Gyökerek és szárnyak

Hogyan erősítsd meg gyermeked mentális egészségét a megmérettetések előtt?

2021.10.08 10.26 Írta: PPNP
mentális egészség
mentális felkészülés
mentális jóllét
pozitív nevelés
vizsgadrukk

Januárban ismét elkezdődnek a felvételi vizsgák az általános iskolások számára. Amellett, hogy már rengetegen töltik ki a korábbi teszteket, fogadnak magántanárokat, járnak előkészítőre a gimnáziumokba vagy az általános iskolájukba, azzal kevesebbet foglalkozunk, hogy egy megmérettetésre mentálisan is készen kell állnunk. Hányszor hallani egy-egy felvételi után, hogy milyen érthetetlen, hogy ez vagy az a kisfiú vagy kislány egyébként milyen okos, kitűnő tanuló volt végig az általánosban, és zokogva jött ki az írásbeliről, mert több feladatot is megoldatlanul hagyott, egyszerűen nem tudott vele megbirkózni. Ilyenkor persze sok minden állhat a háttérben, a valós tudás, a bemagolt tudás és a kompetencia közötti fontos különbségek is, de sokszor szerepet játszik a gyerekek nem megfelelő mentális felkészítése.

vizsga1

Ha egy gyerek annyira stresszes, szorongó állapotba kerül a vizsgák előtt, hogy az már rossz hatással van a teljesítményére, azzal mindenképpen foglalkoznunk kell.

Hogyan csináljuk?

  • Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a gyerekünk felkészüljön a felvételire és biztos tudással vágjon bele a – valószínűleg – első komolyabb megmérettetésbe. Ezzel már nagymértékben csökkenthetjük a stresszt, hiszen ha azt érzi, hogy mindent megtett azért, hogy sikerüljön, akkor nem azon fog járni az esze, hogy „ha lett volna még néhány hetem”…Kezdjétek el időben a felkészülést és támogasd őt mindenben!
  • A vizsga közeledtével azonban érdemes csökkenteni a terhelést. Ha időben elkezdtük a felkészülést és a gyerek egyre biztosabb a tudásában, akkor nem az utolsó napokon fog múlni a felkészülés. Próbáljatok a nagy megmérettetés előtt kikapcsolni! Nem arra gondolni, hogy néhány nap múlva számot kell adni a tudásáról, hanem inkább a pihenésre koncentrálni. Hagyd az agyát pihenni kicsit! Menjetek el sütizni vagy kirándulni egyet és beszélgessetek bármiről, ami nem a felvételi!
  • Ne helyezz rá nyomást! Természetesen fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy a felvételi nem tét nélküli, de ne tedd ki felesleges nyomásnak, mert éppen az ellenkezőjét fogod elérni. Az aggódó elme nem képes a teljesítésre. Ha a gyerekednek azt közvetíted, hogy ez az egyetlen esélye, akkor nemcsak azt kockáztatod, hogy ettől a fenyegetettségtől megbénul a súly alatt, hanem azt is, hogyha tényleg nem sikerül, akkor nagyon mély csalódottság, reményvesztettség lehet úrrá rajta a felvételi után.
  • Járjatok nyílt napokra, ha tehetitek előkészítőre a vágyott iskolába, hogy a gyerekben kialakuljon egy belső vágy arra, hogy oda kerüljön. Nem azért, mert a szülei azt akarják, hanem azért, mert neki tetszik az az iskola, mert ő szeretne azok között a gyerekek és pedagógusok között tanulni. Micsoda ösztönző ez egy gyerek számára, ha látja, hogy hol folytatódhat az élete, ha eredményes felvételit tesz.
  • Aludjon! A fáradt elme nem működik. Ha a vizsga előtt néhány napra kikapcsolódtatok, akkor könnyebben megy majd a felvételi előtti alvás is. Hogy te szülőként egy percet sem fogsz aludni? Az most mindegy! Nem te írod másnap a matek vagy a magyar megmérettetést.
  • Higgyen magában! Erősítsd a gyermekedet abban, hogy sikerülni fog. Sok munkát tett bele a felkészülésbe, becsületesen gyakorolt, okos, értelmes gyerek, akkor miért ne sikerülne? Fontos szempont tud lenni a „megtettél-e mindent annak érdekében, hogy…” kérdés. És ha erre igen a válasz, akkor nyugodtan lehetünk büszkék a gyerekünkre, bármi is lesz az eredmény.
  • Táplálkozzon egészségesen! Természetesen a mindennapokban is fontos az egészséges táplálkozás, de a felvételi vizsgák előtt különösen figyeljünk oda erre, mert vannak olyan fiatalok, akik hajlamosak elfelejtkezni a rendszeres étkezésről, vagy van, aki chipsszel, csokival tömi tele magát.

De bárhogy is lesz, mindig biztosítsd őt arról, hogy szereted és hiszel benne. Tudod, mennyi energiát és tudást tesz bele a felvételi vizsgába és ez éppen elég arra, hogy a te szemedben ő már győztes legyen. Igen, szerencsére is szükség van, mint mindenhez az életben, de a szerencse a mellé szegődik, aki jó úton jár.

Mindenkinek sikeres és eredményes felkészülést kívánunk!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x