Szakértői interjúk

„Céltalan hajónak egy szél sem jó.”

2020.12.31 00.12 Írta: PPNP
bagdi bella
célok
célok kitűzése
pozitív pszichológia

A célok kitűzéséről Bagdi Bellával

1. rész

Bagdi Bella a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke a Boldogságóra program és a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program megalkotója. Előadásaival, könyveivel, gondolataival sok ezer ember segítője. Vele beszélgettünk az újévi célok kitűzéséről, arról, hogy mi ennek a tudományos háttere és közben szóba került Seneca is.

Egy új naptári év kezdete mindig kicsit a számvetés, az új célok kitűzésének ideje. Hiszel az újévi fogadalmak hatékonyságában?

Igazi nagy célkitűző vagyok. Sok füzetem van telis-tele évösszegző és évindító gondolatokkal. Hiszem, hogy Senecának igaza van abban, hogy

Céltalan hajónak egy szél sem jó.

vagyis ha csak szél nélkül vitorlázunk az életben, akkor nem jutunk túl messzire.

A célok kapaszkodót jelentenek és segítenek beállítani az életünk irányát.

Az életépítés erről szól. Ha van célunk, azzal lehetőséget teremtünk, hogy elérjük, ha nincs célunk, nincs mit elérnünk sem. Ezért rendkívül fontos, hogy találjunk egy célt, ami motivál, inspirál minket. Visszatérve a kérdésedre, igen, hiszek abban, hogy az újévi fogadalmak adnak valamiféle hangsúlyt a céljainknak. Ezek a rituálék mintha aláhúznák a szándékainkat, a terveinket, kiemelve, hogy fontosak nekünk. Szerintem jó játék!

cél5

Egyébként is szeretek mindenféle újévi szokást kipróbálni. Egyszer megismertem egy brazil nőt, aki azt mesélte, hogy Brazíliában éjfélkor 12 szőlőszemet esznek és mindegyiknél kívánnak valamit. Annyira megtetszett, hogy én is kipróbáltam egyszer, sőt, a barátaim is csatlakoztak hozzám, közösen éjfélkor szőlőszemeket ettünk, nagyon vicces volt. Én általában leírom a célokat, mert maga az írás, az, ahogy megfogalmazom már egy lépéssel közelebb visz magához a megvalósításhoz, hiszen az absztrakt vágyak konkrét célokká alakulnak át azzal, hogy az ember leírja őket. Életvezetésem egyik legfontosabb vezérmondata, hogy

Célod a Hold legyen, mert ha elhibáznád akkor is a csillagok között ér véget az utad.

Nagyon komolyan hiszek ebben és eszerint is élek. Tűzzünk ki sok célt, mert ha annak csak a töredékét megvalósítjuk, már azzal is elégedettek leszünk.

Milyen célok lehetnek ezek? Egy nagyobb ház, egy jobb autó?

Olyan célokat érdemes kitűzni, amelyek fejlődésre késztetnek, és amik biztosan túl vannak a komfortzónánkon.

cél1

Fontos, hogy olyanok legyenek, amelyek kockázatvállalásra hívnak, de ne legyenek elérhetetlenek. Nem lenne érdemes azt kitűznöm, hogy én legyek az USA következő elnöke, mert az egészen biztosan nem fog sikerülni, de olyasmit sem lenne érdemes, amit holnap reggel minden erőfeszítés nélkül meg tudok valósítani. Sonja Lyubomirsky és Ken Sheldon sok kutatást folytattak azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú célokat érdemes kitűzni. Belső célok legyenek, lelkesítsenek, legyenek hitelesek és rugalmasak.

Ne mások álmait akarjam megvalósítani, hanem amelyek leginkább kifejezik azt, ami én vagyok.

Az integritásommal legyenek összhangban és ne mások elvárásait igazolják. Sonja Lyubomirsky felhívja a figyelmet a megközelítő célok fontosságára is.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy kellemetlen élményt akarok elkerülni – mondjuk a túlsúlyt – vagy egy pozitív eredményt szeretnék megvalósítani – egészségesen élni, egészséges ételeket enni és mozogni. Mennyivel más az energetikája a kétféle megközelítésnek, ugye?

cél9

De ugyanilyen lényeges az is, hogy rugalmasak legyenek a céljaink. Ha valamit megtanultunk 2020-ban, akkor az biztosan az volt, hogy ne ragaszkodjunk mindenáron a terveinkhez, mert az élet nagyon gyorsan képes felülírni azokat.

Rugalmas hozzáállással könnyebben vagyunk képesek észrevenni, hogy az élet milyen új lehetőségeket nyújt számunkra a célunk megvalósítása közben.

Egy nagyobb ház és jobb autó is nyilván fontos cél lehet, de a kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy olyan célokat érdemes kitűzni, amelyek tevékenységeken alapulnak. A legtöbb ember az életkörülményein akar változtatni - ahogy említetted is a kérdésedben – pedig a tevékenységeken alapuló célok azok, amelyek tartós örömmel töltenek el minket, hiszen a folyamaton alapulnak.

cél6

Lyubomirsky és Ken Sheldon vizsgálták ezt a jelenséget: a vizsgálatban résztvevő személyek az életkörülményekben bekövetkezett váétozásokhoz sokkal jobban hozzászoktak, mint a pozitív tevékenységek okozta változásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a pozitív tevékenységek folyamatosan pozitív érzésekhez és élményekhez juttatnak bennünket, míg az életkörülményeinkben beálló változásokhoz hozzászokunk, egy idő után már nem tesznek minket boldoggá.

Képes plusz erővel feltölteni minket az, ha elhatározzuk, hogy kitartunk a céljaink mellett egész évben?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy az elköteleződés, az ami összeköt bennünket a célunkkal. Az elköteleződésből születik a kitartás.

Tudósok hat érvet is felhoznak amellett, miért érdemes elkötelezni magunkat egy célunk elérése mellett:

  • Egy cél elérése mellett elköteleződni céltudatot biztosít számunkra. Tudom, hogy milyen iránya van az életemnek. Gondolj csak bele, ha kimennék az utcára, de nem volna célom, akkor fogalmam sem lenne, hogy merre tartok! Aki tudja, hova tart, az az érzés járja át, hogy ura az életének.
  • Az értelmes célok erősítik az önbecsülésünket. Ennek érdekében a célokat érdemes rész-célokra bontani, hogy az elérésük okozta sikerélmény növelje a bátorságunkat. Mert minden egyes részcél elérésének sikerélménye folytatásra ösztönöz bennünket.
cél2
  • Ha egész évben követjük a céljainkat, akkor az struktúrát ad a mindennapi életvezetésünkben is. Például én 2020 elején az inzulinrezisztenciám miatt elköteleződtem egy radikális életmódváltás mellett. Kitűztem egy éves célt, amit aztán napi szinten lebontottam, milyen új szokásokat kell bevezetnem, kezdve az étkezéstől, a testmozgáson át az önszabályozás sokrétű dimenziójáig. Azt fedeztem fel, ha valami be van írva a naptáromba, arra mindig van időm. Ha nincs beírva, sokkal könnyebben elsiklok felette. Így a napi menetrendembe „hivatalosan” is beépítettem, amihez nemcsak én, hanem a körülöttem lévők is igazodtak. Tudtam, mit akarok, és büszkeséggel tölt el, hogy a vállalásomat sikeresen megvalósítottam. Szerintem a sikeres célmegvalósításnak ez az egyik legmunkásabb része: a tervezés. Egy alapos tervezéssel képesek vagyunk megalapozni a sikerünket.
  • A célunk elérésre való törekvésünk segít abban is, hogy be tudjuk osztani az időnket, hiszen láthatóvá válnak a megvalósításhoz vezető lépések, amik mankókat jelent egész évben.
  • Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, kapcsolódunk kell másokhoz, akik támogatnak minket, vagy akár olyanokhoz, akiknek hasonlóak a céljaik. Ez a kapcsolódás megadja a valahova való tartozás élményét, ami a jóllétünk egyik legfontosabb tényezője.
  • És még egy előny, amiért érdemes elköteleződni egy cél elérése mellett, az az, hogy a céljaink felé való törekvések segítenek nehéz időkben megküzdeni a gondjainkkal.

Mindenkit arra biztatnék tehát, hogy ragadjon tollat és papírt és kezdje el írni a 2021-es céljait. Szívesen megosztom veletek, hogy mi az én 4 dimenzióm, ami mentén évről évre kitűzöm a céljaimat.

A beszélgetés folytatása ITT olvasható!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x