Taní - tani

Hogyan ne pakolja tele a gyerek a szobát? 3 tipp, amit te is kipróbálhatsz otthon

2020.11.18 18.20 Írta: PPNP
Föld
minimalizmus
pozitív nevelés
tudatos nevelés

Lassan itt a tél, az igazi nagy bevásárlások időszaka. Amikor nagyon sokan úgy érzik: mikor ha nem az évnek ebben az időszakában költsenek rengeteg pénzt arra, hogy kifejezzék szeretteiknek, mennyire fontosak. Ezért is időszerű, hogy éppen most beszéljünk arról, hogy hogy lehet máshogyan is ünnepelni, felelősségteljesen, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva.

A gyerekek nagyon fogékonyak mindenre, és az őket körülvevő környezet, a digitális platformokon komoly erővel van jelen a Föld védelme, megmentése, a társadalmilag felelős viselkedés fontossága.

Szerencsére a külföldi sztárok nagy része, akiket a gyerekek Instagramon követnek rendszeresen posztolnak annak érdekében, hogy világosan kifejezzék elkötelezettségüket a Földet megóvó, tudatos életmód mellett.

Minél kevesebb ökológiai lábnyomot hagyni menő!

Mondhatnánk, hogy akkor a pedagógusok ezzel meg is volnának. Ha a sztárok, mint a gyerekek véleményvezérei ezt elintézik, akkor nincs is ezzel olyan sok teendő.

Pedig nagyonis sokat tehetnek azért, hogy az osztályukba járó gyerekek környezetvédő módon éljék a mindennapjaikat.

Az eszmén túl adhatnak a kezükbe valódi segítséget, valódi tippeket, valódi cselekvési terveket, amiket végrehajthatnak.

Legyünk őszinték! Minden új tevékenységben, legyen szó testedzésről, fogyásról vagy egy új hobbiról, a legnehezebb, hogy hogyan valósítjuk azt meg. Milyen lépések kellenek ahhoz, hogy hónapok múlva azt mondhassuk: Igen ez már az én hobbim!

Igen, ez már az én életmódom!

Mennyivel könnyebb, ha egy ételszállító rendszeresen házhoz szállítja a fogyókúrás ételt vagy egy személyi edző pontos tervet dolgoz ki arra, hogy napról-napra milyen gyakorlatokat és menyii ideig kell megcsinálnunk.

Ebben tud a pedagógus nagy segítségére lenni a gyerekeknek.

Számos irányzat létezik, amelyik  segít környezettudatosan élni. Az egyik legújabb és talán legtisztábban tettenérhető a Japánból származó minimalizmus.

A minimalizmus a körülöttünk lévő közvetlen környezet megszabadítása a feleslegtől, amelynek eredményeképpen nemcsak megváltozik az életünk, de csodálatos módon az elménk is szelektálja a felesleget.

A japán lakások tradícionálisan nagyon kicsik, így talán nem meglepő, hogy ez az irányzat éppen onnan származik.

Fumio Sasaki a Viszlát dolgok: az új japán minimalizmus című bestseller szerzőjének lakása például mindössze 20 nm, de elfér benne minden, amire szüksége van. S mióta megszabadult a felesleges tárgyaktól azóta azt is felfedezte, hogy érdemes kimozdulni otthonról.

Ha a gyerekek például hajlandóak kipróbálni ezt az irányzatot, akkor a következőt tehetik:

Próbáljanak mindent összeszedni a szobájukban, amire nincs szükségük. (Régen ott porosodó plüssök, elfeledett Mancs őrjárat pólók és gubancos hajó Barbie babák, de ide tartoznak a tollak, ceruzák, füzetek, és minden-minden amit az elmúlt egy évben egyszer sem vettek elő.)

Névtelen terv (1)

Jön a karácsony és mikor ha nem most érdemes ezeket az alig használt dolgokat kimosni, letörölni és eljuttatni a rászorulókhoz. Ezzel örömet okozhatunk más gyerekeknek és csak azok a dolgok maradnak a szobában, amik valóban lényegesek.

Mi lesz ennek a következménye?

Ha minden kacaton túladtunk akkor egyszercsak azt kezdjük érezni, mintha a szoba fellélégezne. Sokkal több lesz benne a tér, sokkal könnyebb lesz takarítani és általában jobban érezzük majd magunkat benne. Arról nem is beszélve, hogy az „Anya hol van a .....?” kezdetű kérdés is egyre ritkábban hangzik el.

De ha a körülöttünk lévő világot kitisztítjuk, akkor a lelkünkben is elkezdődik a rendrakás. Hirtelen letisztulnak a dolgok, előtűnik mi fontos és mi nem. Lecsendesedik az elme is.

Ezután jön majd az igazi próbatétel, amely már sokkal inkább a karácsonyi őrült ajándékozási hullámhoz kapcsolódik.

Nem szabad újra telerakni a szobát. És higgyétek el, ez a nehezebb feladat!

Csak azt megvenni, ami tényleg fontos, ami tényleg kell, ami tényleg tetszik. Hány olyan ruhadarab van egy gyerek szekrényében, ami csak úgy megtetszett, de soha fel sem vette vagy hány olyan játék, amely nagyon kellett, de kettőnél többször még nem játszottak vele.

Pedagógusként fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy amikor a téli ünnepekre készülnek álljanak meg egy pillanatra és tegyék fel a kérdést:

Hagyunk-e és ha igen mekkora kárt a környezetben ha ezt vagy azt megvásároljuk vagy megvásároltatjuk?

Ugye csomagolópapírra semmi szükség? Az ajándék éppen akkor örömet okoz akkor is, ha nem kell bontogatni. Vagy ha mindenáron szeretnénk csomagolni, akkor nagyon elegáns megoldás a ruhazacskó vagy valamilyen szép anyag, amit szalaggal átkötünk és jövőre újra felhasználhatjuk.

Különösen most a járvány idején érdemes kézműves dolgokat beszerezni és ezzel közvetlenül segíteni azt, aki készítette.

Ezek a változtatások kétség kívül érintik az életmódunkat, de ha a pedagógusok segítik ebben a gyerekeket, a jövő nemzedéke biztosan nagyon hálás lesz ezért.

És a fa? Az örök kérdés. Műfenyő vagy eredeti? Az élő fa esetében elpusztítunk egy fát, a műfenyő esetében műanyagot termelünk és annak az előállítása is káros a környezetre.

Akárhogyan is, a legjobb megoldás a földlabdás fenyő bérlése, amit aztán visszaviszünk karácsony után a kertészetbe.

Hogy nehéz a szokásainkon változatni? Ezt éppen most ne tudnánk megtenni, 2020-ban, amikor gyökerestől felfordult az életünk és szinte minden korábbi szokásunkon változtatnunk kellett?

Mikor ha nem most?

A bolygónk egészségét szem előtt tartó meghitt készülődést kívánunk!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x