Szakértői interjúk

Médiadiéta és horrorfröccsök kerülése

2021.03.29 13.18 Írta: PPNP
boldogságkutatás
boldogságtérkép
pozitív gondolkodás
Prof. Oláh Attila

ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja Prof. Oláh Attila irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával 2021. március 20-ra a Boldogság Világnapjára a 2020. április 1. és a 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján az idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét.

A részletes kutatási eredményeket ITT láthatjátok.

Most a kutatás vezetőjével, Prof. Oláh Attilával beszélgettünk arról is, hogy mit tanácsol ebben a helyzetben?

Önt, aki évek óta első kézből látja az adatokat meglepte az eredmény?

Tekintettel arra, hogy a COVID amellett, hogy komoly egészséget veszélyeztető tényező még nagyon sok területen nehezíti meg az emberek mindennapjait ezért azt lehetett várni, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen csökken a magyar lakosság jóllét szintje. Arra számítottunk, hogy a sokféle fenyegetettség (állásvesztés, valakinek az elvesztése, iskolák bezárása, egészségügyi intézmények túlterhelődése, vállatok csődje stb.) és bizonytalanság következtében keletkező negatív élmény elsősorban az érzelmi jóllétre és a mentális egészségre hat kedvezőtlenül. Vizsgálataink ezt nem erősítették meg, sőt az meglepőnek mondható, hogy olyan területeken még javult is a jóllét szint ahol a fertőződés nagyobb arányú volt a lakosság körében (Pest megye, Budapest).

happy

Azt értelmezhetően jelezték az eredmények, hogy a járvány un. másodlagos negatív hatásait jobban megélők körében (vállalkozók az egzisztenciális fenyegetettség miatt, a fiatalok a korlátozottságok miatt) csökkent a jóllét szint és az idős korosztályban valamint az elszigeteltségben élőknél romlott a mentális egészség szintje. Az is várható volt, hogy a középkorúak nem érezték erős fenyegetettségben magukat a vírusfertőződéstől ezzel magyarázhatjuk azt, hogy a 35-50 évesek jóllét szintje még javult is a járványhelyzet ellenére.

Figyelmeztető ugyanakkor az az eredmény, hogy a többgyermeket nevelők testi-lelki állapotának szintje jelentősen csökkent, valószínűsíthetően ezt a demográfiai csoportot terheli meg legjobban a járványhelyzet.

A pszichológiai tényezők jóllét fenntartó hatására vonatkozó hipotéziseinket a vizsgálataink egyértelműen igazolták azokban a megyékben ahol a lakosság magasabb szintű pszichológiai immunitását és pozitív orientációját jelezték a mérési eredmények ott a jóllét szint is növekedést mutatott a COVID időszakában.

A World Happiness Report szerint Magyarország maradt a 43. helyen a világrangsorban. Kutatóként hogyan magyarázza ezt az eredményt? Félig tele van a pohár vagy félig üres?

Az idei WHR adatokkal kapcsolatban két dolgot figyelembe kell venni. Az egyik egy un. technikai változás. Miután a járvány megnehezítette azt, hogy minden országban elvégezzék az adatgyűjtést így az idei WHR adatok csak 95 országból származnak nem 149-ből (mint a korábbiak). A különböző médiumokban amikor azt közölték, hogy pl. Magyarország megőrizte a 43. helyét ez azt jelenti, 95 országból áll a 43. helyen. Ezt a 43. helyet kizárólag az un. Cantril létra eredmények alapján készült rangsorban érte el Magyarország, ami 0-10 közötti skálán kérdezi meg az embereket, hogy mindent összevetve mennyire elégedettek az életükkel. Magyarország lakosainak az átlaga 2020-ban pontosan 6, 00 volt, az idei WHR adat szerint pedig 6,038 vagyis minimálisan még emelkedett is egy hajszállal de ez nem szignifikáns ugyanúgy ahogy nem szignifikáns az a csökkenés sem amit a mi boldogságtérkép kutatásunk mutat, vagyis mindkét vizsgálat azt állapította meg, hogy a jóllét (boldogság) szint 2019-2020 közötti időszakban Magyarországon stagnál.

happy1

Az idei WHR jelentés azt is megnézte, hogy a 2018-2020 között gyűjtött adatok alapján milyen a vizsgált 149 ország boldogságszint rangsora. Ebben a rangsorban Magyarország az 53. vagyis ugyanott áll mint a tavalyi rangsorolásnál. Ez tekinthető a legmegbízhatóbb rangsorolásnak, ez alapján mondhatjuk pl. azt is, hogy immár zsinórban negyedik alkalommal Finnország a legboldogabb ország a világon. Fontos arra figyelnünk, hogy a következő WHR (2022) jelentésnél az lesz a kérdés, hogy Magyarország ranghelye hogyan változik az 53. helyhez képest. Még egy adatra érdemes figyelni a 95 országra kiterjedő 2021-es jelentésből, hogy Magyarország azok között az országok között szerepel ahol pozitív irányba változott az élettel való elégedettség (60 ilyen ország van a 95-ből, köztük Ukrajna, Kína és India) a COVID időszakában.

Összegzésképpen az állapítható meg, hogy az élettel való elégedettség korábbi években világszinten tapasztalt növekedését a pandémia lelassította és csökkenést a jóllét szintben azok a mérések jeleztek amelyek az érzelmi jóllétet a megélt pozitív és negatív élmények arányát vették górcső alá.

(Ilyen pl. az Ipsos vizsgálata amely azt jelezte, hogy 64 %-ról 63 %-ra csökként a világ azon lakosainak a száma akik összességében inkább boldognak mint nem boldognak vallották magukat). Olaszországban pl. a csökkenés mértéke a magukat inkább boldognak valló lakosok körében 7% volt 2019-hez képest.

Mit tanácsol az embereknek, hogy mit tegyenek most a boldogságukért?

Miután még mindig tombol a COVID az országban, elsősorban azt javasolnám én is, amit minden nemzetközi kutatás megerősít és tanácsol, a járványterjedését megakadályozó szabályozások szigorú betartása mellett:

  1. Minimum fél óra (de inkább sokkal több) tartózkodás a szabadban, és napi rendszeres mozgás
  2. Önfejlesztő, (kreatív, művészeti ) vagy bármilyen olyan tevékenység végzése amely örömmel tölt el, amit teljes belefeledkezéssel „endorfinnal átitatott aggyal” végzünk
  3. Odafigyelés másokra, segítségnyújtás, adakozás.
  4. Meditációs gyakorlatok rendszeres végzése.
  5. Telefon, skype kapcsolattartás barátokkal, rokonokkal a pozitív érzelmek képi közvetítésére alkalmas eszközök használata. A beszélgetések tartalma alapvetően a pozitív élmények megosztása, az örömhozó jövőbeli tervek megbeszélése legyen.

Hasznos a médiadiéta, fontosabb az aktivitás és javasolt a horror fröccsök álhírek továbbadásának kerülése.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x