Mentális vitaminok

Mindfulness: változások a szürkeállományban és a szürke hétköznapokban

2021.07.10 13.25 Írta: PPNP
mindfulness
pozitív élmények
pozitív érzelem
pozitív nevelés
pozitív üzemmód

Weintraut Rita kutató-pszichológus, a Let it Slow mindfulness trénere. A tudatos jelenlét alapú Elfogadás és Elköteleződés Terápia (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) módszerét nemzetközileg elismert szakemberektől tanulta Németországban és az Egyesült Államokban. Egyetemi kurzusában orvostanhallgatókat vezet be a mindfulness gyógyításban való alkalmazhatóságába.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatója, kutatási témája a Parkinson-kóros és szklerózis multiplexes betegek kognitív és érzelmi státusza. Rajong az agyműködésért, szereti a kávét és a punkrockot, hisz az emberi kapcsolatokban, és nem hisz a véletlenekben.

Felkelsz egy kócos reggelen, felteszed a kávét főni, és amíg kikészíted a tejet meg a cukrot, a tegnapi munkahelyi konfliktusodon rágódsz. Lefő a kávé, nyúlsz a tejért a hűtőbe, amikor rájössz, hogy már rég a pulton van. Elindulsz dolgozni, dübörög a punkrock a füledben, és közben az aznapi teendőidet listázod… Munkád közben nem tudsz figyelni, mert a délutáni kávézásra gondolsz a barátnőddel.

Lehetne másként is.

Kipihenten ébredsz. Lehet, hogy kávét sem iszol, mert nincsen rá szükséged. Fókuszáltan tudsz figyelni a munkádra, egymás után pipálod ki a teendőidet.

Weintraut Rita kutatópszichológus azt a módszert mutatja meg, amivel nemcsak a stressz-szintünk lesz alacsonyabb, de az élettel való elégedettségünk is magasabb lesz, sőt, az immunaktivitásunk is nő.  És ez nem más, mint a mindfulness, a tudatos jelenlét: az "itt és most" hatalma.

Egy harvardi kutatás bebizonyította, hogy ébren töltött életünk csaknem felét elménk valahol máshol tölti és elménk elkalandozása nemcsak stresszkeltő, hanem boldogtalanabbá is tesz, sőt, kiszolgáltatottabbá a betegségekkel szemben.

Mi is az a tudatos jelenlét? 

A James Baraztól származó definíció szerint: A tudatos jelenlét nem más, mint tudatában lenni annak, ami itt és most történik, anélkül, hogy azt gondolnánk: bárcsak másképp lennének a dolgok. Élvezni azt, ami élvezetes, de nem belekapaszkodni, ha változik. Mert fog. És együtt élni azzal, ami nem olyan kellemes, anélkül, hogy azt gondolnánk: mindig így lesz. Mert nem lesz.

Alapvetően kétféle technika van a mindfulness gyakorlására: a formális és az informális technikák.

  1. A formális technikáknál külön időt szakítunk arra, hogy figyelmünket egy dologra összpontosítsuk. Lehet ez a légzésünk, vagy éppen az eső hangja.
  2. Az informális technikáknál a hétköznapi tevékenységünkbe építjük bele a mindfulnesst, így akár mondjuk a teázás, a futás, vagy a mosogatás is lehet mindfulness gyakorlat.

Az a legszebb a mindfulnessben, hogy akárhol, akármikor csinálhatjuk. Lehet ez itt és most is.

Weintraut Rita példát is mond a megvalósításra.

„Képzeljétek el, hogy egy hosszú nap után kiléptek a munkahelyetekről, és esik az eső. Ilyenkor kettő választásunk van: vagy bosszankodunk, hogy esőben kell hazamennünk, vagy úgy tekintünk a hazafelé sétára, mint egy mindfulness gyakorlatra.

Csukd be a szemed, ha kényelmes. Hogyha nem, nyitva is lehet, de úgy gondolom, hogy csukott szemmel talán könnyebb ezt a gyakorlatot csinálni. Vegyél egy mély levegőt, majd engedd ki! És a figyelmeteket összpontosítsátok az eső hangjára. Figyeld, ahogy kopog. Megeshet, hogy figyelmünk elkalandozik, ez teljesen természetes. Ilyenkor ezt vedd észre, és ítélkezésmentesen tereld vissza figyelmed az eső hangjára. A gyakorlatnak lassan vége. Figyeld meg a tested állapotát. Milyen most?”

Ami fontos, hogy tudatosítsuk azt, hogy az időjárás fölött nincs befolyásunk, nem tudjuk megválasztani, hogy milyen. Amit viszont meg tudunk választani, az a reakciónk, amit az időre adunk. 

Már nyolc hét mindfulness gyakorlás is elég ahhoz, hogy agyunkban strukturális változások jöjjenek létre. Erről is szól ez az elképesztően érdekes, sorsfordító előadás.

A videót ide kattintva tudod megnézni!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x