Mentális vitaminok

Búcsúzni többször is lehet

2021.07.12 13.46 Írta: Galambosiné Honfi Anita
nyári könyvajánló
pozitív gondolatok
pozitív gondolkodás

Nyári könyvajánlónk következő darabját Galambosiné Honfi Anita magyar-ének szakos általános iskolai és középiskolai tanár ajánlja.

David Servan-Schreiber (MD., PhD) 1961-ban született, a Pittsburghi Egyetem orvosi karának klinikai pszichiátriaprofesszora, az ottani, integrált gyógyítással foglalkozó orvosi központ társalapítója volt. A rák ellen, egy új életmód című könyve, melynek megírására azután került sor, hogy 31 éves korában rákot diagnosztizáltak nála, nemzetközi bestseller lett. Több mint negyven nyelvre fordították le. A szerző, akinek agydaganata 2010-ben kiújult, a betegséggel vívott egyéves küzdelem után, 2011 júliusában hunyt el.

Idézet a könyvből:

…. életünk értelmének fő forrását az adhatja, ha hozzájárulunk a körülöttünk élők jó közérzetéhez. ….Hivatásunkkal kapcsolatban ugyanezt tapasztalhatjuk….. A büszkeség abból a meggyőződésükből fakad, hogy a termék, amelyet előállítanak, vagy a szolgáltatás , amelyet nyújtanak, hozzájárul az emberek jólétéhez. ….minden emberi kapcsolat nagyszerű lehetőség arra, hogy mi is megtegyük a magunkét mások boldogságáért.

Ez egy furcsa könyvajánló. Hiszen egy rákkal végstádiumban küzdő ember utolsó gondolatai hogyan is kapcsolódhatnának kisgyerekes családok otthoni, vagy kisdiákok iskolai mentálhigiénés programjához?

És mégis lesznek érdekes csatlakozási pontok, bár leginkább a felnőttek lelki épülése miatt ajánlom.

Megható, felemelő, ugyanakkor nagyon tanulságos olvasmány mindnyájunk számára ez a könyv.

Megismerkedhetünk David betegségével, annak visszatérésével, azokkal az érzelmekkel, melyekkel meg kell küzdenie a kezelések során. De miközben életigenlő gondolatait olvastam, egy percig sem éreztem keserűséget, csak megnyugvást, békességet a sorok között. És amiért ide kívánkozik a könyvajánlók közé ez a mű, az az, hogy oldalról oldalra erősíti meg tudásunkat arról, mi kell az elégedett élethez, a „jó halálhoz”. Optimizmus, hála, megbocsájtás, egészséges étkezés, sport, S a legfontosabb : jócselekedetek, és a társas kapcsolataink ápolása.

Könyvének megjelenése után 2 hónappal halt meg, békében, úgy, hogy úgy érezte értelmes és sikeres életet tudhat maga mögött. Tanácsai megerősíthetik a hitünket abban, fontos munkát végzünk, utat mutatunk egy elégedett élet, s majdan egy „jó halál” felé.

Park Kiadó 2012. Bp.

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x