Gyökerek és szárnyak

Mi ez a butaság, hogy ismerjük meg a saját gyerekünket?

2020.11.18 22.22 Írta: PPNP
figyelem
önbizalom
önismeret
pozitív nevelés
pozitív szülő

Ki ismerhetné jobban a saját gyerekünket, mint mi magunk? Ki taníthatna nekünk róla bármit, hiszen mi vagyunk vele a legtöbbet, belőlünk van, tőlünk tanul. Mit jelent akkor az, hogy ismerjük meg őt?

Szülőként az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnunk, hogy a gyermekünk nem mi vagyunk, nem a szomszéd gyereke, nem a testvérünké, hanem egy önálló individum, egy olyan gyermek, aki egyszer felnőtt lesz. És a felnőttek nagyon különbözőek, ugye? Nehéz elképzelni a sok hasonló képességű és érdeklődésű gyereket figyelve, de a gyerekek is ugyanolyan különbözőek.

Gyermekünk megértése az egyik legfontosabb dolog, amit szülőként meg kell tanulnunk. Rendkívül fontos lesz ez akkor, amikor a gyermek kiskamasszá válik és egyre inkább kiütköznek rajta az egyedi, csak rá jellemző személyiségjegyek.

Hogyan kezdjünk hozzá gyermekünk megismeréséhez?

Mindenekelőtt tudatosan. Tudatosítsuk magunkban, hogy most nem azért figyeljük meg a kislányunkat vagy a kisfiunkat, mert azt kutatjuk, hogy éhes vagy szomjas-e, esetleg fáradt vagy fázik, hanem azért, hogy a személyiségjegyeiről legyen benyomásunk. Keressük meg a jellemvonásokat, amik leginkább ráillenek.

Figyeljük meg értő figyelemmel!

Figyeljük meg akkor, amikor játszik, amikor barátot választ, amikor alszik, pihen, olvas vagy edz.
Mely tevékenységek tetszenek neki a legjobban?

Beszélgessünk vele minél többet!

Mindig legyen időnk beszélgetni a gyerekekkel, mivel a beszélgetés döntő fontosságú az információk megszerzése és a megértés szempontjából.
Kisgyermekek esetében természetesen kevesebb a verbális nyelv alkalmazása és több a mimika és a testbeszéd szerepe, nagyobb gyerekek esetében azonban mindig legyen időnk arra, hogy meghallgassuk a kérdéseiket, gondolataikat. Nem dől össze a világ, ha kicsit késik a vacsora vagy nem lesz felmosva időben, esetleg elmarad a vasalás, de ehelyett valami fontosat tudunk meg a saját gyerekünkről.

Kérdezzünk!


Ha kérdéseket teszünk fel, akkor lehetővé tesszük gyermekeink számára, hogy megosszák velünk érzéseiket. Minden gyermek időre vágyik a szüleivel, mert különlegesnek érzi őket. Ők az ő szülei, a világ maga. Persze ahogyan nő eza  világ jelentősen kitágul, de az alapja, a magja, ahova vissza lehet térni mindig az nem változik.

Segítsük az önbecsülését!

Az önbecsülés az élet sikerenek fő kulcsa. A pozitív önkép vagy az egészséges önértékelés kialakulása rendkívül fontos a gyermekek és a tizenévesek boldogsága és sikere szempontjából. A pozitív szülő-gyermek kapcsolat keretet és támogatást nyújt a gyermek számára az önmagával és másokkal szembeni egészséges tisztelet kialakításához.

Ezt a cikket is ajánljuk a témában.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x