Taní - tani

Hogyan maradjunk lelkileg és érzelmileg is egyensúlyban?

2021.10.13 10.36 Írta: PPNP
online konferencia
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
pozitív pedagógia és nevelés konferencia
pozitív szülő
ppnp

Az elhúzódó járványhelyzet komoly mentálhigiénés kihívás elé állította az emberiséget. Talán még soha nem volt akkora szükségünk a pozitív pszichológia eszközeire, mint manapság. Talán még soha nem volt annyira nehéz megőrizni a mentális egészségünket, mint most. Sajnos kijelenthető, hogy 2020 és 2021 a lelki megpróbáltatások évei szülőknek, pedagógusoknak és gyermekeknek egyaránt. A Jobb Veled a Világ Alapítvány immár második alkalommal rendezi meg a Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferenciát, amely neves szakemberek segítségével válaszol az adott év legnagyobb kihívásaira.

Mi is lehetne más ennek a konferenciának a fő témája, mint a világjárvány okozta mentális problémák feltérképezése és a kezelésük lehetőségeinek feltárása.

Az elmúlt időszak kihívásai a teljes lakosság körében növelték a stressz mértékét. A járvány hatásainak bármilyen módon kitett személyeknél a mentális egészség rosszabbodását írják le.

stressz

A válság mentális és lelki hatásai mindenkit negatívan érintenek.

  • Egy külföldi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a 4–11 éves gyermekek körében nőtt a szomorúság,beszámoltak a gyermekek megváltozott étvágyáról, valamint nőtt az alvási problémák száma is.
  • Az SOS Gyermekfalvak által végzett saját kutatások megerősítették, hogya fiatalok körében jelentősen megnőtt a szorongás és az ürességérzet, közel kétharmaduk szokatlan fáradtságról, több mint felük pedig rendszeres alvászavarról is beszámolt az elmúlt időszakkal összefüggésben.
  • A Nature Medical szakmai folyóiratban publikált elemzés szerint kijelenthető, hogy minden harmadik, vírusfertőzésen átesett ember szenved valamilyen posztcovid betegségtől: szorongástól, depressziótól, poszttraumás stressz szindrómától vagy egyéb neurológiai szövődménytől.
  • Egy új kutatás szerint az 50 és 80 év közötti felnőttek közül minden ötödik érzi úgy, hogy rosszabb mentális állapotban van, mint a járvány előtt volt.

A világban történt eseményekre, változásokra a gyerekek is érzékenyen rezonálnak. Ha a felnőttek szoronganak, feszültek, idegesek, azt ők is megérzik. A gyerekek szorongását tovább fokozhatják a médiából érkező tartalmak, a felnőttektől hallott beszélgetések, valamint negatív érzéseket válthat ki a szociális érintkezések hiánya.

stressz2

Mens sana in corpore sano, vagyis ép testben ép lélek

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás nemcsak a testünk, hanem a lelkünk egészsége szempontjából is fontos. De mi a helyzet a lelkünk, a mentális egészségünk fejlesztésével? Hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig ép lélek nélkül a test sem lehet maradéktalanul az.

Szerencsére léteznek azonban olyan pozitív mentális egészségfejlesztési stratégiák, amelyekkel a rizikótényezőket felszámolhatjuk, a negatív hatásokat feloldhatjuk. Ezeket a stratégiákat és tudományosan igazolt módszereket fogják neves hazai és külföldi szakemberek átadni az érdeklődőknek a november 13-án rendezendő online, ingyenes konferencián.

A konferencia célja, hogy kapaszkodókat adjon az élet mentális kihívásaihoz. A meghívott előadók rengeteg olyan gyakorlati tippel és stratégiával készülnek, amelyek segítségével az emberek megőrizhetik vagy épp helyreállíthatják az elmúlt időszakban kibillent lelki egyensúlyukat.

A konferenciára ITT tudsz regisztrálni!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x