Taní - tani

Ismét közel 1500-an együtt

2021.09.02 07.09 Írta: PPNP
boldog iskola
boldog óvoda
boldogságóra
boldogságóra program

A Boldog Iskola és Boldog Óvoda pályázat idén is nagy érdeklődés mellett, komoly eredményekkel zárult.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány évről-évre pályázatot ír ki oktatási intézmények számára a Boldog Óvoda vagy Boldog Iskola cím elnyerésére. Így volt ez idén is, amikor ismét, közel 1500 óvoda vagy iskola nyilvánította ki szándékát arról, hogy ehhez a közösséghez akar tartozni.

Dr. Szarka Emese, a neveléstudományok doktora tanulmányában így mutatja be a programot:

Bagdi Bella a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnökeként 2014-ben dolgozta ki és indította útjára a felnőtteknek szóló online 10 hónapos ingyenes Boldogságprogramot, amely alapvetően Sonja Lyubomirsky kutatási eredményeire épült és a 2008-ban magyarul először megjelent Hogyan legyünk boldogok című könyvében található 12 boldogságfokozó gyakorlat közül tízre építette fel önfejlesztő programját. A letölthető munkafüzeteken (napi, heti és havi feladatokon) kívül havonta megrendezésre kerülő klubfoglalkozásokon is találkozhattak egymással és gyakorolhattak a „minikurzust” vállalók. Több pedagógus is csatlakozott ehhez a programhoz, akik látva a program értékét, kezdeményezték, hadd legyen olyan letölthető tananyag is, amit diákjaikkal is elvégezhetnek az iskolában.

boldog_gyerek

Az ötletet tervek és tettek követték, mígnem 2014 őszén elindult a Boldogságóra program, ahogyan Oláh Attila fogalmaz: „a boldogság elérésének, fenntartásának és fokozásának lehetőségeit szisztematikusan áttekintő, rendszerbe foglaló és a boldogság megteremtésének útjait saját élmény gyakorlatokkal elevenné tevő élménypedagógiai program és boldogságóra tananyag” (Bagdi és Bagdy, 2017) azzal a céllal, hogy a pedagógusok közvetítő tevékenysége révén szisztematikus gyakorlatok alkalmazásával készségszintűvé tegyék a pozitív orientációt. A program célja továbbá, hogy vezérfonalat adjon a gyerekeknek és a serdülőknek abban, hogy hogyan nézzenek szembe a kihívásokkal, a pedagógusok és a gyermekek képesek legyenek megbirkózni a problémákkal, adjon lehetőséget a testi-lelki egészségmegtartás tényezőinek tanulmányozására, növelje az önbizalmukat, segítse a gyerekeket, hogy jobban teljesítsenek az iskolában.

A foglalkozások lényege a személyiségfejlesztés, a pozitív életszemléletre való képesség tanítása, nem pedig az, hogy egy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé.

A program idén a 8. tanévet kezdi meg olyan elkötelezett iskolaigazgatókkal, óvodavezetőkkel, pedagógusokkal, akik a pozitív pszichológia eredményeit felhasználva dolgoznak azon, hogy a nehézségekkel megküzdeni tudó, azokban is lehetőséget látó fiatalokat kísérjenek útjukon az óvodákban és az iskolákban.

A 2021-22-es tanév első hónapja, szeptember a hála gyakorlása hónapja, amelyhez a csatlakozott intézmények már elérik a szakmai anyagokat.

A hála az egyik legerősebb boldogságfokozó technika, amely képes semlegesíteni a negatív érzéseket és kapcsolatban áll a lelkünk és a testünk egészségével.

boldog_gyerek1

„Sonja Lyubomirszky tanulmányából tudjuk, hogy a hála:

  1. segít az élet pozitív élményeit megélni és élvezni,
  2. megerősíti önbecsülésünket, önértékelésünket,
  3. segít feloldani a feszültségeket és a megrázkódtatásokat,
  4. segítőkésszé tesz, ezáltal növeli a hasznosság érzését,
  5. javítja az emberi kapcsolatokat, megerősíti azokat, és segít az újak kibontakoztatásában,
  6. kiemel a másokkal való összehasonlítgatás világából, és megtanít örülni annak, ami van
  7. a hála összeegyeztethetetlena negatív érzésekkel, ezért képes megszüntetni a haragot, az irigységet, a keserűséget, a szenvedést,
  8. semlegesíti a megszokottságot, feloldja a jó dolgokhoz való hozzászokást.” (Bagdi-Bagdy: Boldogságóra kézikönyv pedagógusoknak és szülőknek)

A hála híd, amin keresztül eljuthatunk a negatív érzésektől a szeretet, az öröm, a megelégedettség zónájába.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x