Gyökerek és szárnyak

Így nyaralj jól!

2021.07.16 06.36 Írta: Doltea Enikő
nyaralás
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Ha beköszönt a nyár és a szünet, sokszor merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mi is az az elfoglaltság, amit önfeledten tudnánk végezni, ami amellett, hogy pihentető, akár hasznos időtöltésnek is minősülhet. Számos olyan egyénileg vagy épp csoportosan gyakorolható szabadidős tevékenység van, amelyek amellett, hogy örömhormont termelnek, több szinten is előnyösek lehetnek ránk nézve :

 • Pihenést ösztönző hatásuk mellett, jelentős mértékben oldják a mindennapi stresszt, ezáltal is fenntartva, támogatva a testi – lelki – mentális egészség megőrzését.
 • Gyakorlásuk által felismerhetjük akár rejtett képességeinket, erősségeinket, tehetségeinket is, amelyek később a hasznunkra válhatnak.
 • Összekovácsolhatják a családokat és a különböző közösségek közötti kapcsolati rendszereket.
 • Oldhatják az egyedüllét nyomasztó érzését, de segíthetnek az egyéni feltöltődésben is.
nyár
 • Új ismereteket gyűjthetünk általuk, gazdagítva tudástárunkat.
 • Segíthetnek a jelen tudatos megélésében, élményszerű, flow – élményt hozhatnak létre.
 • Gyerekek esetében segíthetnek a későbbi pályaválasztásban.
 • Örömöt, derűt, kikapcsolódást, ellazulást hozhatnak a mindennapok szürkeségébe.

Annak valószínűsége, hogy milyen módját választjuk a kikapcsolódásnak, nemcsak környezetünk jellege, hanem személyiségünk irányultsága és az ahhoz kapcsolódó szükségleteink fogják meghatározni.

Mindenkinek más és más jelenti az ellazulást. A családi és gyerekprogramok sokszínűsége, a különböző közösségeken belüli hobbik sokasága vagy az épp egyedül , akár otthon végezhető szabadidős tevékenységek, valamilyen formában az öröm és az élménygazdag általános közérzet, hangulat megalapozói.

Családi és gyerekprogramok valamint a különböző közösségekhez kapcsolódó, társas jellegű tevékenységek.

Gazdag, élménydús programok sora várhatja a családokat és gyerekeiket. A közös túrázások, állatkerti vagy épp kalandparkban tett családi látogatások vagy a különböző tematikus gyerektáborok, nemcsak a családi kapcsolatokra vannak jótékony hatással, hanem a gyerekek társas képességeinek kibontakoztatásában is. A nyári táborok akár baráti kapcsolatokat is kialakíthatnak, amellett, hogy a különböző tevékenységek során új ismeretekkel is gazdagodhatnak a gyerekek. Ugyanígy a baráti kirándulások, túrázások, közös élmények is derűsebbé tehetik a nyarunkat, azonban választhatunk olyan elfoglaltságot is, ami által hasznára lehetünk olyan közösségeknek, ahol szükség lehet a segítségünkre.

tábor22

Ezek azok az önkéntességre alapuló és mások megsegítését célzó tevékenységek, amelyek által nemcsak az általunk segített személyek válnak többé, hanem mi magunk is.

Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan jellegű szabadidős tevékenységek, mint :

 • Sportos, mozgásos jellegű tevékenységek (foci, röplabda, túrázások, séta, tenisz, tánc stb.).
 • Zenés, zenéhez kapcsolható tevékenységek (nyári koncerteken való részvétel, hangszeren való tanulás, zenehallgatás).
 • Természetbarát vagy épp tudományos jellegű táborok (cserkészet, madárles, csillagászati körök, szakmai gyakorlatot célzó természetbarát jellegű táborok, természetfotózás stb.)
 • Önkéntes, mások önzetlen megsegítését célzó közösségi tevékenységek (állatmenhelyen, idős és gyerekotthonokban végzett önkéntes jellegű aktivítások).
 • Feszültség, stressz levezetését, feltöltődést elősegítő hobbik (természetben való barangolás, túrázás, tengerparti üdülés, közösen végzett meditációs, relaxációs tevékenységek).
 • Szellemi képességeket frissen, üdén tartó elfoglaltságok (baráti kártyajátékok, sakkparti stb.)

Bár a különböző tevékenységi kategóriák között nagy az átfedés, mégis megkülönböztethetünk egyedül, akár otthoni környezetben is végezhető szabadidős tevékenységeket.

Sokan vágynak bizonyos okok miatt a csendre, a magányra, az egyéni pihenésre, ami épp olyan hasznos és élményszerű lehet, akárcsak a közösséghez való csatlakozás általi feltöltődés. Ide sorolhatjuk :

 • Otthon is végezhető, elmét üdén tartó tevékenységeket (írás, olvasás, filmnézés, rajzolás, festés, színezés, zenehallgatás, idegennyelv tanulás stb.)
 • A mindennapi stressz és feszültség leveztését szolgáló egyénileg gyakorolható meditációs, relaxációs, akár jóga gyakorlatokat, de a kertészkedés, növények ápolása is hasonló élményt nyujthat.
 • Különböző gyűjtőszenvedélyek gyakorlása (bélyeg, kártya, pénzérme vagy épp régi tárgyak gyűjtése).
 • Olyan hobbik gyakorlása, amelyek jövedelmező, pénzkereső jelleggel bírnak (fotózás, barkácsolás, írás, blogolás stb.).

Bármi mellett is döntenénk, a hangsúly mindig azon van, hogy olyan elfoglaltságot válasszunk, amelyben jól érezzük magunkat.

A legcélravezetőbb talán az, ha az egyéni és közösségi programokat ötvözzük úgy, hogy megtaláljuk az optimális egyensúlyt a hasznosan eltöltött énidő és a másokkal töltött kikapcsolódási lehetőségek között.

A pihentető, lélekben feltöltődő, friss hangulatot és flow – élményt teremtő nyárra mindenkinek szüksége van.

Kalandra fel !

Felhasznált forrás.

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x