Gyökerek és szárnyak

Ép testben ép lélek! Mozdulj a mentális egészségedért!

2020.11.15 22.38 Írta: PPNP
mentális egészség
mozgás
pozitív szülő
sport

Mindannyian tudunk a fizikai tevékenység számos előnyéről és az inaktivitás negatív következményeiről. Például a fizikai inaktivitás megnövekedett kockázatot jelent olyan betegségek számára, mint a cukorbetegség, az oszteoporózis, a szív- és érrendszeri betegségek, egyes rákos megbetegedések (mell, vastagbél) és a mentális egészségi problémák esetében. Ellenben a fizikai aktivitás megnöveli a tanulási és koncentrációs képességget, valamint egyéb fizikai és mentális egészségi előnyökkel is összefügg.

Szülőként mindannyian szeretnénk a fizikai aktivitást is beépíteni a mindennapokba, és az egészséges életmódra ösztönözni gyermekeinket.

A fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, a fizikai aktivitási szokások korai életbe léptetése növeli annak valószínűségét, hogy a gyermekek felnőttként is aktívak maradjanak fizikailag. A családi fizikai tevékenységekben való részvétel elősegíti a gyermekek számára az életvezetési képességek és egészségügyi előnyök megszerzését.

Gondolta például, hogy a családi fizikai aktivitás segítheti gyermekét a csapatmunka, a vezetői készségek és a minőségi döntéshozatal elsajátításában?

A szülők és gondozók fontos szerepet játszanak a gyermekek ötleteinek és fejlődésének alakításában.
A szülő mindig példát mutat. A pozitív és egészséges életmódot választó szülők pozitívan befolyásolják gyermekeik döntéseit és viselkedését. Például a gyerekek észreveszik, amikor „rágcsaként” egy zacskó sárgarépát nyitsz ki és nem egy zacskó chipset.

A gyerekek modellezik a felnőttek viselkedését az életükben.

A cselekedetek hangosabban beszélnek, mint a szavak.

A gyerekeket jobban befolyásolja az, amit szüleiktől látnak, mint az, amit a szüleik mondanak. Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a családnak lehetősége nyílik-e a közös sportolásra, kirándulásra, testedzésre.

„Én nagyon szeretnék, de nincs időm!”

– halljuk a leggyakoribb kifogást.  Most csokorba szedtük, hogyan illeszthetjük be a családi testedzést úgy a mindennapjainkba, hogy ne raboljon el tőlünk olyan sok időt. Az első lépés, hogy határozzuk meg az időkeretet:

Minden hónap elején jelöljünk ki heti 30 percet, amikor a család minden tagja sportol.

A legbiztosabb, hogyha a barátokkal, a család többi tagjával csapatsportba fogunk, mert a csapatsport nemcsak azért jó, mert erősíti a közösséget, hanem azért is, mert nem lehet belőle kimaradni, lemondani, hiszen számítanak ránk.

Kérdd meg a gyerekeid, hogy válasszanak ők sporttevékenységet vagy ebből is csináljatok játékot!

Mindenki írja fel egy papírral, hogy mit szeretne sportolni a többiekkel, majd húzzátok ki egy dobozból, hogy azon a héten mit fogtok csinálni. Ez erősíti és motiválja a gyerekeket, hogy részesei legyenek a közös sportolásnak, és segít a pozitív életmódbeli viselkedés kialakulásában.

A családi fizikai aktivitásnak nem kell drágának lennie.

Íme néhány igazán nem pénzigényes lehetőség.

  • Kerékpározás a boltba,a postára vagy a könyvtárba
  • Görkorcsolyázás a parkban
  • Kosárlabda a parkban
  • jégkorcsolyázás vagy hóember építés, ha leesik a hó
  • Kutyasétáltatás, vagy ha nincs, akkor a szomszéd kutyájának vagy menhelyen élő kutyák sétáltatása
  • Múzeumlátogatás sétálva
  • Virágültetés, kapálás, kerítésfestés az udvaron
  • Foci, tollaslabda, buborékok fújása, fogócska a hozzánk legközelebb eső parkban

Ma nagyon könnyű a sok egyéb elfoglaltság miatt lemondani ezekről a családi időkről, pedig ezek megtartásával nemcsak az egészségünket őrizzük meg, de a családi összetartozást is erősítjük.

Amit még a témában ajánlunk. Kattints ide!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x