Fejlesztő játékok

Pozitivity Fókusz – 5 táblajáték a boldogsághoz

2020.11.27 05.14 Írta: PPNP
fejlesztő játékok
kreatív gondolkodás
pozitív gondolkodás
pozitivity

A Pozitivity Fókusz 5 táblajáték a boldogsághoz a pozitív pszichológiának arra az alapfelvetésére épül, amely szerint a boldogságra való képesség fejleszthető.

A játékok fő célja: erősíteni a játékos pozitív értékelését önmaga és az élete iránt, előidézni a folyamatos növekedést és a személyiség fejlődésének érzetét, segíteni a személyes erősségek azonosítását, támogatni az életcélok kitűzését és a jelentésteliség kialakítását, továbbá hozzájárulni az átélt pozitív érzelmek gyakoriságának növeléséhez.

A Lépj tovább! tábla Carol Dweck stanfordi pszichológusprofesszor kutatásait veszi alapul, miszerint mindig minden helyzetben kétféle szemléletmód közül választhatunk. Az egyik a rögzült, a másik a fejlődési szemléletmód. Azok, akik a fejlődési szemléletmódot alkalmazzák, sikeresebbek, jobban tanulnak, gyorsabban fejlődnek, mint a rögzült szemlélettel rendelkezők. Dweck szerint ezt már egészen kicsi kortól kezdve kellene tanítani, mert az agy is olyan, mint egy izom, ami fejleszthető, és gyakorlással tovább erősíthető.

Szülőként ez a tábla segíthet, hogy a gyermekünkkel újfajta megközelítésben dolgozzuk fel a mindennapi élet küzdelmeit, kihívásait. Olyan történetek is előjöhetnek, amik a táblajáték nélkül nem biztos, hogy előkerülnének.

Iskolában, munkahelyen csoportokkal is bátran lehet alkalmazni akár egy-egy nehezebb időszak során, mert a játékban lévő kérdések segítségével új nézőpontokat találhatunk nehézségeink kezelésére.

Lépj tovább1

Az Erősségtérkép táblajáték segít felfedezni erősségeinket saját történeteken keresztül, ezáltal növelve önbecsülésünket. Járjátok be a tábla erényszigeteit, és meséljetek egymásnak történeteket az életetekből, amikor az erősségeiteket használtátok. Gyűjtsétek össze mind a 6 erősségkorongot, meséljetek magatokról minél többet, és hallgassátok a többiek történeteit.

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdekes, szórakoztató és építő játék

Erősségtérkép

Tudományos vizsgálatok megerősítik, hogy a lehető legjobbat elképzelni a jövőben, növeli a boldogságszintünket, magabiztosabbá tesz, mert nagyszerű érzés elhinni, hogy a jövő valami jót tartogat számunkra. A Jövő-kép tábla fotói segítenek ráhangolódni a derűlátó gondolkodásra és pozitív elvárásokkal indulni a jövő felé. Martin Seligman, az optimizmus vezető kutatója, tudományos vizsgálataiban azt bizonyította, hogy az optimista, pozitív életszemlélet megnöveli az élettartamot, csökkenti a betegségek kockázatát, és szinten tartja a jó szellemi állapotot az öregedéssel szemben.

Jövő-kép

A Csodálatos vagy! tábla az önbecsülés növelésére szolgál. Ahogyan a táblajáték során a korongokból torony épül, így épül minden egyes megosztott történet által a saját önbecsülésetek is. Válaszoljatok a tábla mezőinek kérdéseire őszintén, és érezzétek meg, hogy milyen csodálatos érzés, amikor a pozitív kérdésekre adott válaszok által egyre magabiztosabbnak érezhetitek magatokat.

Csodálatos vagy

Sonja Lyubomirsky, orosz születésű amerikai pszichológus és a Hogyan legyünk boldogok? című könyv szerzője, a hálát az egyik legfontosabb boldogságfokozó stratégiának tartja. A Hála-spirál táblajátéka egy nagyon egyszerű játék, viszont óriási hatással bír a pozitív gondolkodás és az érzelmi jóllét kialakításában. A hálás gondolkodás gátolja a negatív érzések megjelenését, átalakítja az aktuális negatív érzéseinket pozitívokká, segít felismerni és értékelni a jót az életben, pozitív érzelmeket ébreszt bennünk, jó testi közérzetet ad, segít az élet pozitív élményeit megélni és élvezni, segít feloldani a feszültségeket és a megrázkódtatásokat és megerősíti önbecsülésünket, önértékelésünket.

Ez a táblajáték az, amely családban akár már a legkisebb gyermekekkel is játszható. Érdemes olyan helyre tenni, ahol bármikor elérhető számunkra. Akár minden nap vacsora előtt dobhatunk egyet a kockával, és megoszthatjuk egymással aznapi háláinkat.

Hála-spirál

Mind az 5 táblajáték egy-egy boldogságstratégia elsajátításának a lehetőségét adja. A benne található könyvecske pedig segíti a táblákon való eligazodást és a pozitív gondolkodás kialakítását.

Nektek melyik a kedvencetek?

Ha tetszett a játék itt szerezhetitek be, ha még többet szeretnétek megtudni róla, kattintsatok ide! >>>

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x