Fejlesztő játékok

Pozitivity – A pozitív összetartozás társasjátéka

2020.11.17 23.28 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

Ahhoz, hogy a Pozitivity társasjátékot közelebbről megismerhessük, kicsit meg kell ismernünk a néhány évvel ezelőtt, a Jobb Veled a Világ Alapítvány által elindított, és az azóta már nagy sikernek örvendő Boldogságórákat is.

boldogsagora_logo_2018_telisziv_nojvav_20180807

Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek azt tanulják meg, hogyan sajátíthatnak el olyan technikákat, stratégiákat, amelyekkel növelhetik az önbecsülésüket, pozitív szemléletet alakíthatnak ki, és ezen képességek segítségével pedig könnyebben birkózhatnak meg a hétköznapi élet nehézségeivel. Azok a gyerekek, akik ezt már kisgyermekkorban megtanulják, boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtté válhatnak.

A Boldogságórákon (amelyek ma már több mint 1500 intézményben, 7000 pedagógus bevonásával, és több mint 100.000 gyermek részvételével zajlanak) azokat a boldogságfokozó technikákat sajátítják el a gyermekek, amelyek a pozitív pszichológia kutatásai alapján a leghatékonyabbnak bizonyultak.

Ezek a következők

hala-200

A hála gyakorlása

opti-200

Az optimizmus gyakorlása

kapcsolatokligete

Társas kapcsolatok ápolása

jotett-200

Boldogító jócselekedetek

celok-200

Célok kitűzése és elérése

megkuzd-200

Megküzdési stratégiák

orom-200

Apró örömök élvezete

megbocs-200

A megbocsátás gyakorlása

testmozg-200

Testmozgás

Erre a 9 témakörre lett felfűzve a Pozitivity táblajátéka is, hogy minél élményszerűbbé, érdekesebbé tegye ezen stratégiák elsajátítását, megtapasztalását a gyermekek számára. Azonban nemcsak a diákok számára teszi érdekessé az önfejlesztést, hanem a kisebb korosztály és családok számára is szórakoztató és hasznos játék, de jól alkalmazható munkahelyeken, tréningeken is személyiségfejlesztő eszközként.

A rendkívül egyszerű játékmenet segíti, hogy a játékosok önmagukra és egymásra is jobban oda tudjanak figyelni, valamint, hogy akár egész osztályok, csoportok játsszanak vele egyszerre. Így csapatépítő foglalkozásként is remek lehetőség.

Pozitivity kellékekkel

Egy dobókocka, egy homokóra, néhány bábu, és a kártyákon szereplő feladatok, kérdések, gyakorlatok által szórakozva fedezhetjük fel az önfejlesztés alapjait, ismerhetjük meg önmagunkat és játékostársainkat egy eddig talán kevésbé ismert oldaláról, gyűjthetünk közös élményeket és alakíthatunk ki pozitív szemléletmódot.

A játékban a kártyák feladatainak megoldásával szívecskéket gyűjthetünk, amelyekből a játék végén egy közös alkotás születhet.

Ez vagyok én

Mire vagy az eddigi életedből a legbüszkébb? Sorolj fel három dolgot, amit szeretsz magadban! Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolhatsz és feladatokat oldhatsz meg, amikor az Ez vagyok én! kártyából húzol.

Csak pozitívan

Nagyon izgulok, amikor… fejezd be a Csak pozitívan! kártyapakli hasonló mondatait, majd fordítsd át őket úgy, hogy a nehézségek ellenére megtaláld a pozitívumot az adott helyzetben. Ez a gyakorlat nagyszerű lehetőség, hogy fejlesszük magunkban az optimista szemléletmódot, amelyet aztán természetes módon alkalmazhatunk a hétköznapi nehéz helyzetekben is.

Mi a megoldás

Mutogassátok el, írjátok körül a Mi a megoldás? kártyáin található közmondásokat, majd plusz szívért meséljetek el az életetekből egy olyan történetet, amelynek az adott közmondás volt a tanulsága.

Ez igen

Ez igen! – hangozhat a játékostársaidtól a dicséret, amikor a kártyák utasításai szerint elmesélsz egy esetet, amikor segítőkész, kitartó, türelmes vagy bátor voltál.

Tedd meg

A Tedd meg! kártyák megerősítései és játékos feladatai tovább színesítik a játékot, főleg, amikor egy Így csináld! kártyának megfelelően robotként vagy színpadiasan kell megoldanod az adott feladatot.

A Pozitivity játékot szinte minden korosztály játszhatja, baráti társaságok, óvodai, iskolai csoportok, munkahelyi közösségek számára is kitűnő szórakozási és önfejlesztő valamint csoportépítő lehetőség.

Ha szeretnéd még jobban megismerni a Pozitivity társasjátékot, kattints ide!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x