Mentális vitaminok

Még kreatívabb szeretnél lenni? Sétálj!

2021.05.28 10.17 Írta: PPNP
kreativitás
pozitív gondolatok
pozitív gondolkodás
pozitív oktatás

Marily Oppezzo viselkedéséssel és tanulással foglalkozó tudós. Azt tanulmányozza, hogy a test mozgása milyen hatással van az elme mozgására. Amikor megpróbálunk új ötlettel előállni, mindannyiunknál előfordul, hogy elakadunk. Marily Oppezzo magatartás- és tanulás tudós kutatása szerint azonban a felkelés és a sétálás indítja be a kreativitásunkat. Szórakoztató, gyors beszélgetésében elmagyarázza, hogy a gyaloglás hogyan segíthet a lehető legtöbbet kihozni az ötletelésből.

A kreatív folyamat az első ötlettől a végső változatig hosszú folyamat. Sok finomítás, vér, izzadság, könnyek és évek. Nem arról van szó, hogy csak sétálunk egyet, és bal kezükben a Sixtus-kápolnával térünk vissza. Fontos kérdés, hogy a kreatív folyamat melyik fázisára koncentráltunk? Csak az első szakaszra vagy csak az ötletgyűjtésre vagy esetleg egy új ötlet születésére?

Négy kutatást végeztek különböző emberekkel, akik sétálhattak bent vagy kint a szabadban. Az összes kutatás azonos következtetésre jutott.

Négy percük volt a tesztre. A feladat az volt, hogy annyi ötlettel álljanak elő amennyivel csak tudnak a hétköznapi tárgyak alternatív felhasználásával kapcsolatosan. Pl. mi másra használnának egy kulcsot, ha nem arra, hogy zárat nyissanak vele? Pl. használhatnánk zsiráf harmadik szemeként, nem igaz? Talán. Elég érdekes és új is. De vajon kreatív-e? A résztvevők szabadon ötleteltek, és dönteniük kellett: ötletük kreatív-e vagy sem?

A kreativitás definíciója: kreativitás = „alkalmazható újdonság".

A kreatív ötlet tehát alkalmazható és eredeti.

Még egy kísérletet ismertet, ami szintén nagyon érdekes eredményre jut.

Három csoportot vizsgáltak és két tesztet kellett elvégezniük.

  • Az első először ült, és a második teszten is ülve maradt.
  • A második csoport először ült, majd a második teszten egy futópadon gyalogolt.
  • A harmadik csoport, és ez érdekes, először a futópadon gyalogolt, másodszor pedig ült.

A első tesztet ülve csináló két csoport nagyon hasonló eredményre jutott, és átlagosan fejenként kb. 20 kreatív ötlettel állt elő. A futópadon gyalogló csoport majdnem kétszer olyan jól teljesített.

Úgy, hogy egy ablak nélküli szobában lévő futópadon sétáltak. Akik mindkét alkalommal ültek, nem teljesítettek jobban, és nem segített a gyaloglás.

De akik először ültek, majd futópadra pattantak, megélénkültek a gyaloglástól.

A lényeg:  A futópadon gyalogló résztvevők még érezték a gyaloglás utóhatását, és még utána is kreatívak voltak. Ebből az következik, hogy sétálniuk kellene egyet minden nagy megbeszélés előtt, aztán egyből lehet ötletelni.

A videóból még számtalan érdekesség kiderül! Szeretettel ajánljuk!

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x