Fejlesztő játékok

Boldogító erősségek kártyák – az önbizalom fejlesztéséért

2020.11.16 23.10 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

A Boldogító erősségek kártyacsomag 43 kártyát és 23 egyszerűen játszható játékötletet tartalmaz. Ezek a kártyák a nagycsoportos és kisiskolás korosztály számára a legjobban használhatóak.

Erősségeink megismerése, tudatosítása nagyon fontos a személyiségfejlődésünk során. Sokkal kiegyensúlyozottabban fejlődnek azok a gyermekek, akik ismerik, használják erősségeiket, és akiket szüleik, pedagógusaik is pozitív erősségfókuszú dicséretekkel bátorítanak.

A kártyákon lévő erősségek és a hozzájuk tartozó rövid magyarázó mondatok segítségével egyre magabiztosabb, önállóbb, önmagát is elismerni tudó gyermekeket nevelhetünk.

A Boldogító erősségek kártya segítségével

  • játszva növelheted gyermeked önbizalmát és önbecsülését,
  • megismertetheted vele a legfontosabb emberi értékeket,
  • megtaníthatod neki, hogyan ismerheti fel és különböztetheti meg a különböző belső tulajdonságokat,
  • meghatározhatjátok a neki legfontosabb jellemvonásokat,
  • segíthetsz neki erősíteni a számára fontos erősségeket,
  • játék közben fejlesztheted az érzelmi intelligenciáját,
  • megtaníthatod neki, hogyan alkalmazhatja ezeket a mindennapokban is.

Nézzünk néhány játékjavaslatot:

Bár a kártyajáték leginkább az iskolás korosztály számára készült, az erősségekkel való foglalkozást érdemes minél kisebb korban kezdeni, hiszen annál természetesebb lesz a gyermekek számára az erősségeik figyelembe vétele, használata.

Beszélgetőkörben húzzatok egy kártyát a pakliból, majd olvassátok fel a rajta lévő erősséget és a hozzá tartozó mondatot, majd egy kis beszélgetés keretében keressetek néhány történetet, amikor valaki használta az adott erősséget. Tegyétek meg ezt még néhányszor, majd utána a gyerekek válasszanak maguknak egyet, amelyet lerajzolnak.

Iskolás gyerekekkel már akár egész történetet, mesét is szőhettek. A gyerekek együtt alkotnak egy történetet úgy, hogy mindenki húz egy kártyát, és a kártyán lévő erősséget szövi bele a mesébe. Mindenki csak egy-két mondatot mondhat, de a közös mesének összefüggőnek kell lennie.

Otthon akár az egész család bevonódhat az erősségekkel való játékba. Hosszú távú játék lehet, hogy minden nap a család minden tagja keres egy erősséget a pakliból, amellyel elmesél egy aznapi történetet. Ezeket a kártyákat félretesszük, majd másnap megismételjük ugyanzet mindaddig, amíg az összes kártya el nem fogy. Napról napra szűkül az erősségek köre, így egyre jobban megdolgoztatja az agyunkat, amikor azt keressük, vajon milyen történet esett meg aznap velünk, ami az adott erősségekhez kapcsolódhat. Ez a játék segíti, hogy nap mint nap erősségfókusszal tekintsünk a történeteinkre.

Ha tetszett a játék itt szerezhetitek be, és figyeljétek az oldalunkat, mert minden héten új játékötleteket mutatunk be nektek valamelyik játékhoz kapcsolódóan.

Ha nektek is van játékötletetek, osszátok meg velünk az info@pozitivpedagogia.hu e-mailcímen, hogy másokkal is megoszthassuk őket.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x