Gyökerek és szárnyak

Biztonságos social média használat. Hogyan csináljuk?

2021.01.05 14.05 Írta: PPNP
internet
pozitív nevelés
pozitív pszichológia
social media

Ma már elképzelhetetlen az életünk a közösségi média használata nélkül. A most 35-40 évesek az utolsó olyan korosztály, akik még éltek az analóg korban, számítógép nélkül, és akik nem születtek bele egy olyan társadalomba, amelyben a számítástechnika, a mobiltelefonok és a közösségi médiahasználat evidencia.

A Facebook 2004. február 4-én kezdte meg működését, annak is már lassan 17 éve. Azóta robbanásszerű fejlődésnek indult ez a kommunikációs terület és sorra jelennek meg és tűnnek el olyan platformok, amelyek a „közösségben-levés" érzését erősítik az emberekben, legfőképpen a fiatalokban. Most, a 2020-as világjárvány idején ezek a közösségi média felületek még komolyabb befolyással bírnak, hiszen az emberek általában itt tudják tartani a kapcsolatot egymással. A tinédzserek és a fiatalabb gyermekek társadalmi és kreatív életében is kiemelt jelentőségűek ezek a felületek.

socialmedia1

Arról, hogy milyen veszélyei vannak már egy könyvtárnyi szakirodalom szól – mi is beszélünk majd erről - , de most szándékosan sorra vesszük azokat az előnyöket is, amelyeket a közösségi médiának köszönhetünk.

Előnyei közé tartozik a kapcsolattartás, a tanulás, a kreativitás.

Gondoljunk csak bele, milyen inspiráló egy fiatal számára, ha megmutatja a magát a világnak és a világ pozitívan reagál arra, amit ő alkotott. Legyen az egy videó, vagy dal vagy bármilyen alkotó tevékenység. Hogy sok a tartalom nélküli pillanatnyi internet-sztár? Ez természetesen vitathatatlan, de sokan vannak olyanok is, akik sohasem mutathatták volna meg, hogy mit tudnak, ha nincs a közösségi háló.

Vegyük sorra, mi is a közösségi média?

A közösségi média az online platformokra utaló kifejezés, melyet az emberek másokkal való kapcsolatfelvételre, médiatartalmak megosztására és közösségi hálózatok létrehozására használnak. A legnépszerűbb platformok közé tartozik a Facebook, a Twitter, a WhatsApp, a Tumblr, az Instagram, a Pinterest, a Skype, a YouTube, a Viber és a Snapchat, de mire kimondjuk vagy leírjuk, újabb felületek születnek.

Az online többszereplős játékok, mint például a World of Warcraft, a League of Legends, a Clash of Clans, vagy a The Sims, szintén fontos közösségi média terekké válnak a fiatalok számára, ahol kapcsolatba léphetnek más játékosokkal és beszélgetnek is játék közben. A csevegő oldalak szintén népszerűek a gyermekek és a tizenévesek körében, kapcsolatba léphetnek másokkal, akikkel osztoznak az adott játék iránti érdeklődésükben.

Mit is jelent a közösségi média használata?

A közösségi média használata tartalom feltöltését és megosztását jelenti. Ezek közé tartozik:

  • az online profilok létrehozása
  • megjegyzések közzététele, csevegés
  • fotók és videók feltöltése
  • linkek megosztása
  • fotók és tartalmak taggelése
  • játékok létrehozása és megosztása
  • a meglévő tartalom keverése, vagy megváltoztatása és megosztása
socialmedia2

A közösségi média a tinédzserek és a gyermekek társadalmi és kreatív életének létfontosságú eleme. A közösségi médiát használják szórakozásra, barátságokat kötnek és tartanak fenn, megosztják az érdeklődésüket, feltárják identitásukat és kapcsolatokat alakítanak ki a családdal. Különösen igaz ez a pandémia idején, amikor a születésnapokat, családi összejöveteleket, sokan még a karácsonyt is digitális környezetben, online ünnepelték, hiszen nem volt lehetőség arra, hogy személyesen is meglátogassák egymást a világ különböző részein élő családtagok. De ugyanilyen fontos – mindennapi – kapcsolattartási terület a tizenévesek számára is, hiszen összekapcsolja a gyermekeket és a tizenéveseket a globális online közösségekkel, például közös érdekeik alapján. Mit kell ezen érteni? Ma, ha egy különleges érdeklődési körrel bíró fiatal nem talál társat magának az országhatárokon belül, akkor a különböző közösségi média felületeken nagyon gyorsan talál a világ másik felén. De ezek lehetnek egymást támogató hálózatok is - például a fogyatékkal élő, vagy hasonló egészségi állapotban lévő fiatalok, vagy meghatározott kulturális háttérrel rendelkező gyermekek. Számos olyan webhely is létezik, ahol – például a sorozatrajongók - megoszthatnak olyan tartalmakat, amelyeket különösen kedvelnek.

Miért fontos a digitális műveltség?

A digitális műveltség megszerzése - a közösségi médiában történő felfedezés és kísérletezés - elősegítheti gyermeked ismereteinek és készségeinek fejlesztését, úgy hogy élvezhesse az online tevékenységeket, de elkerülje az online kockázatokat.

Ezért van különös jelentősége annak, hogy gyermekeinket minél előbb kiműveljük a digitális világból ugyanúgy, mintha a kovalens kötést tanítanánk.

Rendkívül fontos, hogy egy 7-8 éves már eligazodjon ezen a területen, hogy ne essen zaklatók vagy adathalászok csapdájába.

Hogyan tanítsuk a digitális média helyes használatára?

Ahogyan mindenre. Beszélgetéssel és értő hallgatással. Ezen a területen talán méginkább igaz, hiszen sokkal többet fog tudni számos platformról és alkalmazásról, mint a szülei.

socialmedia3

Ha mi alázattal, figyelemmel közelítünk felé és valóban tudunk újdonságokat mondani és mutatni, akkor a gyermekünk is figyelni fog ránk és arra, amit mondani fogunk.

Kezdjük azzal, hogy tudjuk, a közösségi média csodálatos dolog, de ahogyan a búvárkodás is az, ha megtanuljuk hogyan kell életben maradni közben, ugyanúgy ez a terület is megköveteli, hogy betartsuk a szabályokat. Kössük be a láthatatlan biztonsági övet, mielőtt rálépünk a szupersztrádára.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x