Gyökerek és szárnyak

Hogyan legyél nyitott gondolkodású szülő?

2021.05.29 00.42 Írta: PPNP
nyitott gondolkodás
nyitott gondolkodású szülő
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Legyél nyitott! Hallani mindenhonnan manapság. Nyitott az újra, nyitott a változásra, a lehetőségekre. De mégis mit jelent a nyitottság és miért jó az, ha nyitott gondolkodással próbálunk gyermekeink felé közeledni.

A nyitott gondolkodás a kritikus és ésszerű gondolkodáshoz szükséges képesség.

Ha nem vagy nyitott más elképzelésekre és perspektívákra, nehéz lesz átlátni és megismerni mindazokat a tényezőket, szempontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hatékonyan oldj meg egy problémát.

Lépj ki a komfortzónádból! – talán a másik leggyakrabban használt mondat, ami szorosan kapcsolódik a nyitott gondolkodáshoz. Ha csak a saját megszokott környezetedben próbálod meg egy-egy helyzet megértését, akkor sokkal kevesebb eszköz áll majd rendelkezésedre ehhez. Fontos, hogy nézzünk ki a világból, messzebb, mint ameddig eddig láttunk! Így, az egyre inkább széttagolt világban könnyebben veszünk észre más szempontokat.

good_mother

Az elavult vagy helytelen meggyőződés megváltoztatása és felülvizsgálása fontos része a tanulásnak és a személyes fejlődésnek.

Mit jelent nyitott gondolkodású szülőnek lenni?

Pszichológiai szempontból ezt a kifejezést arra alkalmazzuk, hogy egy ember mennyire hajlandó és képes más szempontokat is figyelembe venni vagy új tapasztalatokat gyűjteni egy adott témával kapcsolatban. Így vagyunk a gyerekneveléssel is. Ne féljünk attól, hogy olyan nevelési irányzatokról, problémamegoldási lehetőségekről olvasunk és megpróbálunk alkalmazni, amelyekre korábban nem gondoltunk vagy nem állt olyan közel a gondolkodásunkhoz. Gondoljunk csak bele! A gyereknevelés során hányszor ütközünk falba és érezzük azt, hogy fogalmunk sincsen, hogy hogyan tovább? Legyen szó gyakori megbetegedésről, szocializációs problémáról vagy bármiről, ami az óvodás vagy iskolás évek alatt felmerül.

Ha beszűkülten gondolkozunk egy adott témáról akkor eleve korlátozzuk a saját lehetőségeinket ahhoz, hogy a problémát minél több módon és eszközzel tudjuk megoldani. Vegyünk egy egyszerű példát, ami mindent szülő életében elkövetkezik: az iskolaválasztás. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a közeli iskolában járjon a gyerek, ahova akár később egyedül is eltalál, a barátai a környekről származnak majd, így közös programot is könnyebb lesz szervezni.

De hamar rájövünk, hogy nem ez a legfontosabb szempont!

Hanem az, hogy olyan iskolát, vagy méginkább pedagógust találjunk, aki szeretettel és odafigyeléssel gondoskodik a nemrég még óvodába járó csöppségünkről. Ha úgy érezzük, hogy a gyermek nincs jó helyen, akkor merjük a problémát körbejárni, nyitottan ránézni, végiggondolni, hozzáolvasni, megpróbálni megérteni. Tipikus jelzések lehetnek arra, hogy egy gyerek nincs jól az iskolában vagy akár a családban vannak problémái, ha megjelenik a tikkelés vagy olyan tevékenységek (bőrtépegetés az ujjakról, körömrágás,) amik korábban nem jelentkeztek. Ilyenkor egy nyitott gondolkodású szülő igyekszik megismerni mindazokat a tényezőket és szempontokat, amelyek azért fontosak, hogy a lehető legjobb választ adjuk arra a kérdésre, hogy váltson-e a gyerek iskolát?

A nyitott gondolkodás ellentéte a zárt gondolkodás. Ezek az emberek általában csak a saját nézőpontjaikat hajlandók mérlegelni, és nem fogadják el más ötleteit.

good_mother1

Ha nem akarjuk megérteni a problémát, a gyermek szemüvegén keresztül nézni a mindennapokat, és csak az eddigi megszokott sémákban gondolkodunk, akkor megfosztjuk magunkat és gyermekünket attól, hogy a lehető legtöbb ismeret birtokában hozzuk meg a döntést. És ez csak egy a sok százból, ami egy gyermek felnevelése közben adódik.

Ne feledd! A nyitott gondolkodásmód azt jelenti, hogy képesek vagyunk más szempontokat figyelembe venni, és megpróbálunk empatikusak lenni más emberekkel, még akkor is, ha nem értünk egyet velük.

Miért legyél nyitott gondolkodású?

Mindenekelőtt mert a személyes fejlődés, az önismeret egy fontos lépcsője, hiszen lehetőséget ad az új ötletekbe való betekintésre és így nemcsak a világról, hanem magadról is új dolgokat tanulhatsz.

Szülőként fejlődni pedig az egyik legszebb küldetés!

Senki sem születik úgy, hogy minden felmerülő kérdésre tudja a választ!

Nyilván rendelkezünk egyfajta ösztönnel, de ez az ösztön nem lesz elég ahhoz, hogy legjobb tudásunk szerint, „elég jó szülőként” neveljük a gyermekeinket. A tudás megszerzéséhez való nyitott hozzáállás elengedhetetlen a fejlődéshez.

Ráadásul azok a szülők, akik így gondolkoznak mentálisan is erősebbé válnak, hiszen a széleskörű tapasztalás és tudás megerősíti a mentális jelenlétet, az optimista hozzáállást. A Carol Dweck-féle fejlődésszemléletű gondolkodásmód, az új dolgok megtanulásának hasznosságába vetett hit optimistábbá tesz minket, mintha beszűkülten gondolkodnánk.

A nyitott gondolkodású szülők nemcsak gyermekeik, de saját jóllétük megtartásáért, fejlődéséért is sokat tesznek. És még valami – valószínűleg – bár erre nem találtunk vonatkozó szakirodalmat, de többet is mosolyognak.

Felhasznált irodalom

https://www.verywellmind.com/be-more-open-minded-4690673

Carol S. Dweck: Szemléletváltás

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/open-minded-mothers-children-creativity-encourage-study-parenting-study-extraversion-parents

https://www.parentingskillsblog.com/parenting_skills_blog_fro/2019/06/3.html

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x