Gyökerek és szárnyak

Hogyan legyen gyereked mentálisan is felkészült a felvételire?

2021.01.21 01.43 Írta: PPNP
felvételi
mentális felkészülés
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

5 tipp a felvételi előtt

Hamarosan itt vannak a középiskolai felvételik, amik nem kis stresszt jelentenek a gyerekeknek. Míg egy gyerek felnő, addig szülőként számtalanszor elmondjuk neki, hogy

Drágám tudom, hogy izgulsz a vizsga, a dolgozat, a felelés előtt, de néhány év múlva nem is fogsz rá emlékezni.

A felvételi azonban – akárhogy is nézzük – nem ilyen. Annak bizony van tétje és nem igaz, hogy az ott elért eredmény ne lenne hatással a gyerek későbbi életére. A gimnázium az 4-5 évre határozza meg az életét, ráadásul a legfontosabb életkorban, amikor kamaszodik. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket az éveket milyen emberekkel, milyen környezetben tölti. Szóval a tét igenis nagy.

Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak a lexikális tudására, felkészítésére, hanem a mentális állapotára is figyeljünk oda.

Nem ritka az a helyzet, amikor nagyon felkészült, korábban teljesen kitűnő gyerekek zokogva jönnek ki a tesztről, mert leblokkoltak és közel sem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, mint azt gondolták volna.

A felvételi, a vizsgák előtti stressz a legtermészetesebb dolog, és jó tisztában lenni azzal, hogy ezzel senki sincs egyedül. A középiskolai felvételi nagyon ijesztő sok fiatal számára. Sokan még annak ellenére is stresszes állapotba kerülnek, hogy teljesen felkészültek a vizsgákra.

vizsga (1)

Pedig ha valaki jól felkészült egy vizsgára, akkor nincs oka stresszelni. Ezért azonban – hogy elfogadható mértékűre csökkentsük a stresszt – tenni kell, hiszen az alaptalan aggodalom a nem megfelelő mentális állapotunkat jelzi. És bármilyen hihetetlen is, de a sikeres felvételi vizsgák eredménye nagymértékben függ a vizsgázó mentális állapotától.

A kimerült és aggódó elme ugyanis nem képes a legjobb teljesítményt nyújtani.

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor szinte szárnyal az elme, azt érezve, hogy nincs olyan kérdés, amit ne tudna megoldani. Ebbe a flow-állapotba azonban semmiképpen sem fér bele az aggodalom, a szorongás, a stressz.

A vizsgákra való felkészülési tervnek éppen úgy része kellene, hogy legyen a mentális felkészülés.

Íme 5 tipp, amelyek segítenek megerősíteni mentális egészséget a felvételi előtt:

Aludj eleget!

Tudom, hogy szinte lehetetlennek tűnik, pedig kulcskérdés, hogy mennyire vagy kipihent a vizsga előtt. Legjobb lenne, ha az utolsó 3 napban már nem tanulnál, hanem pihentetnéd az agyadat. Filmet néznél, könnyű könyvet olvasnál és sokat aludnál. Kevesen képesek erre, pedig a pihenés megsokszorozza az agy működését. Legalább 8-10 óra alvásra lenne szüksége egy felvételi előtt álló tizenévesnek. Ne felejtsük el, hogy az ilyen korú fiúkban és lányokban a hormonális változások is erősen jelen vannak, amik plusz fáradtságot, levertséget, enerváltságot idézhetnek elő, ami szintén nem segíti a mentális megerősödést.

Szánj időt a tanulásra!

A legfontosabb ok, amiért az emberek aggódnak a vizsgák közeledtével az, hogy úgy érzik, nem tanultak eleget. Ez az érzés kisebb mértékben akkor is bennünk van, ha felkészültünk, de ha úgy érezzük, hogy a tudásunk hézagos, akkor érthető a szorongás. Ezért nagyon fontos, hogy eleget tanuljunk a felvételire. Ilyen komoly vizsgákra nem lehet 1-2 hónap alatt felkészülni. Tudomásul kell venni, hogy megtervezett, tudatos munkára van ahhoz szükség, hogy a kevés tanulás okozta stresszt csökkentsük.

vizsga2 (1)

Segítsük gyermekünket a tanulás megtervezésében és ösztönözzük a folyamatos tanulásra! Célszerű lehet az is, ha tanulócsoportokhoz kapcsolódik, ahol gondolatot, tudást tud cserélni és egyszersmind valós képet kaphat a saját tudásáról is a korosztályához képest.

Egyél egészséges ételeket!

Tudtad, hogy az elfogyasztott ételek meghatározzák, mennyire leszel produktív? Kerüld a nehéz ételt, mert ez csak lassúságot okoz. Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, mivel ezek az ételek tápanyagokkal rendelkeznek és szükségesek az agyi aktivitás fokozásához.

Mozogj a vizsga előtt!

A mozgás csodálatos stressz-levezető.

Ha van idő rá, még a felvételi előtt beiktathatsz egy reggeli futást, de ha nincs, akkor előző nap mindenképp fusd, tornázd, bokszold ki magadból a stresszt. Az alvás is jobban megy majd!

Higgy magadban!

Látszólag pofonegyszerű tanácsnak tűnik, mégis az egyik legfontosabb. Mint tudjuk a hit hegyeket képest megmozdítani. Így van ez a saját magunkba vetett hittel is. Ha biztosak vagyunk abban, hogy mindent megtettünk a sikeres felvételiért, mert mind a tananyag elsajátítása terén mind mentálisan készen állunk, akkor tényleg már csak a hit hiányzik önmagunkban és semmi sem állhat az utunkba.

Sikeres felvételit kívánunk!

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x