Gyökerek és szárnyak

Húsvéti nyuszikaland

2021.04.01 12.22 Írta: PPNP
húsvét
húsvéti nyuszikaland
pozitív gondolkodás
pozitívnevelés

Tavaly még sokkolt bennünket a „maradj otthon” felhívás, a maszk viselésére vonatkozó ajánlás és a hír, hogy bezárnak az oktatási intézmények, iskolák, óvodák.

Azt hittük, gyorsan elmúlik ez az időszak, visszatérhetünk a munkánkba a szokásos módon, a gyerekek újra járhatnak iskolába, óvodába. De nem így történt.

A „maradj otthon” állapot elhúzódott egészen a tanév végéig. Így otthon maradtunk, és null-huszonnégyben a családdal töltöttük az időnket. A nehézségek ellenére voltak olyan családok, akik megtalálták az örömüket a családi együttlétben, és voltak olyanok is, akiknek ez plusz nehézséget, feszültséget okozott nap mint nap.

Ebben az időszakban mi is igyekeztünk támogatni benneteket a #jobbveledavilagotthon ötlettárával, ahol rengeteg otthon megvalósítható ötletet adtunk ahhoz, hogyan töltsétek el hasznosan az időt a gyerekekkel, és hogyan maradjatok pozitívak ebben az időszakban is. Mostanra már természetessé vált, hogy óvatosabbak, körültekintőbbek vagyunk, jobban odafigyelünk egymásra, de ez gyakran azzal is jár, hogy nem érintkezünk barátokkal, idősebb rokonainkkal, mert így vigyázunk rájuk és magunkra is. És bár sokkal természetesebben kezeljük már ezt a helyzetet, mégis sokan vagyunk, akik fizikailag, lelkileg és mentálisan is egyre fáradunk, fogyunk ebben a helyzetben, ha nem figyelünk oda rá tudatosan, hogy megtartsuk saját, gyermekeink és családunk mentális egészségét.

család

És mindeközben a természet körfogása nem áll meg.

Ahogy minden évben, idén is eljött a tavasz, a jó idő, a napsütés, közeledik a húsvét, de a helyzetünk kísértetiesen hasonlít a tavalyi év tavaszához.

Így nem véletlen, hogy nekünk is eszünkbe jutott a tavalyi húsvéti nyuszikalandunk, ami egy kis örömöt, vidámságot, ünnepi hangulatot csempészett a mindennapos otthonlétbe.

Húsvétkor sokan lepik meg gyermeküket tojáskereséssel a kertben. De nem csak azok tudnak ilyen örömöt okozni a gyermeküknek, akik kertes házban laknak, egy kis kreativitással mindenki megvalósíthatja a saját nyuszikalandját.

Szükségetek lesz hozzá néhány dologra: papírra, színes ceruzákra, ollóra, esetleg nyomtatóra és egy nagy adag lelkesedésre!

nyuszikaland2

Készen álltok?

Rajzoljátok le egy A4-es papírlapra a lakásotok, kertetek alaprajzát. Ez lesz a kincskereső térkép alapja. Nem kell pontosnak lennie, engedjétek szabadjára a fantáziátokat! Higgyétek el, a gyerekek nagyon fognak örülni neki, hogy a ti kezetek által készült térkép segítségével kereshetik a kincseket.

Adunk hozzá egy kis segítséget.

nyuszikaland3

Ezen a térképen fent, narancssárgával a gyerekszoba található – függőágy: a gyermek ágya, három hegy: egy hármas osztású szekrény; alatta zölddel a nappali – mozi: TV, piros függőágy: piros kanapé; tavak: fürdőszoba – mosdó, kád stb.

Találjatok ki hasonló szimbólumokat, természeti képződményeket, és szabjátok a saját környezetetekre!

Ha szeretnétek el is nevezhetitek ezeket a helyeket a Pozitivity társasjátékban megismert helyszínek alapján, és akár kis feladatokat is adhattok a gyerekeknek:

 • Hála-patak: Sorold egy percig a háláidat!
 • Az optimizmus rétje: Valaki vágjon szomorú arcot, a másik nevettesse meg, majd cseréljetek!
 • Kapcsolatok ligete: Öleljétek meg egymást! Családi ölelés…!
 • Jótett tisztás: Ajándékozzatok egy csokitojást vagy csokinyuszit anyunak vagy apunak!
 • Célok kikötője: Mindenki mondja el egy célját! Napi, heti, éves is lehet.
 • Megküzdés-hegység: Vegyetek egy mély levegőt orron át, tartsátok bent, és hangosan fújjátok ki a szátokon keresztül! Ismételjétek meg 3x!
 • Apró örömök szigete: Keressetek 5 dolgot magatok körül, ami tetszik az otthonotokban vagy a másikban!
 • A megbocsátás erdeje: Mondjátok el egymásnak és magatoknak is: Szeretlek, szeretlek, szeretlek.
 • Testmozgás-orom: Ugráljatok fél lábon fél percig!

Rejtsétek el a tojásokat, apró ajándékokat, kincseket ezeken a helyeken, és tegyetek melléjük egy-egy az adott területhez kapcsolódó, pozitív üzenetet tartalmazó tojástartót, melyhez a sablonokat innen tölthetitek le. 

Tehát a nyuszikaland előkészítése:

Rajzoljatok egy térképet!

Jelöljétek ki a helyeket, ahová a kincseket, üzeneteket rejtitek!

Töltsétek le, majd nyomtassátok ki az üzeneteket! Ha nincs nyomtatótok, magatok is elkészíthetitek ezeket a sablon segítségével.

Rejtsétek el ezeket az üzeneteket és az apró kincseket a lehetőségeitek szerint!

nyuszikaland4

Itt egy kis segítség az üzenetek elhelyezéséhez:

 • Hála: Hálás vagyok a környezetért, amiben élek. / Sokszínű vagyok. Sokszínű a világom.
 • Optimizmus: Tél után mindig tavasz jön. / A felhők fölött mindig süt a nap.
 • Kapcsolatok: Aki most nincs velem, virtuálisan ölelem.
 • Jócselekedetek: Öröm adni. / Megosztott öröm, dupla öröm.
 • Célok: Bármire képes vagyok.
 • Megküzdés: Bátor nyuszi vagyok.
 • Apró örömök: Tele van az életem apró örömökkel.
 • Megbocsátás: Szeretlek.
 • Testmozgás: Ugrálok és répát eszem, fő az egészség!

Nyuszikalandra fel!

Ha megvalósítottátok a Nyuszikalandot, és örömöt szereztetek vele a gyermeketeknek, osszátok meg velünk is!

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x