Fejlesztő játékok

Pozitivity Szupererő – Légy te is Szuperhős!

2020.11.17 16.21 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

Minden gyermekben ott rejlik egy szuperhős, egyedi szupererőkkel! Fedezzétek fel együtt ezeket a szupererőket a Pozitivity Szupererő kártyajáték segítségével!

Ez a kártyajáték elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült otthoni, óvodai és iskolai használatra, de a rengeteg játékvariációnak és felhasználási javaslatnak, tippnek köszönhetően a nagyobbak és a felnőttek is megtalálhatják benne a szórakozási és fejlődési lehetőséget.

A pozitív pszichológia azt a hipotézist fogalmazta meg, hogy egészségesen és hatékonyan működik az a személy, aki képes arra, hogy többnyire az erősségeit használva feleljen meg az alkalmazkodási követelményeknek. A VIA intézmény irányítása alatt (Values in Action nonprofit szervezet), Martin Seligman és Christopher Peterson egy kutatást vezetett, amelyben több mint 50 kutató vett részt a világ minden tájáról, hogy megalkossák azt az univerzális nyelvet, amely azt fejezi ki, mi a legjobb az emberekben. Az eredmény egy 24 karaktererősségből álló lista lett. A karaktererősségek a személyiségünk azon pozitív jellemvonásai, amelyek a saját javunkra és mások javára válnak.

A VIA Intézet szerint mindenkiben megvan mind a 24 erősség, különböző mértékben. A Szupererő kártyapakli ezt a 24 erősséget és az ezek eredőjét jelentő 6 fő erényt jeleníti meg.

A Szupererő 96 db minikártyáján szituációkat, rajzokat találtok, ahol valamilyen módon megjelenik vagy fontos lehet az adott erősség. Ezen kívül minden kártyán szerepel még az erősség elnevezése, egy szám a bal sarokban és egy kis jel a jobb sarokban. Egy erősséghez 4 kártya tartozik, az azonos erősségek azonos számmal és azonos jellel vannak ellátva. A kártyák hátlapjának színe pedig erényenként változik. A 6 erényt a pakliban 6db Jolly Joker jeleníti meg.

A Szupererő 24 db maxikártyáján ugyanaz a 4 szituáció szerepel, ami a minikártyákon külön-külön, hátoldalán pedig az erősség elnevezése, szintén erényenként különböző hátlapszínnel.

A kártyák úgy lettek megalkotva, hogy minél változatosabban lehessen velük játszani, és játékosan bevezetni a gyermekeket erősségeik birodalmába. Így a játékhoz máris 30 játékötletet és gyakorlatot kaphattok, de kreativitásotokkal ti magatok is kitalálhattok új játékokat, amelyeket szeretettel várunk …… e-mailcímen, hogy másokkal is megoszthassuk őket.

 

Most mutatunk nektek egy-egy játékötletet óvodai, iskolai és otthoni felhasználásra:

Így játsszunk a Szupererővel az oviban

szupererő

Képzeljétek el, amint a szőnyegen körben elhelyezitek a Szupererő maxikártyákat, a közepére pedig a minikártyákat egy pakliban, és körbeülitek a gyerekekkel együtt. Minden kis kezecskében a gyermek saját jelével ellátott piros korong.

Egy kisgyermek húz egy lapot a pakliból, és önállóan vagy segítséggel elmutogatja a többieknek, hogy mit lát rajta. A többiek megpróbálják kitalálni, vajon melyik szituációt húzhatta a társuk. De tippjüket nem árulják el, hanem az óvó néni/bácsi jelzésére elhelyezik a korongjukat a választott rajzon.

Amikor mindenki letette a korongját, felfedjük a helyes választ. Aki jól tippelt pontot kaphat. Számolhatjuk a pontokat egyénileg, csapatokban. És ha a gyerekek megszeretik ezt a játékot, akár Szupererő maratont is rendezhetünk belőle.

A játék végén a pontok számításán kívül röviden beszéljük meg, melyik erősséggel találkoztunk a játékban, idézzünk fel olyan történeteket, helyzeteket a saját vagy a csoport életéből, amikor az adott erősség jelen volt.

 

Így játsszunk a Szupererővel az iskolában

szupererő

Az előző játék kisiskolás változata, amikor hasonlóan terítjük ki a lapokat, de nem mutogatással, hanem körülírással mutatjuk be a nálunk lévő erősséget. Nehezíthetjük a játékot azzal, hogy a maxikártyákat tesszük le körbe hátlapjukkal felfelé, így az erősségek neveit láthatjuk rajtuk. Pontszámításnál a körülíró játékos akkor kap pontot, ha legalább egy valaki eltalálta, de nem mindenki. Ez azért fontos, hogy a gyermek úgy próbálja körülírni a rajta lévő szituációt, hogy ne legyen teljesen egyértelmű mindenki számára, de legyenek azért olyanok, akik ki tudják találni.

 

Így játsszunk a Szupererővel otthon

Attól függően, hogy milyen korú gyermekünk van, választhatunk az ovis vagy a kisiskolásoknak szóló játékötletek közül.

Itt most inkább egy olyan felhasználási ötletet szeretnénk megosztani veletek, ami kifejezetten az otthoni környezetben valósítható meg.

szupererő esti

Este, lefekvés előtt vegyétek elő egy kicsit a kártyákat, és húzzatok belőle néhányat, majd sorban egymás után válasszatok belőle egyet, amely segítségével megosztotok egymással egy kis szeletet a napotokból, amikor ez az erősség megjelent. Olyan történetek is megjelenhetnek ilyenkor, amikről egyébként nem jutna eszünkbe mesélni egymásnak vagy a kártyák nélkül másképpen értelmeznénk őket, esetleg fontos, apró eseményeknek is nagyobb jelentőséget adhatunk.

Ha szeretnéd még jobban megismerni a játékot, és a hozzá tartozó 30 játékötletet, nézz vissza az oldalunkra, mert minden héten új játékötleteket mutatunk be nektek valamelyik játékhoz kapcsolódóan.

Ha szeretnél még többet megtudni a játékról, kattints ide! >>>

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x