Mentális vitaminok

Boldogabb akarsz lenni? Maradj a pillanatban!

2021.06.20 06.59 Írta: PPNP
boldogság
jelentudatosság
mindfulness

Matt Killingsworth kutató, boldogsággal kapcsolatos tanulmányokat készít. Kitalált egy Iphone alkalmazást a boldogság vizsgálására, a Track Your Happinesst. Ez az alkalmazás valós időben ragadja meg az érzéseket és lehetővé teszi az emberek számára, hogy valós időben számoljanak be érzéseikről. Az eredmények meglepőek! Gyakran akkor vagyunk a legboldogabbak, amikor elveszünk a pillanatban, és minél többet vándorol az elménk, annál kevésbé lehetünk boldogok.

A társadalomtudós olyan témákat vizsgál, mint a boldogság és a mindennapi élmények közötti kapcsolat, a mindennapi tapasztalatok, élmények aránya, amelyek önmagukban is értékesek, a pillanatnyi boldogság és az emberi boldogság közötti kapcsolat okai valamint az általános elégedettség az élettel.

Az emberek sok dolgot szeretnének az életük során elérni, de egyet biztosan mindennél jobban szeretnének: boldogok lenni.

Arisztotelész a boldogságot „a legfőbb jónak" nevezte, azt a célt, amely felé minden más dolog irányul. Ebből a szempontból az okok, amelyek miatt nagy házat, jó autót, jó munkát szeretnénk, nem valami eredendően értékes dologról szólnak. Egészen pontosan ezektől várjuk, hogy boldoggá tegyenek bennünket.

Az emberek a boldogság okairól vitáznak már nagyon régóta, és sok más kérdéshez hasonlóan úgy tűnik ez a vita is megoldatlan marad. Matt azt gondolja, hogy akár az élet sok más területén, a tudományos módszer itt is egy lehetséges választ adhat nekünk. Valójában az elmúlt néhány évben robbanásszerű fejlődés mutatkozott a boldogság kutatásában. Például sokat tanultunk a dolog demográfiájáról, hogyan befolyásolják olyan dolgok, mint a jövedelem, iskolázottság, nem, vagy házasság.

Melyek a boldogság fontos tényezői?

A boldogságnak sok köze van a percről-percre végzett tevékenységeink tartalmához. Elég valószínűnek tűnik, hogy úgy állunk neki az életünknek, hogy amit teszünk, akivel vagyunk, amire gondolunk nagy hatással van a boldogságunkra, sőt ezek azok a fontos tényezők, amelyek nagyon bonyolultak, szinte tanulmányozhatatlanok.

Matt Killingsworth néhány éve dolgozta ki azt a kutatási módszert, amellyek az emberek boldogságának alakulását lehet megfigyelni miközben a mindennapi életüket élik  a világ minden táján.

Ez a trackyourhappiness.org, amely az emberek boldogságát figyeli meg valós időben.

Hogyan működik?

Véletlenszerűen jelzéseket küld az embereknek  a nap folyamán és feltesz egy csomó kérdést a pillanatról pillanatra zajló tapasztalataikról, épp akkor, amikor megkapják a jelzést.

Emberként megvan az az egyedülálló képsségünk, hogy az elménk el tud kalandozni a jelenből. Csodálatos az a képességünk, hogy valami másra is tudunk figyelni, nemcsak arra, mint ami a jelenben történik. Emiatt tudunk tanulni, tervezni és érvelni, amelyre az állatok képtelenek. Viszont az nem világos, hogy mi az összefüggés a boldogság és e között a képesség között.

Hogy milyen következtetésre jut?

Szeretettel ajánljuk előadását!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x