Taní - tani

Nagy Henriett : Lehetnénk – e boldogabbak ? Tények és történetek a pozitív pszichológia világából

2021.07.06 06.20 Írta: Doltea Enikő
nyári könyvajánló
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia
pozitív pszichológia

Doltea Enikő, pszichológus, pszichopedagógus nyári könyvajánlóját olvashatjátok.

Dr. Nagy Henriett klinikai szakpszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatója, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület tagja, tudományos tényeken keresztül vezet végig a pozitív pszichológia boldogsággal kapcsolatos kutatásainak izgalmas világán.

Már a könyv első fejezetében megismerkedhetünk azokkal a tényezőkkel, amelyek hatással lehetnek az általános jóllétünkre, boldogságszintünkre. Legtöbb ember a boldogságot külső feltételekhez illetve a magyar köztudatban használt kulturális jellegű hiedelmekhez, szólásokhoz, közmondásokhoz köti, azonban, amint az a könyv soraiból is kiderül, megfelelő önbecsüléssel és a boldogsághoz való optimálisabb viszonyulással, jelentősen javíthatunk boldogságszintünkön.

Részletesen olvashatunk a kora gyerekkori tapasztalatok, múltban átélt tragédiák, a családi légkör valamint a hiedelmekhez köthető félelmeinkről is, mint boldogságot akadályozó tényezőkről. Ugyanilyen izgalmas kérdéskört képez az anyagi helyzet, az életkor, a nem, kapcsolati illetve családi státusz és a boldogság kapcsolata közötti összefüggések vizsgálata is. Valóban a pénz önmagában boldogít, vagy inkább a szubjektíven átélt anyagi helyzet lényegesebb? Az idősebb vagy inkább a fiatalabb korosztály boldogabb? A férfiak vagy a nők boldogabbak, netán a párkapcsolatban vagy a házasságban élők? Mi a jól működő házasság titka? Valóban a gyermek jelenti a legnagyobb boldogságot? Vagy csupán egy álomutazás vagy a lottónyeremény?

Min múlik a boldogságunk? Mit tehetünk a boldogságunkért?

A boldogság genetikai meghatározottsága, a körülményekre való reagálásunk, szubjektív megéléseink vagy bizonyos személyiségtípusok, vonások predesztinálnak a boldogságra ? Izgalmas kérdéskör az extravertált, barátságos, lelkiismeretes, érzelmileg kiegyensúlyozott és szociábilis valamint az alacsony önértékeléssel leírható nárcisztikus személyiség jóllétszintjére vonatkozó gazdag leírás is, akárcsak az erények és karaktererősségek rendszerének (Values In Action, VIA) részletes körvonalazása, mint a boldogság és az élettel való elégedettség alapját képező vonások.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk a boldogságunkért, lényeges aspektus a személyes céljaink megválasztása, az időhöz való szubjektív viszonyulásunk, az időperspektívák közötti rugalmas váltás képessége, a flow élmény minél gyakoribb átélése, az egészséges optimizmus és a pozitív érzelmek gyakorlása, melyek közül a szeretet – hála – öröm a legkiemelkedőbb fontosságú.

Hogy miként válhatunk képessé a tudatos pozitív érzelemszabályozásra? Hogyan alakíthatunk ki a boldogsággal és a körülményeinkkel kapcsolatos pozitív viszonyulásmódot? Ebben segítenek a könyv fejezeteinek végén található belső önismereti munkára motiváló kérdések és boldogságfokozó gyakorlatok valamint az érzelmeink mérésére alkalmas skálák, melyek által pontosabb képet kaphatunk személyesen átélt érzelmeinkre vonatkozólag.

Szakmai kutatásokkal megalapozott, újszerű és egyben nagyszerű nyári olvasmány. Mindenkinek szeretettel ajánlom.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x