Gyökerek és szárnyak

Hogyan legyél a gyereked legfőbb bizalmasa?

2020.11.30 04.00 Írta: PPNP
bizalom
pozitív nevelés
pozitív szülő

Ha sikerül olyan kapcsolatot kialakítanunk a gyermekünkkkel, amelyben mi leszünk a legfőbb bizalmasa, akkor nyert ügyünk van.

Eljutni ide nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre látszik! Hiszen ha jól belegondolunk, akkor ez a kapcsolat a gyermek megszületésével kezdődik és csak elronthatjuk az idő előrehaladtával. Gondoljunk csak bele: a felnőttekben nem egyik pillanatról a másikra alakul ki a bizalom a másik felnőtt iránt, viszont egy pillanat alatt képes megszakadni. A gyermekkel egészen más a helyzet: azonnal kialakul, hiszen senki másban nem bízhat, senkire nem támaszkodhat rajtunk kívül. És a jó hír, hogy nagyon sok rossz döntést kell a szülőnek ahhoz meghoznia, hogy ez a bizalom megromoljon.

Névtelen terv (10)

Nézzünk néhány tippet arra, hogyan teremthetjük meg az őszinte, szeretetteljes kapcsolatot szülő és gyerek között.

5 út a bizalom megtartására!

Mindig tisztelettel fordulj a gyermeked felé!

Ő egy másik ember. Kicsi még, de egy másik ember. Mit is jelent ez a mindennapokban? Soha ne minősítsd őt magát, a személyiségét, a teljes valóját ha téved, vagy hibát követ el. „Olyan ügyetlen vagy!” „Olyan kibírhatatlan vagy!” Ehelyett igyekezz mindig az adott helyzetet megítélni, arra reagálni: „Drágám ezt a cipőfűzőt most nem sikerült bekötni teljesen, de biztos vagyok abban, hogy legközelebb sokkal jobb lesz!” „Kicsim látom elfáradtál és ezzel a kiabálással zavarod a társaid. Gyere pihenj egyet mellettem és majd később mi is csatlakozunk hozzájuk!”

Így nem bántod meg, nem rontod az önértékelését, az önbecsülését és megtanulja, hogy az embert és a helyzetet érdemes mindig különválasztani.

Légy őszinte és ő is az lesz!

Persze ez nem jelenti azt, hogy három évesen mondd el neki, hogy nincs Mikulás. Mi szülők tudjuk, hogy pillanatnyi füllentések nélkül lehetetlen lenne felnevelni egy gyereket. Az őszinteségen sokkal inkább a saját viselkedésünk őszinteségét kell érteni. Ahogyan másokkal és a gyermekeinkkel viselkedünk. Legyünk esendőek, legyünk igaziak! Ha valami fáj, akkor mondjuk el nyugodtan, hogy fáj, miért fáj és hogyan fogjuk ezt megoldani. A gyerekek nincsenek cukorból és sokkal magabiztosabban fogadják majd saját problémáikat, ha tudják, hogy anyának vagy apának is volt ilyen és képesek voltak megoldani. Igen nagy problémája jelen korunknak, hogy a széltől is óvjuk gyermekeinket és ez sajnos mentális értelemben is igaz. Olyan, mintha a lelkükre is mindig adnánk egy plusz mellényt biztos ami biztos, nehogy valami bajuk legyen. Pedig a nehézségekkel való szembenézés az egyik legfontosabb tanítás, amit átadhatunk nekik. Gondoljunk csak bele! Ha a gyerekünk a „Mi a baj anya?” kérdésre azt a választ kapja, hogy „Semmi, szívecském.”, akkor ne lepődjünk meg majd azon, ha ugyanezt a tanult viselkedésmintát követi amikor azt a választ adja a „Mi a baj kislányom?” kérdésre, hogy „Semmi, anya.”

Névtelen terv (8)

Mindig figyelj a mondataira!

Lássuk be, ez talán a legnehezebb. Amikor 8-9 órai munka, bevásárlás után hazaesünk és az ovis vagy kisiskolás csacsogni kezd és nekünk még vacsorát kell készíteni, bedobni egy mosást, levinni a kutyát, megetetni a hörcsögöt és tuti kiborul valami, úgyhogy még azt sem ártana feltörölni....ebben a helyzetben az értő figyelést elérni nem könnyű. Meg kell éreznünk, hogy mikor várhat a melegszendvics készítés. Van, hogy a gyerek csak csacsog, de van, hogy hirtelen nagyon komoly, számára nagy horderejű dolog kerül elő. Ekkor meg kell állnunk, lehalkítani a folyton pittyegő telefont és valódi figyelemmel felé fordulni, meghallgatni és ha igényli, akkor segíteni. Egy-egy ilyen beszélgetés nagyon komolyan erősíti a bizalom megtartását szülő és gyermek között. Mit üzenünk ilyenkor a viselkedésünkkel?

Te vagy a legfontosabb.

A problémád, az örömöd fontos nekem.

Lehet, hogy sorsfordító beszélgetés kezdődik abban a pillanatban. Ne szalasszuk el egy adag mosás és néhány melegszendvics miatt. Különösen igaz ez a kamaszokra! Ők nem sok esélyt adnak, ezért érdemes minden lehetőséget megragadni.

És még egy fontos szabály: Hallgatni arany! Igyekezz nem beleszólni, nem belekérdezni, nem irányítani. Hagyd, hogy megnyíljon és a saját szavaival mesélje el neked, legfőbb bizalmasának, hogy mi is történt vele. Hogy aznap később volt vacsora? Nem ez a lényeg! És az is lehet, hogy a csemetéd besegít a beszélgetés után és együtt főzni is sokkal jobb lesz!

Légy megbízható!

Ha valamit megígérsz, akkor az legyen úgy! Persze adódhatnak extrém esetek, de alapvetően tartsd be azt, amit ígértél. Nem nehéz, hiszen a felnőttekkel sem tesszük meg azt, hogy össze-vissza ígérgetünk majd csalódást okozunk, de valahogyan talán a gyerekekkel szemben megengedőbbek vagyunk. Vagy gyakrabban ígérgetünk nekik azért, hogy megnyugtassuk őket vagy csak, hogy hamarabb szabaduljunk egy helyzetből. „Jó-jó hétvégén elmegyünk bicajozni! Persze, átmegyünk holnap Marikáékhoz.”

Az adott szó fontos! Ebből tanulja meg a gyermekünk, hogy megbízhat bennünk akkor is, ha majd a véleményünket, a segítségüket kéri valamiben. Felnőttként fordulnál tanácsért, segítségért valakihez, aki nem tartja be az ígéreteit? Ne várd tőle, hogy megbízzon benned, ha nem vagy megbízható!

Névtelen terv (9)

Nevess vele!

A humor mindenre gyógyír. Charlie Chaplin szerint „A nevetés felüdít, könnyebséget hoz és enyhíti a fájdalmat.” Ha valakivel egyszer igazán együtt nevetünk akkor kialakul köztünk egy láthatatlan kötelék. A nők szinte első helyen említik, amikor azt kérdezik tőlük, hogy mi az, ami egy férfiban a legfontosabb: legyen humora.

A közös nevetés egyike a legkomolyabb bizalomépítő eszközöknek. Így alakulnak ki a közös mítoszok, amiket aztán csak mi értünk egy társaságban.

Nagyon fontos, hogy a gyermekeinkkel is tudjunk igazán, őszintén együtt nevetni. Nevetés nélkül nincs bizalom és bizalom nélkül nincs szívből jövő nevetés.

Úgyhogy bármilyen helyzet is adódik, ne veszítsétek el a humorérzéketeket!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x