Gyökerek és szárnyak

Hogyan erősítsd kapcsolatodat a gyermekeddel?

2021.01.14 11.14 Írta: PPNP
pozitív nevelés
pozitív szülő
szülő-gyerek kapcsolat

Amikor egy gyermek megszületik a legfontosabb kapcsolata a külvilággal a szülő és ez nagyon sokáig így is marad. Nagyon sok minden eldől ebben az életszakaszban egy ember számára.

A kötődés kialakulása, a bizalom, a biztonság. A legfontosabb kapcsolat a gyermek számára az, amelyet a szüleivel alakít ki. A gyermekek a pozitív szülő-gyermek kapcsolat során ismerik meg a körülöttük lévő világot. A kisgyermekkorban megtanult mintákat viszik majd tovább a felnőtt életükre, és a szüleiktől megtanult kapcsolódások lesz majd minden más kapcsolódásuk alapja.

kütyü5

Növekedésük és változásuk során a gyerekek szüleiken keresztül észlelik, hogy biztonságban vannak-e és szeretik-e őket. Ez az alap, amelyből jövőbeli kapcsolataikat építik. Például a bántalmazott, abúzusnak kitett gyermekek azért (sem) szólnak az ellenük elkövetett tettekről, mert azt hiszik, hogy az a természetes, hiszen vagy a szüleik követik el ellenük vagy valamely családtag, ami felett a szülők szemet húnynak. Általában a bántalmazásra akkor derül fény, amikor a gyerek iskolába kerül és szembesül azzal, hogy egyáltalán nem természetes az, ami vele történik. A pozitív szülő-gyerek kapcsolat jelentősége sokkal nagyobb mint azt 100 évvel ezelőtt gondoltuk volna. Ma már tudjuk, hogy a szoros szülő-gyerek kapcsolat olyan komoly biztonságot képes adni, ami kihat a zűrösebb időszakokra, mint például a tinédzserkorra is. Ha létrejön a bizalom a megelőző években, akkor sokkal nagyobb esélyünk lesz arra szülőként, hogy a gyermekünk elmondja nekünk ha valami bántja, ha gondjai vannak a közösséggel, az iskolában vagy bárhol.

5 fontos tanács arról, hogyan építs ki szoros kapcsolatot a gyermekeddel?

LEGYÉL OTT!

Látszólag ez nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen egy kisgyereket nem lehet egyedül hagyni. Követjük a lakásban is mindenhova és amikor nagyobb lesz, akkor is ott ülünk mellett a házi feladatok megoldásánál.

A „Legyél ott!” azonban nem ezt jelenti, hanem azt az értő hallgatást és beszélgetést, amikor a gondolatainkat, a figyelmünket egy emberre koncentráljuk.

Ebben egyszerre van jelen a szeretet, a tisztelet, a gondoskodás, amit a másik, legyen akárhány éves, érezni fog.

gyerek

„Anya figyel rám.” „Apa gondolkozik az én problémámon.” Micsoda erő van egy ilyen érzésben! Tudni, hogy a gyermek nincs egyedül. Ez az „ott lét” természetesen nem azonos azzal, amikor a gyerek építőkockákat pakol egymásra, apuka meccset néz, anyuka pedig pörgeti a Facebookot. Éppen ennek a megértése rendkívül fontos, mert sokan azt hiszik, hogy mivel egész nap együtt vannak a gyerekükkel, akkor ki is építették a bizalmat. Fontos különbséget tenni a „gyerekfelügyelet” és az értő figyelem gyakorlása között.

A jó hír pedig az, hogyha már nagyobb a gyermeked, akkor sincs veszve semmi, hiszen a másikra való igazi odafigyelés bármikor gyakorolható és elkezdhető. Nincs titkos kézikönyv, nincs garantált siker, de az biztos, hogy a gyereked, akárhány éves is, értékelni fogja az erőfeszítéseidet.

MONDD: SZERETLEK!

A most 40-es generáció gyermekkorában egyáltalán nem volt természetes az érzelmekről beszélni, pláne gyakran mondani a gyermekeknek, hogy szeretjük őket. Mintha ez valami különös varázsszó lett volna, amit csak félve, kicsit szégyelősen mondunk ki, nehogy valami baj legyen belőle.

A „szeretlek” valóban varázsszó, éppen ezért ne féljünk minél gyakrabban mondani gyermekeinknek.

Az egészséges érzelmi és neurobiológiai fejlődéshez, életünk minden szakaszában emberi érintésre és szeretetteljes légkörre van szükség.

Fontos, hogy gyermeked a nap folyamán többször is gyengéd, szeretetteljes érintéseket, öleléseket kapjon. Egy ember egészséges lelki fejlődéséhez napi többszöri, valódi, 8-10 másodpercnél nem rövidebb ideig tartó ölelésre van szükség. Öleld meg a gyermekedet ahányszor csak tudod! Mosolyogj rá és ő is visszamosolyog majd! Mondd el neki, hogy szereted, függetlenül attól, hogy milyen korú. Különösen igaz ez, ha valami olyasmit tesz, ami nem volt helyes, ami megbeszélésre szorul vagy nem feltétlenül tetszik neked. Kiváló alkalom ez a feltétel nélküli szeretet kifejezésére, a gyermek megerősítésére abban, hogy bármi is történjen, az édesapjában vagy az édesanyjában megbízhat, és szeretetükben egészen biztos lehet.

gyerek2

Gyakori, hogyha egy gyerek valami helytelen dolgot követ el, akkor szinte azonnal azt kérdezi „De ugye azért szeretsz?” Hiszen mi lehet félelmetesebb egy kisgyermek számára mint a születi szeretetének elvesztése!

JÁTSSZ VELE!

A játékkal kapcsolatban pontosan ugyanaz a helyzet, mint az értő figyelemmel. Nincs jobb helyzet az élet kihívásáinak megtanulálásra, a kapcsolatok elmélyítésére, mint a közös játék.

És itt a „közös” szón van a hangsúly.

Nem arra a játékra gondolunk, amikor anyuka ebédet főz, a kislánya pedig babázik a szőnyegen és nem is arra, amikor apuka híreket néz a TV-ben, miközben a kisfia számítógépes játékokkal játszik. A közös játékról beszélünk, amiben részt vesz a család, ami élményekkel, nevetésekkel, néha vitatkozásokkal teli. Ami összekovácsolja a közösséget, aminek során a gyerekek megtanulják, hogy hogyan lehet elegánsan, humorral veszíteni, hogy hogyan ösztönözhet a pillanatnyi vereség győzelemre és hogyan kell figyelni a másikra, akár még segíteni is, annak ellenére, hogy a játékban ellenérdekeltek vagyunk. Kevés dologból lehet annyit tanulni az érzelmi intelligencia területén, mint a közös játékból. Ráadásul számtalan olyan játék létezik, amelyiket nem a győzelem, hanem a játék öröméért játszuk. Érdemes ezekkel kezdeni és jétákosan bevezetni a gyermekeket abba a világba, amelyben a határok és szabályok nagyon fontosak.

gyerek3

A játék nagyon fontos a gyermek fejlődésében. Ez az eszköz, amelyen keresztül a gyerekek fejlesztik a nyelvtudást, kifejezik az érzelmeket, elősegítik a kreativitást és megismerik a szociális készségeket. A gyermekeknek folyamatos útmutatásra van szükségük életük során, miközben megismerik a körülöttük lévő világot.

Játék közben kiváló lehetőség nyílik arra, hogy megbeszélje gyermekeivel, hogy egy-egy helyzetben mit vár tőlük, és ha azokat nem teljesítik, nem tartják be, akkor az milyen következményekkel jár majd. Ezeket babázás közben éppen úgy be lehet mutatni, mint az autókkal való közlekedés közben.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése érdekében számos társasjátékot fejlesztettek, amelyek közül néhányat most mi is jó szívvel ajánlunk.

Itt találjátok ezeket!

EGYETEK EGYÜTT!

Egy igazi lakoma mindig összehozza a családot. Tudjuk milyen fontosak a közös étkezések ha születésnapokról, karácsonyról van szó.

gyerek4

Ma már egy átlagos család nagyon ritkán étkezik naponta együtt, hiszen nem egyszerre érnek haza, elcsúszik a fürdés az egyik gyereknél, miközben a másik gyerek már nagyon éhes és a „ne várjatok meg a vacsorával!” mondat is egyre gyakrabban hangzik el. Pedig a közös reggeliket, vacsorákat nem pótolja semmi.

A családi étkezések gyakran lehetőségek a nagyszerű beszélgetésre persze csak akkor, ha mindeközben oda tudunk figyelni egymásra.

Legyenek szabályok! Az asztalnál nincs telefon, egyéb kütyük, tévé, egyszerűen csak élvezzétek egymás társaságát.

Az evéssel együtt töltött idő alatt nagyszerű lehetőség nyílik arra is, hogy megtanítsd gyermekeidnek az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fontosságát, amely szintén befolyásolja általános mentális egészségüket.

LEGYENEK SZÜLŐ-GYEREK SZERTARTÁSAITOK!

Mindig nagyon fontos, a közös szertartások megléte, de különösen fontos, ha több gyermeked van, mert akkor meg kell próbálnod figyelni arra, hogy mindegyikükkel külön időt is tölts.

A gyermekkel töltött minőségi alkalmak erősíthetik a szülő-gyermek köteléket, építhetik gyermeked önbecsülését, és ezekkel az együttlétekkel azt üzened neki, hogy különleges és megbecsült személy számodra.

Nézzük mik lehetnek ilyen szülő-gyerek szertartások:

  • Közös filmnézés popcorn-al, kakaóval és utána beszélgetéssel a filmről.
  • Közös futás vagy bármilyes testmozgás, amit rendszeresen és közösen végeztek.
  • Közös kutyasétáltatás vagy kutyakiképző iskola hetente.
  • Kártyaparti sajátos szabályokkal, amiket csak ti tudtok.
  • Heti egyszer egy plusz esti mese a kádban.
  • Lefekvés előtt összegezzük, hogy miféle jó dolgok történtek velünk aznap.

Sokgyermekes családoknál javasoljuk, hogy külön-külön is szervezzenek eseményeket, szertartásokat a gyerekeknek, hiszen ahogy nőnek egyre inkább más fogja őket érdekelni.

A legértékesebb mindig a szülőkkel töltött saját idő lesz, amikor csak rá figyelnek, amikor ő lesz a legfontosabb.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x