Gyökerek és szárnyak

Hogyan csökkentsd a mindennapi stresszt a családodban? 1. rész

2020.11.19 05.00 Írta: PPNP
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív szülő
stressz
stresszkezelés

Szülőnek lenni kemény munka.

Még a rendelkezésre álló legjobb források mellett is nehéz kielégíteni a családtagok igényeit a mai rohanó társadalomban. A mindennapi stressz nagy terhet róhat a család minden tagjára, beleértve a gyermekeket is.
Ahhoz, hogy számba tudjuk venni, hogyan tudunk segíteni családunknak a mindennapi stressz csökkentésében, mindenekelőtt meg kell néznünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre nincs hatásunk.

Meg kell tanulnunk és gyermekeinket és meg kell tanítanunk arra a képességre, hogy azokon a dolgokon ne mérgelődjünk, amelyekre nincs hatásunk. Nem könnyű, de megéri!

Mik lehetnek ezek?

Van, hogy nem tudunk változtatni a lakhatási, munkahelyi körülményeinken, de ezek nem nyomhatják rá a bélyegüket a mindennapjainkra. Egyes statisztikák szerint az egyik legkomolyabb stresszfaktor az emberek mindennapjaiban a közlekedés. Mindig sietünk valahova, mindig idegeskedünk ha nem jön a busz, sokan vannak a villamoson és nincs ülőhely és a vírus miatt most egyébként is van egy alapfeszültség mindenkiben.
A közlekedés is azok dolgok közé tartozik, amiken nem tudunk változtatni. Indulhatunk korábban, hogy biztosan időben odaérjünk, de mindig történhet valami váratlan, külső, tőlünk független dolog (egy váratlan dugó, baleset), ami stresszt okozhat.
Nézzük hát, mit tehetünk azért, hogy javítsunk saját és gyermekeink jóllétén?

Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy fejlesszük gyermekeik ellenálló képességét, stressztűrő képességét.

Névtelen terv (26)

Mi is ez a képeség és hogyan fejleszthetjük?

A helytelenül Darwinnak tulajdonított idézet szerint, amely azért álljon itt, mert annak ellenére, hogy nem az övé, tartalmát tekintve akár az övé is lehetne:

„Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni.”

Miről is szól ez a mondat? Arról, hogy egy adott, megváltozott helyzetben – legyen az a koronavírus okozta egészségügyi, mentális és egzisztenciális válság vagy az, hogy iskolát váltottunk a gyerekkel vagy csak lekéstük a buszt – alkalmazkodnunk kell ahhoz a helyzethez, ami kialakult.

Rugalmasnak kell lennünk.

De milyen is a rugalmas szülő?

A rugalmasság az a képesség, amelynek segítségével gyorsabban épülünk fel a nehézségekből, a változások okozta negatív érzésekből és könnyebben alkalmazkodjon hozzájuk.
Ez a képesség megfelelő támogatással tanulható és rendkavül fontos, mert lehetővé teszi számunkra a negatív élmények leküzdését.
Számos kutatás támogatja az ellenálló képesség kialakításának fontosságát a környezeti stressz negatív következményeinek megelőzésében. Rugalmasság nélkül a gyermekeket számos területeken fenyegethetik rossz eredmények:

 •  Kognitív
 •  Érzelmi
 •  Fizikai
 •  Társadalmi
 •  Az érzelem önszabályozása
 •  Meggyengült immunrendszer
 •  Agresszió
 •  Nyelvtanulási nehézségek
 •  A viselkedés önszabályozása
 •  Változások az agy fejlődésében
 •  Memória-beli nehézségek
 •  Gyenge impulzusszabályozás
 •  Elhízottság
 •  Csökkent fókuszálás / koncentráció képesség
 •  Nagy érzelmi reaktivitás
 •  Mentális egészségi problémák
 •  Volatilis kapcsolatok
 •  Iskolai felkészültség / tanulmányi kudarc
 •  Krónikus egészségügyi kérdések

Hogyan fejleszthetjük a rugalmasság képességét?

Kezdjük ott, ahol mindig, ha szülő-gyermek kapcsolatról van szó. Őszinteség, meleg, biztonságot adó környezet biztosítása szülő és gyermek között. Ez az alapja mindennek. Ha ez a kapcsolat valamiért nem jött létre, akkor nagyon nehéz erre bármilyen mást építeni. Úgy képzeljük el ezt, mint egy nagy torony alapját. Ha az alap nem elég erős, stabil, akkor bármikor összedőlhet a torony. Ha viszont erős, akkor tépázhatja az élet vihara, ledönteni nem fogja.

Ha ez a támogató, őszinte kapcsolat megvan szülő és gyermek között, akkor ellenállóbb lesz a mindennapi stresszel kapcsolatban is.

Ha a rugalmasság képességét is fejlesztjük bennük, akkor pedig különösen igaz ez.

Névtelen terv (19)

A gyermekfejlődéssel kapcsolatos kutatások egyre kifinomultabbá válnak, és mélyebb bizonyítékokkal szolgálnak arról, hogy a szülők mikor, hol és hogyan védhetik meg gyermekeiket az életüket és fejlődésüket befolyásoló környezeti stresszoroktól.

Nézzünk néhány példát arra, hogyan csökkenthetjük a környezeti stresszorokat!

Márai Sándor szerint

„Egy lakás értelme nem a bútorok, hanem az érzés, amely eltölti ott az embereket.“

Az otthon a legfontosabb hely az életünkben. Ahonnan elindulunk és ahová a nap végén megérkezünk. A hely, ahol több dolgot tehetünk meg, mint máshol. A hely, ahol igazán, őszintén magunk lehetünk minden álarc, minden szerep nélkül. Az otthon meleg és biztonságos. Egy gyermek életében is a legfontosabb hely az otthona. Egy gyermeknek mindig tudnia kell, hogy mit várhat el és mit várnak tőle az otthonában, a családban. Nagyon fontos számára a biztonság. Ha jól szabályozott struktúrát hozunk létre az jelentősen csökkenti az otthoni stresszt.

Névtelen terv (36)

Hogyan csináljuk?

 • Hozzuk létre és – ami nehezebb – tartsuk be a családi rutinokat!
 • Közel azonos időben, az asztalnál étkezzen a család kikapcsolva a TV-t és eltéve a telefonokat.
 • Beszéljük meg a gyerekkel, hogy mit várunk tőle a háztartásban, az otthonát illetően és azt következetesen tartassuk be.
 • A reggeli, óvodai-iskolai stresszt csökkentsük azzal, hogy reggel igyekszünk mindig ugyanúgy, ugyanabban az órában tenni mindent, ezzel kiszámíthatóvá tenni számára a reggelt. Ne várjuk el egy 6 évestől, hogy pontos időérzekkel rendelkezik és maga tudja irányítani a reggelét. (Néhány felnőttnek se megy ez...) Segítsünk azzal, hogy pl. 10 percenként hangjelet adunk, ami jelzi, hogy a készülődés egy következő fázisa következik. Vagy hangjelzés helyett jöhet egy ölelés vagy puszi.

A rutin betartása és betartatása és a meleg, szeretetteli légkör nemhogy kizárnák, hanem épp erősítik egymást!

Nagyon fontos ezt megérteni,  mert sok szülő azt hiszi, hogy ez a fajta szigorúság majd árt a gyermeke önkifejezésének, önmaga kibontakozásának. Holott épp az ellenkezőjéről van szó. A meleg és támogató légkör, a rutinok kialakítása mind ugyanazt szolgálják és ugyanazt üzenik a gyermekeinknek:

Biztonságban vagy!

Egy magát biztonságban érző gyerek pedig sokkal ellenállóbb a stressznek és a váratlan helyzeteknek, hiszen tudja, hogy biztonságban van.

Mivel ez a téma az egyik legfontosabb területe a gyermeknevelésnek és rendkívül aktuális is, így sorozatot készítettünk belőle, amelynek további részeit ITT érhetitek el.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x