Gyökerek és szárnyak

Engedd, de szabályozd!

2021.03.02 05.19 Írta: PPNP
közösségi média
online biztonság
önszabályozás
pozitív nevelés
pozitív szülő
social media

Így közlekedj a közösségi médiában!

Hónapról-hónapra foglalkozunk a közösségi médiával, a gyermekek internethasználati szokásaikkal. Tesszük ezt azért, mert nem lehet eleget beszélni arról, hogy milyen fontos a szülők figyelme és jelenléte ezen a területen. Nem dughatjuk homokba a fejünket azzal, hogy „ó mi ezt már úgysem értjük”, „ezt a világot mi már nem tudjuk követni...” Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy nem tanítjuk meg a gyerekeket biztonságosan közlekedni, mert az elektromos autókat mi már nem értjük. Pedig csak egy plusz mondatra van szükség, egy plusz figyelemre, amikor elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy azért figyeljenek kiemelten az elektromos autókra, mert sokkal halkabbak, mint hagyományos társaik.

Kicsit talán több ráfordítás kell majd a biztonságos internethasználattal kapcsolatban, de a fejlődésre való nyitottság mindkét esetben ugyanaz.

internet_danger

A közösségi média platformjai állandóan változnak, ezért érdemes naprakésznek lennünk a gyermekeink által használt közösségi médiában.

Kérdezd meg a gyermekedet, hogy milyen platformokat látogat – egyébként erről nyilván ő maga is mesél – és arra is megkérheted, hogy mutassa meg, hogyan működnek ezek a különböző közösségi felületek.

Ha együtt kezditek el megismerni vagy a gyermeked mutatja meg neked a használatát az tovább erősíti a bizalmat egymás iránt és ha bármilyen gond jelentkezne ezeken a felületeken te is tudod majd kezelni. Ma már jóval korábban próbálnak regisztrálni a gyerekek a Facebook-ra és az Instagramra mint azt a korhatár besorolásnak megfelelő lenne, ezért is különösen nagy a szülők felelőssége. Célszerű a felületekkel való ismerkedés fázisában zárt, nem nyilvános profilt létrehozni, amit csak a gyerekek barátai láthatnak, és csak azután nyilvános profilt létrehozni, amikor már alaposan ismerik a felületet és biztonsággal használják.

A gyerekek a zenehallgatás és a videónézés mellett a leggyakrabban kommunikációra használják ezeket a felületeket, így sokáig nem is szükségszerű, hogy mindenki számára elérhető profilja legyen, hiszen a barátaival egy nem nyilvános profillal is tud levelezni az Instagramon. Ez például az egyik olyan finomság, hogyha szülőként tisztában vagy vele, akkor tudsz segíteni a gyerekednek a biztonságosabb social média használatban. Ha nem nézel ennek utána, nem érdeklődsz eziránt a terület iránt, ahol gyermeked több órát tölt el naponta, kizárod magad egy olyan területről, ami nagyon fontos számára.

internet_danger (1)

Bizonyos közösségi média platformokból ma már vannak kifejezetten gyerekeknek szóló verziók is, például a YouTube Kids, vagy a Messenger Kids, melyek eltérő biztonsági beállításokkal rendelkeznek, komolyabb szülői részvételt igényelnek, és a gyermekek életkoráknak megfelelő tartalmat tartalmaznak. Ezek a platformok segíthetnek gyermekednek megtanulni, hogyan kell biztonságosan közlekedni a közösségi médiában.

A legrosszabb döntés a tiltás.

Talán ezt nem is kell hosszan magyarázni senkinek, aki volt fiatal és valamennyire emlékszik még arra, hogy minden milyen izgalmassá vált, ha tiltani kezdték. Lehet, hogy ezt egyszer a matematikát tanítók is kipróbálhatnák, ki tudja, talán hirtelen sokkal több gyereket kezdene el érdekelni.

Mivel a közösségi média egyre inkább jelen van a különböző alkalmazásokban, játékokban ezért szinte lehetetlen is tiltani. Különösen most, amikor a gyerekek egy éve kisebb-nagyobb megszakításokkal online tanulnak, és a különböző online felületeken élik a társasági életüket is.

A cél nem a tiltás, hanem a szabályok megtanítása és betartatása.

Legegyszerűbb talán ha a felnőttek és a gyerekek is úgy fogják fel ezt a területet, mint bármi mást, amiről ismereteket kell gyűjteni ahhoz, hogy boldoguljanak a világban. Gondoljunk csak a korábban emlegetett közlekedési példára. Olyan ez is, mint a közlekedés, csak egy virtuális pályán. A probléma nem ebből adódik, hanem abból, hogy amikor a gyerek használni kezni ezeket a felületeket, a szülők általában már olyan tudásbeli hátránnyal rendelkeznek, hogy nem tudnak „felnőttként” segítségére lenni a gyereknek.

internet_danger_1

Erre a helyzetre jelenthet jó megoldást a „tanuljuk meg mindketten egyszerre” módszer, amikor a szülő és a gyermek ugyanúgy tanulókká válnak ezen a területen. Hiszen ha a platformot jobban ismeri is a gyermek, a világot azért nem.

Családi szabályrendszer

Mivel ma már a közösségi média korlátlan használata nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek estében is komoly problémát tud jelenteni, ezért célszerű a családban mindenkire vonatkozó, közös szabályrendszert kialakítani. Így a gyerekek is érzik, hogy ez nem számukra valamiféle „büntetés”, hanem a család önszabályozása a normális élet érdekében.

Nézzünk néhány tippet, hogyan csináld!

  • Határozzátok meg, hogy ki, mikor és mennyit tölthet a közösségi médiában.
  • Munka, tanulás, étkezések, közös családi filmnézések alatt tilos!
  • A közösségi média használata hol lehetséges? Be szabad-e vinni például a hálószobába vagy csak a kertben, teraszon, nappaliban szabad?
  • Ki, miről oszthat meg tartalmat? Pl. a családról nem, fotót senkiről, aki nem járul hozzá, stb.
  • Ki milyen információt oszt tovább a közösségi média felületeken? Beszéljetek a „fake news” jelenségről!
internet_danger_2

Végül néhány alapvető figyelmeztetés, amit mindenképp taníts meg a gyermekednek!

  • Hogyan, milyen stílusban és tartalommal kommentelünk más posztja alatt? Beszéljetek a másik iránt tanúsított tiszteletről és arról, hogy a leírt soraink rólunk árulkodnak.
  • Soha ne ossza meg személyes adatait, telefonszámát, születési helyét és dátumát idegenekkel. Itt érdemes tisztázni, hogy ki az „idegen”. Nevezetesen a barátom barátja nekem idegen.
  • Soha ne ossza meg a jelszavát senkivel és mindig jelentkezzen ki ha nyilvános helyen lévő számítógépet használ.
  • Tiltsa le az olyan funkciókat, amelyek például egyszerre több közösségi oldalra történő közzétételt is engedélyeznek.
  • Ha bármilyen zavaró tartalmat lát, akkor készítsen róla képernyőfotót és minél előbb mutassa meg egy felnőttnek!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x