Mentális vitaminok

Dan Gilbert: A meglepő boldogságtudomány

2020.11.16 18.51 Írta: PPNP
boldogságtudomány
Dan Gilbert
pozitív pedagógia
TED

Dan Gilbert amerikai pszichológus, író a Harvard Egyetem professzora. A Boldogság botladozása című, 30 nyelvre lefordított bestseller szerzője, számos TED előadás közreműködője.

Előadását azzal kezdi, hogy kétmillió év alatt az emberi agy mérete csaknem megháromszorozódott, sőt új szerkezetekkel is gyarapodott ezalatt az idő alatt. Kiderült, hogy az elülső lebeny mint új terület az ún. „élmény-szimulátos”az emberi agyban. Nekünk embereknek van egy furcsa képességünk.... át tudunk élni egy eseményt mielőtt azt valójában megtapasztalnák a valóságban. Olyan ez, mint amikor a repülőgép pilóták szimulátoron gyakorolnak, hogy élesben ne kövessenek el hibát. Ez a tény legalább olyan fontos evolúciós tény, mint a szembefordítható hüvelykujjunk.

Gilbert megmagyarázza nekünk, hogy mit értenek a kutatók „elfogultsági hatás” alatt: valamit, ami hajlamossá teszi ezt a bizonyos szimulátorunkat a nem megfelelő működésre.

Azok a dolgok, amelyekről azt gondolnánk, hogy komoly hatással vannak a boldogságunkra, néhány hónap alatt elvesztik a jelentőségüket. Még egy komoly trauma sem hat tovább 3 hónapnál.

A boldogság mesterséges úton előállítható.

Minden embernek van pszichológiai immunrendszere, amely segít nekünk meghatározni, akár megváltoztatni, hogy hogyan érezzük magunkat a világban.

Azt hisszük a boldogság olyan valami, amit meg kell találnunk.

Pedig nem megtalálnunk kell, hanem előállítanunk.

Természetes boldogság az, amikor azt kapjuk, amit szeretnénk, és mesterséges boldogság amikor mi magunk állítjuk elő a boldogságot.

A társadalmunk pedig erősen azt hiszi, hogy a mesterségesen előállított boldogság alacsonyabbrendű.

Így van ez? Miért hiszünk ebben? Elképesztően izgalmas, meglepő kimenetelű kutatások ismertetésén át vezet be minket a professzor a boldogság tudományába.

Ne hagyjátok ki ezt a végtelenül izgalmas előadást!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x