív gondolkodás

Emily Esfahani Smith, író. Írásaiban pszichológiára, filozófiára és az irodalomra támaszkodik annak kapcsán, hogy megírja az emberi tapasztalatásokat - miért vagyunk olyanok, amilyenek vagyunk, és hogyan találhatunk kegyelmet és értelmet egy szenvedésekkel teli világban. Smith filozófiát tanult a Dartmouth Főiskolán. Pozitív pszichológiai diplomáját a Pennsylvaniai Egyetemen szerezte, és a Katolikus Egyetem klinikai pszichológus doktorandusza.

Emily mindig azt gondolta, hogy az élet értelme a boldogságkeresés.

„Azt mondják, a boldogsághoz a sikerességen át vezet az út, ezért megkerestem a legjobb munkát, a tökéletes társat és a legszebb lakást. De ahelyett hogy elégedettnek éreztem volna magam, nem találtam a helyem, és nagyon sokat idegeskedtem.”

Ezzel nem volt egyedül, a barátai szintén küzdöttek.

Ezután pozitív pszichológiát kezdett hallgatni az egyetemen, azért, hogy megtanulja mi teszi valójában boldoggá az embereket. Ez megváltoztatta az életét.

A kutatások szerint a boldogság üldözése valójában boldogtalanabbá tesz bennünket. A világon folyamatosan nő az öngyilkosságok száma. Amerikában például 30 éves csúcsot ért el.  A létezésünk alapvetően könnyebb az élet minden területét vizsgálva, ennek ellenére az emberek kétségbeesettek, depressziósak és egyedül érzik magukat. Egyfajta üresség gyötri az embereket. Előbb-utóbb mindenki felteszi a kérdést: van a létezésnek értelme? A kutatások szerint ezt a kétségbeesést nem a boldogság, hanem az élet értelmének hiánya eredményezi. Sok kérdés fogalmazodott meg benne:

Az élet többről szól, mint boldog létezésről?

Mi a különbség a boldog élet és a tartalmas élet között?

Pszichológusok szerint a boldogság nem más mint egy könnyű és kényelmes állapot. A híres pszichológus, Martin Seligman úgy fogalmaz: a boldogság a másokhoz tartozásból, a másokon való segítésből és önmagunk megtalálásából fakad.

Emily több száz embert interjúztatott az elmúlt 5 évben, valamint rengeteget kutatott, olvasott és ezek alapján rájött, hogy a teljes életnek 4 alappillére van. Ezek által mindannyian értelmet adhatunk az életünknek.

  • Valahová tartozás
  • Életcél megtalálása
  • Transzcendens
  • A narratíva, a történet, amit magadnak mesélsz magadról

Erről a 4 pillérről hallgassátok meg Emily Esfahani Smith előadását, amit szeretettel ajánlunk!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x