Gyökerek és szárnyak

Néhány tipp, hogyan erősítsd kapcsolatod a gyermekeddel!

2021.09.11 16.16 Írta: PPNP
pozitív légkör
pozitív nevelés
pozitív pszichológia
pozitív szülő
szülő-gyerek kapcsolat

A gyermek egészséges testi és lelki fejlődésének legfontosabb feltétele, hogy bizalmi kapcsolatot alakítson ki szüleivel, tudja, hogy mindig számíthat rájuk.

A gyermekek a pozitív szülő-gyermek kapcsolat révén ismerik meg a körülöttük lévő világot, a szüleik viselkedésén, mindennapi teendőin, reakcióikon keresztül tapasztalják meg a világot. Gondoljunk csak bele, mennyire mások a kora gyermekkori tapasztalatai annak a gyereknek, akit a szülei reggel elvisznek magukkal a kertbe, mert kerti munkát kell végezni, letesznek egy pokrócra és maga fedezi fel a világot, mint az a gyerek, akit mindentől féltve egy állandóan fertőtlenített szobában tartanak, nehogy valami baja essen. Egyik sem jó vagy rossz, csak egészen más. Ahány gyermek annyiféle család, annyiféle tapasztalás a gyerekek számára. A lényeg mégis ugyanaz. Biztonságban érzi-e magát a gyerek és szeretik-e őt a szülei, a nevelői? Erre az alapra épül majd rá minden jövőbeli kapcsolata.

Mégis, hogyan erősítsük kapcsolatunkat a gyermekünkkel?

Nyilván a különböző életkorokban más és más módszerekkel. Mégis, mindegyik alapja a nyílt, őszinte odafigyelés, a tisztelettel teli odafordulás hozzá.

apa_fia

Tölts vele minőségi időt!

Hányszor halljuk elkeseredett szülőktől, hogy „De hát annyit főztem, mostam rá, iskoláztattam....és mégsem találom vele a közös hangot!” Ezek a szülők azt felejtik el, hogy egy gyereket ellátni kötelesség és nem valamiféle plusz, amit a gyerek számára biztosítunk. A minőségi időtöltés minden életkorban rendkívül fontos.

Azonban a minőségi időtöltés nem azonos az időtöltéssel.

Ha vasalás közben anyuka a barátnőjével beszélget telefonon és közben a gyerek a TV előtt ül az nem együtt töltött minőségi idő. A közös séta sem az, amiközben apuka telefonál a barátjával vagy ügyeket old meg. A minőségi idő során mindannyian jelen vagyunk a pillanatban, figyelünk egymásra és átadjuk magunkat az együttlét örömének. Kiváló segítséget jelent ennek megértésében a mindfulness, amelyről bővebben itt olvashatsz.

Játsszatok együtt!

Az egyik legfontosabb minőségi idő a játék, ami nagyon fontos a gyermek fejlődésében. De fontos a szülő-gyerek kapcsolat kialakításában is. A gyerekek a játék során fejleszti az érzékeit, a kreativitását, ismeri meg a világot. Ismerjük a jelenséget, amikor a gyerekszoba telis-tele van játékkal, de a gyerek unatkozik Nem az a fontos, hogy mit játszatok, hanem az, hogy együtt tegyétek. Az odafigyelés a fontos, a jelenlét és a közösen eltöltött minőségi idő és az osztatlan figyelem.

Érzelmi-fejlesztő játékainkról itt olvashatsz!

Mutasd ki a szeretetedet!

Ez nem is mindig olyan egyszerű. A rohanó hétköznapokban sokszor nem jut eszünkbe, hogy milyen fontos jeleznünk a másiknak, hogy szeretjük, hogy számíthat ránk. Az egészséges érzelmi és neurobiológiai fejlődéshez szeretetteli emberi érintésre van szükségünk. Ezért is nagyon fontos, hogy a gyermek a nap folyamán többször is gyengéd, szeretetteljes öleléseket kapjon. Mosolyogjunk rá sokat és hallja azt tőlünk, hogy szeretjük. Különösen fontos ez akkor, ha éppen valami rosszat csinált, amit helytelenítünk. Soha ne éreztessük vele, hogy a szeretetünket ez bármilyen módon befolyásolja! Mindig a tettét minősítsük, soha ne a gyereket és ebben a helyzetben is biztosítsuk arról, hogy feltétel nélkül szeretjük. Ha a „szeretlek” szó kimondása a mindennapok részévé válik, akkor ennek komoly hatása lehet a gyerek-szülő kapcsolat különböző életszakaszaiban, például a kamaszkorban, amikor fontos lesz ennek a gyakori emlegetése.

ölelés(3)

Legyenek közös családi étkezéseitek!

A családi étkezések olyan sok szempontból fontosak, hogy fel sem lehet sorolni! Ezek alkalmával a gyerek számtalan közös történettel gazdagodhat a családjáról. Megtanulhatja, hogy kell türelmesen megvárni, amíg mindenki szed, hogyan kívánunk jó étvágyat! és hogyan várjuk meg azt, hogy mindenki befejezze az étkezést. A nap ebben a szakaszában már mindenki túl van a munka egy részén, ha haza is hoztak munkát a szülők akkor is tudnak ennyit szünetet tartani, és közös, egymásra figyelő beszélgetésekre fordítani a figyelmet. Az étkezések során legyenek szabályaink! Mindenki tegye el a telefonját, a legjobb ha le is halkítja, hogy a pittyenések se vonják el a figyelmet az együttlétről, és csak egymásra figyeljetek!

A közös étkezések során megtanulhatjuk az egészséges étrend fontosságát is, ami hosszú távon befolyásolja a testi és mentális egészséget.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x