Gyökerek és szárnyak

Ne féljünk meditálni!

2021.04.23 09.09 Írta: Galambosiné Honfi Anita
meditáció
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés
pozitív szülő

Nehéz időket élünk. Várhatóan egyre többen küzdenek majd mentális problémákkal a bezártság, a betegségtől való félelem, a korábbi élet elveszítése miatt. Tudjuk, stresszes időket élünk. Egy tanulmány szerint a napi kb. 4000 gondolatunknak közel 80%-a negatív. Ez persze evolúcióbiológiai szempontból nézve természetesnek is vehető, hiszen biológiailag a túlélésre, a nehézségek, veszélyek leküzdésére vagyunk alkotva.

Röviden vázolva, a szervezetünk kétféle stresszhormonnal reagál azokra az eseményekre, amelyet fizikai vagy pszichológiai jóllétére veszélyesnek vél.

Az adrenalin az, ami azonnal működésbe lép, ha stresszelünk. Jól ismerjük hatását: heves szívdobogás, izzadás, kapkodó légzés.

A tudat beszűkül, a figyelem arra irányul, hogy futnunk, vagy ütnünk kell-e. A kortizol hosszú hatású stresszhormon, egyenletes, lassú ritmusban, normális körülmények között emelkedő és csökkenő működéssel lassú görbét ír le a nap folyamán. Stressz hatására azonban a kortizolszint is megugrik szervezetünkben. Testünk ezt a folyamatosan magas kortizolszintet nem tudja kezelni, és ez felborítja működését. Okozója a magas vérnyomásnak, szívbetegségnek, fáradtságnak, magas vércukorszintnek, elhízásnak, felgyorsult öregedésnek, hogy csak néhányat említsek.

med1

A fő probléma pedig az, hogy a figyelmünket gyakorta olyan dolgokra fordítjuk, melyek a kortizolszintet magasan tartják. A negatív gondolkodásról beszélünk tehát.

Mint korábbi cikkemben írtam, az agyunk számára nincs múlt, jelen vagy jövő, sőt a valóságot sem képes megkülönböztetni az elképzelt világunktól. Így amikor olyan dolgokon aggódunk, amik még meg sem történtek, és esélyes, hogy soha nem is fognak megtörténni. saját egészségünket, s jóllétünket rongáljuk. Amikor a figyelmünket a negatív eseményekre fókuszáljuk, agyunk kiemeli számunkra a világ negatív eseményeit, így szinte csak a rossz dolgokat érzékeljük.

Gondoljuk csak végig, azonos világban élünk, mégis egyikünknek ez egy csodálatos, szerető kapcsolatokkal teli, boldog élet, másoknak elviselhetetlenül rossz, boldogtalan világ, amiben semmi élvezet, semmi szerethető nincs.

És sokan még ott is bajt, boldogtalanságot látnak, ahol valójában semmi ilyesmi nincs. A legnagyobb probléma, ugyanakkor a legjobb hír is, hogy a kutatók bizonyították már az érzelmi fertőzés tényét. Sajnálatos módon a negatív hangulat is ragályos, de szerencsére a jókedv, öröm és elégedettség még ragályosabb. Így tehát sokkal jobban járunk, ha boldog emberekkel vesszük körül magunkat, és messzire kerüljük az összes panaszkodó, puffogó, elégedetlen embertársunkat.

med2

Egy ismerősöm férje hirtelen lett nagyon beteg, s az orvosok nem voltak biztosak abban, hogy meg tudják menteni az életét. A történet jó véget ért, s ez a hölgy mondta nekem, most értette meg, hogy mi az, amiért aggódni érdemes, s mi az, amiért teljesen fölösleges. Hogy életét végig idegeskedte olyan dolgok miatt, ami valójában említésre sem méltó. S hozzátette, mennyire bánja, hogy minderre ennyi évesen kellett rádöbbennie.

Miért nem tudja ezt az ember sokkal korábban? Miért kell valami nagyon rossznak jönni, hogy megértsd életed szépségét?

Itt az idő, hogy megtanítsuk magunknak is és gyermekeinknek is elkerülni a feszült, gondoktól terhes, betegségeket gyakrabban hordozó életet, s hogy megtaláljuk az utat a nyugalom és lelki béke felé. És ez nem is olyan bonyolult. A(z egyik) megoldás a relaxációban, meditációban keresendő. Sokan ellenségesen állnak ehhez a kérdéshez. „Ezotéria, semmi köze a tudományokhoz” - halljuk sokszor. De a szubjektív élmények helyett térjünk vissza a tudomány és kísérletek mezejére. A Kaliforniai Egyetem Idegtudományi Laboratóriumának vizsgálata alapján állítjuk, a meditáció csökkenti a szorongást, javítja az immunrendszer működését, az érzelmi ön-szabályozást és az életminőséget, továbbá erősíti a figyelmi kapacitást, csökkenti a stresszt, a vérnyomást, enyhíti az alvászavarokat.

Megfigyelhetően javul a memória és a tanulási, érzékelési funkciók. Észlelhető a fájdalmak csökkenése, a jóllét érzetének emelkedése, az együttérzés, megértés erősödése mind magunk felé, mind mások irányába. És fantasztikus, hogy agyi plaszticitás történik, az agy szerkezete átalakul, új sejtek születnek, új szinapszisok jönnek létre.

Különböző meditációs technikákat ismerünk. Figyelhetjük a légzésünket, vagy egyszerűen ítélkezés nélkül figyelhetünk gondolatainkra, majd útjára bocsájthatjuk őket. Vezetett meditációval képzelhetjük magunkat megnyugtató, boldogító helyekre.

Nem mindenkinek könnyű ez a folyamat. Én például állandóan nyüzsgök, tele vagyok energiával, mindig mozgásban vagyok, nehezen csillapítom az agyam, ami újabb és újabb ötletekkel van teli. Ez persze így természetes, mert elménk nehezen koncentrál hosszabb ideig egy dologra. Szeret ide-oda ugrálni, elkalandozik, ha úgy tetszik, témáról, témára vált. Ha kiválasztunk egy dolgot, gyertya lángját, egy fa leveleinek mozgását, a víz csobogását, s ezt figyeljük, gondolatunkat újra és újra visszatereljük, azzal már nagy lépést teszünk előre.

med3

Fontos megtanulnunk azt is, hogy napjainkban vegyük észre a szépet, a jót.

Mit is kell tennünk?

Kezdd a napot azzal, hogy felkészülsz arra, hogy csodás napod lesz, hogy minden sikerül, hogy csupa jó dolog történik majd veled. Még mielőtt felkelnél, érezd a hálát ezért. Bizonyított és talán köztudott dolog ma már, hogy szívünkben is van egy kb. negyvenezer idegsejtből álló kis rész, ez pedig közvetlen kapcsolatban van agyunkkal. Ha reggel lelassított légzésünket figyelve, kezünket szívünkre téve átéljük a hála, megbecsülés gondoskodás, együttérzés valamelyikét, már létre is jött a szívkoherencia. 3 perc elég. Személyes kedvencem, amikor a testem ellazítása után fényes fehér fényként lélegzem be a levegőt, ezzel belélegezve mindent, ami tiszta és jó, belélegezve erőt, energiát, egészséget, majd ezt a fényes levegőt kifújva átadom a tiszta energiát az engem körülvevő világnak. Remek stresszoldás az EFT kopogtatás technikája. Szintén pár perc, s napunk bármely szakaszában pillanatok alatt segít.

Mikor jó a meditáció? Ha csinálod. Ne aggódj azon, jól csinálod-e, csak csináld újra és újra. Lehetőleg minden nap. S fontos megtanítani gyermekeinknek is, testi és lelki egészségük megóvása érdekében.

És ha nem győzött meg mindez, csak próbáld ki, s az az érzés, ami közben átjárja tested, lelked, elméd, meg fog győzni, biztosan tudom.

Ajánlott irodalom:

Dawson Church: Az elmétől az anyagig. Bioenergetic Kiadó Bp. 2021.

https://www.nccih.nih.gov/health/meditation-in-depth

 

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x