Gyökerek és szárnyak

Hogyan csökkentsd a mindennapi stresszt a családodban? 2. rész

2020.11.17 23.22 Írta: PPNP
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív szülő
stressz
stresszkezelés

A rugalmasság az a képesség, amelynek segítségével gyorsabban épülünk fel a nehézségekből, a változások okozta negatív érzésekből és könnyebben alkalmazkodjon hozzájuk.
Ez a képesség megfelelő támogatással tanulható és rendkívül fontos, mert lehetővé teszi számunkra a negatív élmények leküzdését.
Folytassuk hát annak a számbavételét, hogy milyen eszközökkel növelhetjük gyermekünk stressztűrő képességét, hogyan tehetjük ellenállóvá a stresszorokkal szemben és így hogyan növelhetjük a mentális és fizikai jóllétét?

Névtelen terv (26)

Beszéljünk az érzelmekről!

A gyermekeknek meg kell tanulniuk az érzelmek megfelelő kifejezését és szabályozását. A gyermek utánozva tanul, vagyis a szülőkre, mint mindenfajta viselkedés mintájára tekint, beleértve az érzelemszabályozást is.

Ne szégyelld az érzéseitd és ne ültesd el a gyermekedben azt a gondolatot, hogy az érzelmek kimutatása gyengeséget jelentene!

Sőt! A nem megismert, elnyomott érzéseket nem lehet megtanulni kontroll alatt tartani. Ha a gyermek nem érezhet dühöt vagy haragot, ehelyett ezt elfojtja magában, akkor esélye sem lesz megtanulni ezen érzések kontroll alatt tartását.
Fejezd ki érzéseid, beleértve a haragot és a szomorúságot is. A gyermekeknek is tudniuk kell, hogy a negatív érzelmek is léteznek. Néha a szüleik veszekszenek, de utána – megnyugodva és megbeszélve a problémát – újra megölelik egymást.
Az érzelmekről való nyílt, őszinte beszélgetés segíti majd eligazodni a világban felnőtt korában is.
Beszéld meg gyermekeddel, hogy a könyvek vagy filmek szereplői hogyan viszonyulnak a történésekhez, a testvérek, rokonok vagy osztálytársak hogyan viszonyulnak az eseményekhez, vagy milyen érzés lehet valami újat tapasztalni. Mit érez akkor ha új, váratlan dolog történik? Megijed? Fél? Ezek teljesen természetes érzelmi reakciók.

Névtelen terv (17)

Beszélj vele a pozitív és negatív érzelmeiről! 

A gyerekekkel az érzéseikről való beszélgetés segít felismerni ezeket az érzéseket és megtanulni, hogyan lehet hatékonyan szabályozni őket.

Az érzelmek és a viselkedés szabályozásának képessége elengedhetetlen az iskolai, a munkahelyi és a társas kapcsolatokban való sikerhez.

Modellezd és vitasd meg gyermekeddel az önkontrollt!

Amikor beszélsz arról, hogyan érzed magad, beszélj arról is, hogy mit fogsz tenni az érzéseid megfelelő kifejezése vagy felszabadítása érdekében. Modellezd azt a viselkedést, amelyet szeretnél látni a gyermekedben, beleértve a haragra adott válaszokat is. Ezekre persze a legjobbak a szerepjátszós játékok, gyakorlatok. Az Activity és minden olyan játék, amelyben szituációkat kell eljátszani kiváló terepe lehet ennek a fajta fejlesztő munkának.

Játssz olyan játékokkal, amelyek arra kérik gyermekedet, hogy találjon megoldásokat. Ha gyermekednek kérdése vagy problémája van, akkor ne azonnal tegyél megoldási javaslatokat. Inkább hagyd, hogy ő gondolkozzon!
„Te mit gondolsz, mi működhet ebben a helyzetben?”
Segíts neki átgondolni ötleteit, mielőtt saját javaslatokat kínálnál, és beszéld meg vele azokat is.

Rendkívül fontos, hogy építs erős kommunikációs készségeket a gyermekedben.
A nyelv megértése és használata egyaránt fontos a sikeres interakciókhoz.  A kommunikációs készség, beleértve az erős szókincset és a helyes nyelvhasználatot, szorosan kapcsolódik a tanulmányi sikerhez.

Hogyan fejleszthetjük a szókincset és a kommunikációs készséget?

Beszélj hozzá, beszélj vele. Szinte egész nap. Énekeljetek, táncoljatok!

Olvass neki, vele, majd később olvasson ő nagyon sokat! A szókincset az olvasás fejleszti a leghatékonyabban.

Nagyon fontos, hogy a játékok közben mindig kerülj a gyermek szintjére. Olyan ez, mint a különbség aközött az ember között, aki úgy ölel meg egy 4 évest, hogy lehajol hozzá és a gyermek körülbelől a combjánál öleli meg, a felnőtt pedig ráhajol, és a másik felnőtt között, aki legugol a gyermekhez – az ő szintjére – és megölelik egymást.

Mindig beszélj tisztelettel a gyermekeddel! Ő egy másik ember, amit soha nem szabad szem elől téveszteni.

Ha sok matematikai játékot, a fantáziát, a problémammegoldást, önkontrollt elősegítő jétékokat játszol a gyerekkel jó eséllyel segíted őt az érzelmei megismerésében és a váratlan helyzetekhez való hatékonyabb alkalmazkodásban.

Fejlesztő játékainkat ITT találod!

1 thought on “Hogyan csökkentsd a mindennapi stresszt a családodban? 2. rész”

  1. Pingback: Hogyan csökkentsd a mindennapi stresszt a családodban? 1. rész – ppnp.hu

Comments are closed.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x