Mentális vitaminok

Brené Brown: A sebezhetőség ereje

2020.11.17 18.47 Írta: PPNP
boldogságtudomány
Brené Brown
pozitív pszichológia
sebezhetőség

Brené Brown 54 éves, Texasban élő egyetemi tanár, számos könyv szerzője, előadásban leginkább saját magáról mesél, a megéléseiről és egy kutatásról, ami olyan hatással volt rá, hogy alapjaiban változtatta meg az életét.

Tíz év szociális munka után úgy döntött, hogy kiismeri a sebezhetőség fogalmát és majd jól túljár az eszén. De egészen más történt. Hat évnyi kutatómunka, több ezer történet és beszélgetés után lassan látszani kezdett, hogy mi a helye a sebezhetőségnek az életünkben.

Ahhoz, hogy valódi, igazi kapcsolatot tudjunk létesíteni meg kell engednünk az embereknek, hogy olyannak lássanak minket amilyenek valójában vagyunk.

A kutatásából kiderül, hogy azok, akiknek megvolt a valahova tartozás és a szeretet élménye, azok hitték, hogy érdemesek a szeretetre.

Az egyetlen dolog, ami visszatart minket a kapcsolódástól az attól való félelem, hogy nem vagyunk érdemesek rá. Azokat, akik képesek voltak a kapcsolódásra és a szeretetre „teljes szívvel élőknek” nevezte el.

Mi volt bennük a közös?

  • Volt bennük bátorság. Eredetileg a bátorság szó a latin „cor” szóból származik, ami szívet jelent és olyan emberekre használták ezt a szót, akik teljes szívvel mesélik el önmaguk történetét. Volt bátorságuk tökéletlennek lenni. Képesek voltak elengedni azt, hogy kiknek kellene lenniük és helyette azok voltak, akik valójában.
  • Teljes mértékben elfogadták, hogy sérülhetnek is.Hitték, hogy épp az, ami sebezhetővé teszi őket, az, ami széppé teszi őket. Készen kell állni arra, hogy először mond, hogy „szeretlek”. Készen kell állni arra, hogy megtegyünk dolgokat noha nincs rá semmi garancia, hogy sikerül. Ezek azok az emberek, akik hajlandóak energiát fektetni egy-egy kapcsolatba pedig lehet, hogy nem fog működni.

A sebezhetőség a gyökere a szégyennek a félelemnek, de úgy tűnik, hogy a valahova való tartozásnak és a szeretetnek is.

„Ahhoz, hogy látszódjunk, hogy mélyen, igazán lássanak minket, hogy sebezhetőnek lássanak, ahhoz, hogy a teljes szívünkkel szeressünk pedig nincs semmi garancia, hogy metaláljuk az örömöt a félelem közepén is, el kell hinnünk, hogy elegek vagyunk.”

 

Szeretettel ajánljuk Brené Brown átütő erejű előadását.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x