Taní - tani

Miért van szükséged önfejlesztésre az élet teljességéhez?

2020.11.17 19.39 Írta: PPNP
energia
önbizalom
önértékelés
önfejlesztés

„Jó pap holtig tanul.” – tartja a mondás és nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez nem csak a papokkal van így. Ahhoz, hogy az életünk teljes legyen, hogy elkerüljön minket a kiégés, hogy folyamatosan olyan szakmai kihívások elé állítson minket a sors, amelyek megoldása örömet, megelégedettséget okoz ahhoz önfejlesztésre van szükségünk.

Sokan önfejlesztésen egyszerűen a diplomahalmozást értik, az újabb és újabb lexikális ismeretek, újabb és újabb szakmák elsajátítását.  Természetesen a készségek elsajátítása, egy addig ismeretlen terület, módszer megismerése rendkívül fontos, de az önfejlesztés korántsem csak ezt jelenti.

Pedagógusként, a segítő szakmák egyikeként, tartva a kiégéstől különösen fontos szerepe van az önfejlesztésnek.

Ez azonban általában tréningeken, képzéseken, szakmai konferenciákon való részvételben merül ki, és legyünk őszinték, ezek hatása néha már a hazafelé tartó úton tovaszáll. Az önmegvalósítás útja a pedagógusok számára olyan lehetőségeket is tartogat, amely az őket körülvevő emberekre, a gyerekekre, a kollégákra is hatással lesz.

Abraham Maslow pszichológus az emberi szükségleteket vizsgálta. Rávilágított arra, hogy a sokféle szükségletek nem egyenrangúak, hanem különböznek egymástól erősségükben, illetve abban, hogy mennyire igényelnek azonnali cselekvést, közvetlen kielégítést.

Maslow az 1950-es években megalkotta az emberi szükségletek hierarchiáját, azaz a Maslow-piramist, ami eredetileg ötlépcsős volt, amit 1986-ban ezt másik két lépcsővel egészítették ki.

Maslow piramis

Maslow szerint az emberi szükségleteink legmagasabb foka az önmegvalósítás. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, folyamatosan fejlesztenünk kell önmagunkat. Tulajdonképpen mindegy, hogy az önfejlesztést az élet mely területén és hogyan kezdjük el, de az biztos, hogy az élet teljességéhez erre szükségünk van.

Ha alaposan magunkba nézünk még a „semmiresincsidőm”  típusú embereknek is van valamilyen hobbija, vagy olyan időtöltése, amiben jól érzi magát. Vannak amatőr írók, festők, de sokan töltik az „énidejüket” sportrendezvényeken vagy moziban, színházban.

Névtelen terv (86)

És ezek már mind az önfejlesztés folyamatában résztvevő kis kockák, amelyek segítségével kiszakadhatunk a mindennapok egyhangúságából és a munka okozta stresszártalmak alól.

A delphoi jósda homlokzatán hosszú felirat állt, amelynek első sorát sokat idézik:  „Ismerd meg önmagad.” Rendkívül megrázó és erős mondat ez, különösen ha belegondolunk, hogy egy olyan jósda falán állt, amely nagyon fontos volt a görögök számára. Nem kezdtek háborúba vagy nagyobb közösségi vállalkozásba anélkül, hogy a Püthiát meg ne kérdezték volna, de egyszerű emberek is gyakran fordultak hozzá személyes problémáikkal. Az ő válasza első helyen pedig ez volt: „Ismerd meg önmagad.”

Önmagunk megismerésével kell tehát kezdeni. Az önfejlesztéssel kart karba öltve vezetnek végig minket az úton. Helyes önértékelés nélkül nagyon nehéz fejlődni akár szakmailag, akár a személyiségünknek, hiszen ha az alap rossz, akkor könnyen összedőlhet, de legalábbis megroggyanhat a ház.

A helyes önértékelésben sajnos számtalan tényező vezethet minket félre. Elsősorban az, hogy másoktól – család, barátok, kollégák - szerezzük az információkat önmagunkról és ezekből rakjuk össze a teljes képet. Nyilván ezek a visszajelzések sem elhanyagolhatók, de ma már nagyon komoly, nemzetközi intézetek által hitelesített tesztek állnak bárki rendelkezésére.

Ide kattintva elérhető a VIA Karakter Intézet által kibocsátott, 24 karaktererősséget tesztelő kérdéssor, amely már fiatalok számára is használható.

Az önfejlesztés, az önfejlesztés vágya belülről fakad, valamilyen személyes változás igénye hívja életre. Talán nem jutsz előbbre a szakmai karierredben, a párkapcsolatodban, az emberi kapcsolataid minőségében? Mindegy mi hívja elő az önfejlesztés igényét, azt mindenképpen önmagad megismerésével kell kezdened.

A szakmai fejlődés mellett, amelyet képzéseken, továbbtanulással, szakirodalom olvasásával tudsz fejleszteni, a személyes változás előidézésében segítségedre lehet például ha változtatsz az életmódodon.

Az egészséges életmód, legyen szó táplálkozásról vagy mozgásról mindenképpen segíti az önfejlődésedet.

A kulcs a rendszeresség, a folytonosság, amely már nagyon rövid időn belül meghozza a várva várt változást.

Az önfejlesztésnek hatalmas szakirodalma van, így sok támogató íás között válogathatunk, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabbat. Célszerű olyan módszert választani, amely tudományos tényekre, kutatásokra támaszkodik. Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, előadó, író a pozitív pszichológia eredményeire építve állította össze kiadványait, amelyet ide kattintva érhetsz el!

Lépj már ma az önismeret, az önfejlődés útjára!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x