Taní - tani

Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

2021.08.29 14.14 Írta: Galambosiné Honfi Anita
nyári könyvajánló
online biztonság
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés

Mary Aiken pszichológus, előadó, a cyberpszichológia professzora. Az INTERPOL vagy FBI embereinek tart továbbképzéseket, az EUROPOL tudományos tanácsadója. Fő szakterülete a cyberbűnözés, cyberzaklatás, a gyerekek online védelme. Aikinen aktív közéleti szereplő, rádiós, televíziós vitaműsorok rendszeres szereplője, több előadása megtekinthető a youtube-on is. Az Írországból származó tudós, kutató 2013-ban kezdte kutatásait azzal a szándékkal, hogy könyve felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, melyekkel a technológiák használata fenyeget, s remélte, hogy így sikerül majd megoldást is találni ezekre.

A Cybercsapda 2016-ban Az év könyve lett a The Times listáján.

Mikor jön el a Weinstein-féle utolsó csepp a pohárban? Az „elég volt” pillanata, amikor arra való tekintet nélkül vizsgáljuk a viselkedés elfogadhatóságát, hogy milyen hosszú távú jogi kérdéseket vet fel? Mennyiben tekintjük elfogadhatónak azt, hogy felnőttek egy csoportja nap mint nap azon munkálkodik, hogy cinikus módon összetett szoftvereket tervezzen, amelyek a gyermeki agy sebezhető pontjait manipulálják azáltal, hogy felerősítik és kiaknázzák a kortársnyomástól való függőséget? Ez támadás a gyerekek ellen, támadás a gyermekkor ellen. Gyermekeink életéről van szó, és 2020 a cselekvés éve.

Hogyan is kerül ez a téma a boldogságórák asztalára? Sajnos nem vitatható, ha megfigyeljük a fiatalokat, milyen sokszor még társaságban is a telefonjukat nézik, az is gyakorta szomorú látvány, ahogy egy család együtt utazik, várakozik, és minden családtag a maga monitorába mélyed el, ahelyett, hogy egymással beszélgetnének.

A könyv egyenesen ijesztő képet fest, s így nem csupán az indokolja ezt a könyvajánlót, hogy mi magunk tisztában legyünk a veszéllyel, ami a fiatalokat, de bennünket is fenyeget, hanem azt a tudásunkat is megerősíti, hogy milyen fontos a társas kapcsolatok erősítése.

Sok információt kapunk konkrét esetleírásokkal arra, hogyan kerülhetnek gyermekeink bűncselekmények áldozatává, vagy akár elkövetőkké.

Láthatjuk, kutatásokkal alátámasztva, milyen személyiség-deformáló hatása van az internethasználatnak, a közösségi hálókon való megfelelési kényszernek.

Hogyan juthat el egy fiatal az öngyilkosságig is akár? Milyen veszélyekkel jár a számítógépes játék? Mit nevezünk cybermigrációnak, hogyan jön a képbe a plasztikai műtétek megnövekedett száma, s mi köze a közösségi hálónak a testképzavarok kialakulásához? Gondolnánk, hogy a közösségi oldalakon mindennapos esemény a szexuális zsarolás? Gondolnánk, hogy a közvetlen környezetünkben is épp most is zajlik ilyen esemény? Elhinnénk, hogy a kortársnyomás kapcsán gyermekünket is fenyegeti mindez? Jó tudatosítani magunkban és gyermekeinkben is, mi minden történhet fotóikkal, s meddig terjedhet az internetes bizalom.

Természetesen nem az a könyv elsődleges tanulsága, hogy dobjuk el digitális eszközeinket! Meg kell tanulnunk helyesen használni, figyelnünk kell arra, hogy ne szippantson be, ne tegyen függővé! A könyv mindenképpen gondolatébresztő, megdöbbentő olvasmány, s jól tesszük, ha elgondolkodunk, komolyan vesszük, s óvatosságra intjük magunkat is és fiataljainkat is az internethasználat során.

(Harmat – Új Ember Kiadó, Budapest 2020.)

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x