Taní - tani

Hogyan vidd be a hálát az osztályterembe vagy a családba?

2021.09.05 12.58 Írta: PPNP
hála
hála fontossága
hála gyakorlása
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
pozitív pszichológia

Szeptember a hála gyakorlása hónapja a Boldogságóra programban. A hála az egyik legerősebb boldogságfokozó technika, amely képes semlegesíteni a negatív érzéseket és kapcsolatban áll a lelkünk és a testünk egészségével. 

„Sonja Lyubomirszky tanulmányából tudjuk, hogy a hála: segít az élet pozitív élményeit megélni és élvezni, megerősíti önbecsülésünket, önértékelésünket, segít feloldani a feszültségeket és a megrázkódtatásokat, segítőkésszé tesz, ezáltal növeli a hasznosság érzését, javítja az emberi kapcsolatokat, megerősíti azokat, és segít az újak kibontakoztatásában, kiemel a másokkal való összehasonlítgatás világából, és megtanít örülni annak, ami van, a hála összeegyeztethetetlen a negatív érzésekkel, ezért képes megszüntetni a haragot, az irigységet, a keserűséget, a szenvedést, semlegesíti a megszokottságot, feloldja a jó dolgokhoz való hozzászokást.” (Bagdi-Bagdy: Boldogságóra kézikönyv pedagógusoknak és szülőknek)

hála_2

Tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a gyerekek gyakorolják a hála kifejezését, akkor optimistábbak lesznek, fokozódik az élettel kapcsolatban érzett elégedettségük és csökkennek negatív érzéseik.

A rendszeresen hálát kifejező gyerekek jobban értékelik a szoros kapcsolatokat, és jobban érzik magukat az életben és az iskolai közösségben is.

Nézzük, hogyan vihetjük be a hála gyakorlását a mindennapjainkba legyen az akár egy iskolai osztály vagy egy családi közösség!

A számtalan ötlet közül most olyanokat válogattunk, amelyek pedagógusként vagy szülőként éppen úgy kipróbálhatók.

SAJÁT HÁLADOBOZ VAGY HÁLAZACSKÓ

Semmi bonyolult előkészületre nincs szükség hozzá, csupán egy papírdobozra vagy papírzacskóra, íróeszközre és néhány színes papírcsíkra. Tegyétek a reggeli vagy ha a családban a reggeli rohanásban nem fér bele, akkor az esti rutin részéve, hogy egy-egy színes papírcsíkra ráírjátok, hogy azon a napon (vagy ha reggel írjátok, akkor az előzőn) miért vagytok hálásak. Fontos, hogy ezek konkrét dolgok legyenek. Próbáljatok nem általános dolgokat írni: „Hálás vagyok a szüleimnek, hogy felnevelnek.” Hanem konkrétumokat, amelyek valóban azon a napon aktuálisak. Hetente egyszer, kétszer, amikor úgy alakul vagy bármi más miatt szüksége van az osztályközösségnek vagy a gyerekeknek „hálacsomagokra”, olvassatok fel ezekből és beszélgessetek róla.

VÁNDORHÁLA

Ezt a családban és az osztályteremben egyarát szokták szeretni a résztvevők, mert mindig változatos és sok humorforrás is lehet benne. Üljetek le körben az asztalnál vagy a földön, és indítsa el valaki a hálát. Forduljon oda a tőle jobb ülőhöz és mondja el neki, hogy miért hálás. Mi az, amit az utóbbi időben tett érte vagy csak a viselkedéséből tanult, vagy bármit, ami miatt hálát érezhet iránta. Aztán a következő mondja el a mellette ülőnek és így tovább, míg körbe nem ér. Természetesen egy osztályban több idő kell egy ilyen vándorhála játékhoz, de egy kis családban ez is tehető akár az esti rutin részévé is.

hála_3

ÜNNEPNAPRA HÁLAKÉP

A Hála-befőttről már nagyon sokat beszéltünk, ennek egy nagyobb gyerekek számára is izgalmasabb változata a hálakép, ami kollázstechnikával készül régi fényképekből. A hálakép olyan fotókivágásokból készül, amelyért a gyerekek hálásak a felnőtteknek vagy épp fordítva. De testvérek között is csodás, megérintő ajándék lehet. Ez egy kicsit több előkészületet igényel és nagyobb munka is, de amikor a megajándékozott arcán látjuk a meghatódottságot, akkor tudjuk, hogy megérte. Az osztálynak is érdemes például hosszabb távú projektmunkaként feladni és utána arra kérni a gyerekeket, hogy meséljenek arról, amit a képeken látunk. A családjunkról, a környezetükről, hogy sokkal jobban megérthetőek legyenek egymás számára és ezzel is erősítsük bennük az elfogadást.

TITKOS HÁLAANGYAL

Legyél egy hónapra valakinek a titkos hálaangyala! Húzzatok neveket az osztályban vagy a családban, ha megoldható és egy hónapig legyetek egymás titkos hálaangyalai. Mit csinál egy hálaangyal? Titkos hála-üzeneteket helyez el a másik táskájában, egy papírra vagy egy kis kőre írva vagy hála-pogácsát süt esetleg hála-almával lepi meg a kiválasztottat. Aztán a hónap végén mindenki próbálja meg kitalálni, hogy ki volt a titkos hálaangyala, akinek egészen biztosan hálás lesz ezért!

HÁLAKÖNYTÁR

Nyissatok egy kis könyvespolcot mindazoknak a könyveknek, amelyekért hálásak vagytok. Azoknak a könyveknek, amik valami fotosra tanítottak, amik megérintettek, amiknek hálával tartoztok. Ha valaki elolvas egy ilyen könyvet, akkor tegye erre a polcra, ezzel is jelezve a többieknek, hogy nagyonis érdemes az elolvasásra. Ugyanezt a családban is megtehetjük, hogy külön polcot nyitunk a szupr könyveknek, amikért hálásak vagyunk és akár néha be is mutathatjuk egymásnak a családban az osztályban is, hogy miért éppen az a könyv volt ránk olyan nagy hatással.

Bármelyiket is választjátok, nagyon jó móka lesz és mindenki hálás lesz érte.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x