Gyökerek és szárnyak

Képernyők, kütyük: Mikor és mennyit használja őket a gyerek?

2021.11.09 11.31 Írta: PPNP
babapszichológia
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia és nevelés konferencia
pozitív pszichológia

Vida Ágnes babapszichológus is előad a II. Pozitív Pedagógia és Nevelés Konferencián november 13-án. Előadásának címe Képernyők, kütyük: Mikor és mennyit használja őket a gyerek? Vele beszélgettünk.

Az elmúlt években rengeteg vitát generált a szülők és a szakemberek körében is, mennyit és hogyan használják a gyerekek a képernyőket.
Vajon melyik életkorban milyen hatással van a gyerekek fejlődésére?
Engedjük-e az egészen kicsiket a képernyők elé? És mire ügyeljünk a nagyobbaknál? Erről beszélek majd az előadásomban, amelyben bemutatom a legfrissebb szakmai ajánlásokat a gyerekek képernyőhasználatával kapcsolatban, elmondom, mit ajánl az Egészségügyi Világszervezet és mit tudunk meg a legújabb kutatásokból ezzel kapcsolatban. Megnézzük majd, hogy milyen képernyőhasználati módok vannak és mi a különbség közöttük, valamint hogyan tanítsunk a gyerekeknek mértéket a digitális eszközök használatában. Szó lesz arról, mit tehetünk, ha a gyermekünk függővé vált ezektől az eszközöktől, ha csak úgy eszik vagy alszik el, ha nézhet valamit. Beszélek majd arról is, milyen ártalmai lehetnek a túl sok kütyühasználatnak és hogyan óvjuk meg a gyerekeket a digitális világ ártalmaitól.

Miben látod a pandémia alatti és utáni helyzet legnagyobb kihívását?

A World Economic Forum előrejelzése szerint a pandémiát követő időszak legnagyobb kihívása a mentális egészség romlása világszerte. A bizonytalanság és a káosz nemcsak anyagi, hanem érzelmi problémákat is okoz, ami kihat a szülőkre és a gyermekekre is egyaránt.

Mit gondolsz a saját szakterületed hogyan segíthet azoknak az embereknek, akik elakadtak a pandémia alatt mentálisan?

A legfontosabb feladat most olyan életkörülményeket és olyan szokásokat teremteni, amivel ellensúlyozhatjuk a káosz okozta negatív hatásokat. A pozitív nevelésnek és a pozitív pszichológiának ebben egyaránt nagy szerepe van.

Milyen reményed, üzeneted van a jövőre? Miről fogunk konferenciát tartani 2022 novemberében?

Optimistán nézek a jövőbe. Úgy gondolom, egyre több szülő válik majd tudatossá és egyre többen használják majd a pozitív nevelés eszközeit, ezáltal pedig egy új, érzelmileg erősebb generációt teremthetünk, akik a jövőt is jobbá teszik majd.

AZ INGYENES ONLINE KONFERENCIÁRA IDE KATTINTVA LEHET REGISZTRÁLNI!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x