Gyökerek és szárnyak

Kicsoda Carol S. Dweck és mit köszönhetnek neki a gyerekeink?

2021.01.26 04.15 Írta: PPNP
Carol S. Dweck
pozitív kapcsolatok
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Elhatároztuk, hogy a magazinban hónapról-hónapra bemutatunk egy-egy olyan neves pszichológust, pszichiátert, neveléstudományi szakembert, gondolkodót, akinek sokat köszönhetünk gyakorló szülőként.

A célunk ezzel az is, hogy arra ösztönözzünk Benneteket, hogy olvassátok a könyveiket, nézzétek meg az előadásaikat, mert nagyon értékes gondolatokkal gazdagodhatunk.

Carol Susan Dweck a sorozat első tagja, aki 1946-ban született amerikai pszichológus.

A pszichológia professzora a Stanford Egyetemen, Dweck a mindset pszichológiai gondolkodásmódról ismert. A Columbia Egyetemen, a Harvard Egyetemen és az Illinois-i Egyetemen tanított, majd 2004-ben csatlakozott a Stanford Egyetem karához. A Pszichológiai Tudományok Egyesületének munkatársa.

Életrajzi háttér

Dweck New Yorkban született. Apja a kereskedelemben, anyja a reklámszakmában dolgozott. Ő a középső testvér, egy öccse és egy bátyja van.

Hatodikos volt Brooklynban, New Yorkban. ahol a legmagasabb IQ-val rendelkező diákok törölhették a táblát, hordozhatták a zászlót, vagy jegyzetelhettek az igazgatói irodában. Egy 2015-ös interjúban ezt mondta:

Egyrészről nem hittem, hogy egy teszt eredménye ennyire fontos; másrészről, minden diák mégis azt akarja, hogy elérje a megfelelő szintet. Visszatekintve, úgy gondolom, hogy az IQ dicsőítése volt fejlődésem sarkalatos pontja.

Később a Harvard Egyetem Humán Fejlesztési Laboratóriumának professzora lett. 1989-ben a Columbia Egyetem, majd 2004 óta pszichológia professzor a Stanford Egyetemen.

A fejlődésközpontú pszichológia

Dweck elsődleges kutatási területei a motiváció,  a személyiség és a fejlődés.

fejlődés

A szociálpszichológiához való legfontosabb hozzájárulása az intelligencia elméletéhez kapcsolódik, amelyet 2006-os Mindset: The New Psychology of Success című könyvében írt le. Dweck szerint, az egyéniség folytonossága figyelhető meg, annak implicit nézete szerint, hogy honnan ered. Egyesek úgy vélik, hogy a siker alapja a veleszületett képesség; ők azt állítják, hogy létezik egy "fix" elméleti intelligencia, fix gondolkodásmód. Mások, úgy vélik, hogy a siker alapja a kemény munka, a tanulás, a képzés és a kitartás, és ez az alapja az elméleti intelligencia növekedésének, a gondolkodásmód kiteljesedésének. Az egyének nem feltétlenül ismerik a saját gondolkodásmódjukat, de a gondolkodásmódjuk mindig felismerhető viselkedésük alapján. Ez különösen nyilvánvaló a kudarcra jellemző reakciójukban.

A fix gondolkodásmódú egyének rettegnek a kudarctól, mert a kudarc negatív bizonyítéka annak, hogy az alapvető képességeikben probléma van, míg a fejlődésközpontú gondolkodással rendelkező embereknek nem annyira jelent gondot a kudarc, mert felismerik, hogy a teljesítmény javítható, és a kudarc a tanulás velejárója.

Ez a két gondolkodásmód rendkívül fontos szerepet játszik egy személy életében.

Dweck azt állítja, hogy a fejlődésközpontú gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy egy személy kevésbé stresszes és sikeres életet élhessen. Dweck így beszél a rögzített és a fejlődő gondolkodásmódról egy 2012-es interjújában:

A fix gondolkodásmódú diákok úgy vélik, hogy az alapvető képességek: az intelligencia, a tehetség, rögzített vonások. Ők arra törekszenek, hogy mindig bizonyítsanak és soha ne tűnjenek hülyének. A fejlődő-gondolkodásmódú tanulók megértik, hogy tehetségük és képességeik az erőfeszítés, a jó tanulás és a kitartás révén fejleszthetők. Nem feltétlenül hiszik, hogy mindenki egyforma, vagy bárki lehet Einstein, de abban hisznek, hogy mindenki okosabb lehet, ha dolgozik rajta.

Ez azért fontos, mert

  • a fejlődési szemléletmóddal rendelkező egyének nagyobb valószínűséggel folytatják a kemény munkát a kudarcok után is
  • az egyének intelligenciájára hatással lehetnek a finom környezeti jelzések is.

Például, a gyermeknek adott dicséret.

„Jó munkát végeztél, nagyon okos vagy" nagyobb valószínűséggel fejleszt ki fix gondolkodásmódot, míg a „jó munkát végeztél, mert nagyon keményen dolgoztál" nagyobb valószínűséggel a fejlődési szemléletmódot támogatja. Más szóval, lehet például arra is ösztönözni a gyerekeinket, hogy a kudarc ellenére is tartsanak ki.

Dweck kutatása megkérdőjelezi azt a közhiedelmet, hogy az intelligens emberek okosnak születnek.

De rendkívül fontos, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni a fejlődési szemléletmód és az erőfeszítés közé.

„A fejlődési gondolkodásmód célja az, hogy segítsen behozni a teljesítménybeli hiányosságokat, nem pedig az, hogy elrejtse azokat. Arról szól, hogy elmondjuk az igazságot egy tanuló jelenlegi teljesítményéről, majd együtt tegyünk érte, segítve őt abban, hogy okosabbá váljon." 

Dweck azt tanácsolja: Ha a szülők ajándékot akarnak adni gyermekeiknek, a legjobb, amit tehetnek, hogy megtanítják nekik a kihívás szeretetét, a hibák kijavítása felett érzett örömöt, azt, hogy hogyan lehet élvezni az erőfeszítést, és szelíden ösztönzik a tanulásra. Így a gyermekeink nem válnak a dicséret rabszolgáivá.

Dweck arra is figyelmeztet, hogy milyen csapda lehet az, ha egy szülő folyton dicsőíti a gyermeke intelligenciáját, aminek következtében kialakul a fix gondolkodásmód.

Ezután a gyerek nem akarja majd, hogy hibázzon, így nem is fog kockáztatni, elveszíti a motivációját, ami komoyan árt a teljesítményének.

Nézz bele Carol S. Dweck előadásába!

A cikk forrása: Wikipédia

https://profiles.stanford.edu/carol-dweck

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x