Gyökerek és szárnyak

Mik azok a karaktererősségek és miért fontosak?

2021.05.03 09.30 Írta: PPNP
karaktererősségek
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pszichológia

Miért lehet érdekekes számunkra a karaktererősségeink megismerése, egyáltalán mik azok a karaktererősségek? Valójában a pozitív tulajdonságaink, pozitív jellemvonásaink összessége. Nemcsak önmagunkban, de másokban is jó, ha ezeket felfedezzük, mert segítségünkre lehet a másik emberrel való kapcsolat létesítésében, megértésében, legyen szó barátról, munkatársról vagy éppen egy potenciális új kapcsolatról. A karaktererősségek nagy előnye, és egyben fontos jellemzője, hogy nem a hibákat, problémákat, hiányosságokat tartalmazza, hanem az emberek erősségeit, pozitív jellemvonásait mutatja meg.

A 24 karaktererősséget először Dr. Martin Seligman és Dr. Neil Mayerson tanulmányozta és azonosította. Együtt hozták létre a VIA (Values in Action) Karakter intézetet, amely küldetése, hogy vizsgálja és azonosítja ezeket a karaktererősségeket.

Állításuk szerint ez a 24 karaktererősség minden emberben jelen van, igaz, különböző mértékben.

Van, akiben a kreativitás, van, akiben a megbocsátás képessége, másokban az igazságosság vagy a bátorság van a lista élén.

bátorság

Martin Seligman és Christopher Peterson a VIA intézmény (Values in Action nonprofit szervezet) irányítása alatt, egy olyan kutatást vezetett, amelyben több mint 50 kutató vett részt a világ minden tájáról, hogy megalkossák azt az univerzális nyelvet, amely azt fejezi ki, mi a legjobb az emberekben. Az eredmény egy 24 karaktererősségből álló lista lett, amelyet 6 erény köré csoportosítottak.

Ha tisztában vagyunk karaktererősségeinkkel, akkor tudjuk, hogy melyeket tudjuk és szeretjük is leginkább működésbe hozni, és melyek azok, amelyek esetleg fejlesztésre szorulnak. Általában 6 fő erényt azonosítanak, amelyek segítenek az adott ember érzelmi jóllétének javításában, az előttük álló kihívásokban és nehézségek kezelésében.

Hol találod a tesztet?

Egy személy karaktererősségét a VIA Erősségleltár (VIA-IS) által határozzák meg, amely 18 vagy annál idősebb korosztály számára alkalmas, vagy a VIA Erősségleltár – Ifjúsági verziójának segítségével   (VIA - YOUTH), amely 10-17 éves korosztály számára terveztek. Mindkét értékelési eszköz elérhető online.

Ne feledd! Nem vagyunk egyformák! Van akinek az egyik tulajdonsága lesz előrébb a listán, lesz, akinek a másik. Ráadásul az ember jellemét folyamatos változóként kell felfognunk, így ezt a listát sohase fogjuk fel „ítéletként”, és a lista végén álló karaktererősségeket se gyengeségként. Ugyanígy arra is felhívják a figyelmet, hogy az első néhány erősségünk „rangsorát” sem kell mereven értelmezni, hiszen általában nincs nagy különbség közöttük. A karaktererősségek további tanulmányozása alapján egyre inkább bizonyítottnak véljük, hogy például a testi betegségektől való sikeres felépüléshez köze van a bátorság, a kedvesség és a humor karaktererősségnek.

Az pedig nyilván semmilyen magyarázatra nem szorul, hogy a fiatalokat milyen mértékben segíthetik karaktererősségeik tanulmányi előmenetelükben, a szociális világban való eligazodásban.

Jelen sorok írója is megmutatta a 14 éves kiskamaszának a fiatalok számára összeállított tesztet és egészen döbbenetesen pontos képet kaptunk az addig csak vélt karaktererősségeiről.

kíváncsiság

Ő maga is egyszerre volt meglepett – ez nem az a kor, amikor bármi értelmes lenne, amit a szülei mutatnak – és egyben határtalanul boldog is, mert a teszt visszaigazolta mindazokat az erősségeket, amelyeket ő maga is úgy gondolta, hogy birtokol. Ugyanakkor a lista végén kullogó tulajdonságok is segítették rengeteg dolog megértésében.

Ami egészen rendkívüli megközelítés a tesztben, hogy arra koncentrál, hogy megmutassa, hogy a fiatalokban mi a jó, hogy erre tudjunk koncentrálni, és nem arra, hogy mi a rossz, amire általában piros tollal hívják fel a figyelmüket a tanárok.

Tizenéveseknek különösen tudom ajánlani a teszt kitöltését!

ITT találjátok.

Hogyan osztályozza Seligman az erősségeket?

A Seligman által azonosított 24 karaktererősség hat fő erényre oszlik. Ez a hat erény magában foglalja a bölcsességet, a bátorságot, az emberséget, az igazságosságot, a mértékletességet és a transzcendenciát.

Bölcsesség

Azok, akik a bölcsesség területén magas pontszámot értek el, általában kognitív erősségekkel rendelkeznek, amelyek arra késztetik őket, hogy ne csak ismereteket szerezzenek, hanem kreatív és hasznos módon használják fel őket. Jellemző rájuk a nyitott gondolkodásmód, a kíváncsiság, a kreativitás, a tanulás szeretete. A pedagógusok esetében ezek a karaktererősségek valószínűleg a lista élén állnak.

Bátorság

A bátor emberek általában magas szintet érnek el az életükben. Az erősségeik között az őszinteség, a kitartás és lelkesedés mind ott vannak.

Emberség

Akik ebben az erénycsoportban érnek el magas pontszámot, azok karaktererősségeik alapján olyan helyen teljesednek ki, ahol módjukban áll emberekkel foglalkozni, akár gondoskodni is róluk.

Igazságosság

Azok az emberek, akiknek igazságosság alatt számos karaktererőssége van, általában a közösség fontosságát tartják szem előtt, nagyon jól működnek csapatban, és vezetői képességeik is jók.

Mértékletesség

Akik ebben az erénycsoportban érnek el magas szintet, általában bölcs megfontolással élik az életüket, fegyelmezettek, önszabályozóak, megbocsátóak azok felé, akik esetleg megbántották őket.

Transzcendencia

Ezek az emberek megbecsülik a körülöttünk lévő világ szépségeit, tudnak hálát adni és reménykedni, és nem utolsósorban hisznek a humor erejében.

Június 30-ig lehet jelentkezni Magyarország első Erősségközpontú Oktatási programjára, az EKOP-ra. Pszichológiai és neveléstudományi szakértők, illetve gyakorló pedagógusok segítségével 3 év és több mint 1000 órányi munka révén kifejlesztettünk egy paradigmaváltó módszertant óvodás, alsós, felsős és középiskolás korosztály számára, amivel segítünk az erősségközpontú pedagógiai szemlélet kialakításában a programhoz csatlakozó óvodákban és iskolákban.

A programra ITT lehet jelentkezni!

Felhasznált irodalom:

https://www.verywellmind.com/what-are-character-strengths-4843090

https://www.viacharacter.org/

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x