Gyökerek és szárnyak

Az erősségeinkre való összpontosítás

2021.08.17 12.09 Írta: PPNP
erősségek
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Wendelin Slusser a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem oktatója szerint a legtöbb hallgató a siker ütemterve nélkül érkezik az egyetemre, miután egész középiskolai pályafutását egy ellenőrzőlistával töltötte, ami azt tartalmazta, hogy hogyan juthat be a választott főiskolájára. Talán ezért is van az, hogy a diploma megszerzése után gyakran fordulunk önsegítő könyvekhez vagy motivációs szemináriumokhoz, ahol megosztjuk bölcsességeiket arról, hogyan lehetünk sikeresek és boldoguljunk az életben.

Mi van, ha a sikerhez vezető út egyszerű és mindannyiunk számára elérhető?

Érdekes játékra hívja hallgatóit ebben az előadásban. Arra kéri őket, hogy mindenki csukja be a szemét, vegyen egy mély lélegzetet, és gondolkodjon egy olyan erőn, amelyre különösen büszke. Ehhez ragaszkodjanak egészen a beszélgetés végéig, majd akkor újra elvégzik ezt a kísérletet.

El is magyarázza, hogy mire gondol:

„Kezdem velem és egy szilvával. Ha az aszalt szilva jut eszembe, akkor arra is gondolok, hogy gyermekkoromban minden nyáron a családom tanyáján szedtem a szilvát és szárítottam a napon. Régebben szűrőeszközként használtam az aszalt szilvát a barátaim számára: akik szeretik, azok egy életen át a barátaim maradtak."

Így tekintek az életemre, másokra, a közösségekre. Az erősségeiket nézem, nem pedig a hiányaikat. John McKnight és John Kretzmann az Északnyugati Egyetemről úttörő szerepet játszottak annak a stratégiának a feltérképezésében, meghatározza erősségeinket és mozgósítja is azokat.

Azt tapasztalták, hogy ez a siker elérésének receptje ami az egyénekre is alkalmazható. Ennek a stratégiának a segítségével valóban felépíthetjük a jóllét, az egészséges közösség, a sikeres élet kultúráját.

Miért érdekel minket annyira a félig tele, nem félig üres pohár?

Mi lenne, ha nem azt kérdeznénk, hogy ki beteg ebben a teremben, hanem más szemléletet alkalmaznánk? Mit is jelent a holisztikus egészségfejlesztés?

Fogadjuk el az Egészségügyi Világszervezet 1948-as egészségmeghatározását, amely szerint a testi, szellemi és társadalmi jóllét teljes állapota nem csupán a betegség vagy a fogyatékosság hiánya.

  • A társadalmi jólléthez erős, támogató kapcsolatok és szeretet szükséges
  • A célszerű jóllét azt jelenti, hogy követed az utadat, és motiválva vagy a céljaid elérésére.
  • A pénzügyi jóllét eredményes, lényege, hogy biztonságban legyél
  • A közösségi jóllét a környezete iránt elkötelezett emberhez kapcsolódik
  • A fizikai jóllét pedig jó egészségi állapotot és elegendő energiát jelent a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez.

„Visszatérve a szilvához a családom farmján, ahol apám, aki negyedik generációs gazdálkodó, hisz abban, hogy eredményes az, hogy az erősségeire építsen és mások számára példakép legyen.”

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x