Szakértői interjúk

„Nem lep meg, ha néha tél van”

2021.02.05 02.11 Írta: PPNP
célok kitűzése
célok megvalósítása
kreativitás
Palya Bea
pozitív gondolkodás
pozitív nevelés

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert és sikeres dalszerző, énekes, előadó, tréner és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene mellett olyan kortárs dalírói egyéniségek, mint Leonard Cohen, Joni Mitchell vagy épp Aretha Franklin munkássága is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizennégy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal – újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, mélyek, fájóan őszinték és humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenlétével pedig rögtön bűvkörébe vonja közönségét. Most azonban nemcsak zenéről fogunk beszélgetni.

Előadóművész, dalszerző, tréner, gondolkodó, segítő? 2020-ban melyik énedre volt a leginkább szükség? Hogyan telt el a tavalyi év?

Kétfelé oszlott 2020 idővonala. Volt egy fél év, amely a gyász, a fájdalom, a düh időszaka volt, én szeptemberig nem voltam nagyon jól, mert félelemmel töltött el az, ami az énekes-dalszerzői, zenei szakmával történt.

music

De én szeretek a dolgok mögé nézni, menni egy szinttel bejjebb. Ma úgy látom, hogy a szakmám valójában kapott egy nagyon erős hívást arra, hogy átalakuljon. Mintha kiabált volna valaki körülöttem „Most mást kell csinálni!! Persze ebbe megérkezni nehéz és fájdalmas volt, de megtanultam, hogy sok traumatikus szakaszon túl minden elmúlás után jó dolog jön.

Ez az optimista gondolkodás, az erősségeid kihasználása veled született adottság?

Abszolút nem, de hosszú évek munkájával ilyen emberré tanultam magam. Korábban hosszabban maradtam a fájdalom fázisában, (a belső szótáramban ez a “dagonyázás”) vagy a dühöt sem alakítottam pontos energiává, amellyel például jól lehet határokat tartani, változást generálni. De mára megtanultam, hogy lehet a veszteségekből felállni, előre nézni, a nehézségben erősödni, új képességeket pallérozni. Túl vagyok egy váláson is, és váltam már el alkotótárstól is: beépült, hogy tudom, hogy e helyzetek nehézsége egyrészt nem tart örökké, elmúlik, másrészt valami sokkal érettebb, vagy hozzám jobban illő jön utána.

Az egész életünk organikus fejlődés, körforgás. Nem lep meg, ha néha tél van.

Persze a Covid hosszú tél.....

Akkor alkalmazkodtál a változáshoz?

Már 2019-ben elkezdtem online tanítani, és ezt folytatom a járvány alatt is. Ejkkor született meg a Szeretem az ötleteimet nevű oniine kurzusom. Ez a covid alatt is futott egyszer, rekordszámú jelentkezővel, Az emberek szerették ezt a tudásanyagot és energiát, amit én tudok adni, és ez nekem is sok erőt adott.

Az utóbbi két év kurzus-elvégzőinek visszajelzésiet mélyen a szívembe-agyamba beépítettem, és a kurzus anyaga mindig tovább fejlődik organikusan.

Most, február 8-án ötödször megy a Szeretem az ötleteimet kurzus, még lehet rá jelentkezni, a cikk alatt található linken. Ezúttal hat plusz egy hetes lesz, az úgynevezett kihívás hetében lesz egy hétnyi új tartalom, elmélet és gyakorlat, amelyet most fejlesztek le, és amely részben az aktuális élethelyzetre, a világméretű átalakulásra reagál.

Lehet velem a kurzus alatt közvetlenül kapcsolódni, ugyanis minden héten hétfőn élőben adok elő, a résztvevők kérdéseire válaszolok.

Elindult az énekes kurzusom pilot-verziója is idén, amelyre néhány óra alatt fogytak el a jegyek. Ezt a hathetes formátumot is fejlesztem, nagyon nagy az érdeklődés, a tavalyi offline formátumok után idén online is tanítom az éneklés és az önismeret kapcsolatát, azt, hogy a saját hangom megtalálásával hogyan léphetek a következő szintre, énekesként, emberként.

előadás_Palya_Bea

De zeneileg is sok újdonságot hozott az elmúlt időszak Rengeteg közreműködésem született más zenészekkel. Caramellel, a Honeybeastel a Zaparozsec zenekarral, Bereczki Zolival, akinek dalt írtam. Sok időt tudunk együtt tölteni a párommal, a gyerekeimmel, és ezt nagyon szeretem. El sem hinnéd, hogy mennyi kreatív megoldás van arra, hogy Lili és Pannika mit játszanak, amíg nekem online megbeszélésem van! De sokat vagyok együtt velük úgy is, hogy rájuk figyelek.

Megtanultam élvezni ezt az új életet.

Egyébként is jellemző rám most az introverzió. A párommal és a gyerekeimmel sokat vagyunk az erdőben, itthon, az otthonunkan, és most innen hozom létre a nagy dolgokat. Persze van ami hiányzik, de a találkozás melegsége az online térben is létrejön.

Még benne vagyunk az újévi célok kitűzése időszakában. Állítólag január 19. Az a dátum, amikor a legtöbben fel is adják azokat. Te is kitűzted a céljaidat?

Naná! Nekem nagyon konkrét céljaim vannak, amiket külön-küln lapokra írtam fel és az éjeliszekrényen tartom, hogy mindig találkozzam velük. Az egyik célom, hogy 2021-ben nagyon rövid időt töltök azzal, hogy egy helyzetben áldozat legyek. Nem erre figyelek, hanem arra, hogy ez a változás, még ha rossznak is tűnik, egyfajta tanulás nekem, úgyhogy nézzük meg mit tanít. Azonnal cselekedni fogok, nem maradok a vesztes helyzetben sokáig. A magánéletemmel kapcsolatos fogadalmam, hogy a testemben szeretet legyen. Befogadó, nyitott legyek és lágy.

Ha bárki rám néz lássa, hogy a kisujjamban is ott dobog a szívem. Szeretettel átjárva lenni. Ez a célom.

A munkával kapcsolatos célom, hogy az online létezésem fentartható legyen: van elég bevétel az új értékes tartalmakat fejlesztéséhez. Egy offline szakmában éltem eddig, és mire igazán megértettem, hogy mi az az „online tartalom”, az időbe telt. Számomra eddig az online tér valójában csak a promóció tere volt, amit azért használtunk, amire azért gyártottunk tartalmat, hogy a közönség eljöjjön a koncertekre. Most azonban meg kellett tanulni a zene területén is valódi, ott érvényes online tartalmat gyártani. Sok fejlesztésen gondolkozunk, és a közönségnek is segítünk megérteni azt, konkrét információkkal, edukációval. átláthatósággal, hogy - bármennyire is tele a net ingyenzenével - az értékes zenei tartalomért az online térben ezentúl fizetnie kell.

Akkor te nem adtad fél a céljaidat január közepén?

Nem, de az is lehet, hogy csak azért, mert csak a bűvös dátum után volt időm arra, hogy kitűzzem a célokat. (nevet)

Most induló kurzusod a kreativitással foglalkozik. Mit gondolsz miért vész el a legtöbb kreatív gondolat? Miért hagyjuk abba a megvalósítást? A hit hiányzik belőlünk?

Nagyon sok adatom van erről a területről, sokat foglalkozom, sokat tanítok errőla témáról. Többféle minta él a fejünkben a kreatív emberről: Az egyik, amikor azt gondoljuk, hogy kreatív ember az, aki abból él, ez az elsődleges kreativitás. A másodlagos kreativitás, ha valaki a munkájában használja a kreativitást például egy nagy cégnél talál kreatív megoldásokat egy-egy problémára. A harmadik kategória pedig a hobbi, amikor munak után, kikapcsolódásként fest, rajzol, szobrászkodik vagy ír valaki.

creativity

Sokszor találkozom ezzel, és azt a korlátozó hiedelmet sejtem mögötte, hogy “a művészetből nem lehet megélni, a kreativitás az csak az igazi tehetségek,alkotók kiváltsága - és én nem tartozom ezek közé.

Ilyenkor megkérdezem, hogy „Mit élsz meg olyankor, amikor azt csinálod, amit szeretsz?” „Önmagam vagyok.” Hangzik sokszor a válasz. Ezért jutunk el minden kreativitással kapcsolatos tréningen valójában az önismerethez.

Ha megtalálom azt a saját ötletet, amelyet elég jónak gondolok több napon vagy héten(vagy akár éven) át ahhoz, hogy elkezdjek vele dolgozni, akkor az egész világ egy nagy segítő energiává alakul.

Pont szembejön egy cikk, megjelenik egy jó társ lehetősége, anyagi források bukkanak fel.. Néhány nappal ezelőtt angolul adtam elő és olyan fantasztikus fogadtatásban volt részem, hogy nem volt kérdés, hogy a régóta dédelgetett álmomnak, hogy a kurzusaimat angol nyelvre fordítom, eljött az ideje. I love my ideas. Ez lesz a címe. Én a „csinálásban”, hiszek, a kreativitásban szerintem ez a lényeg. Van egy jó ötleted? Vagy egy mélyrepülésed? Akkor kezd vele, csinálj vele valamit! Írj belőle cikket, dalt, fesd le, mondd el mesében! Hogy pontosan hogy kell ezt csinálni - ehhez kapsz konkrét tanulási lehetőséget a kurzusomon!

Mit gondolsz miről fogunk beszélgetni 2022 első hónapjaiban, ha megkérdezem hogy telt 2021?

Elégedett leszek, mert nem adtam fel a céljaimat. Kicsit biztosan többet dolgoztam majd, mint amennyit akartam, de nagyon szép évet zárok, mert átléptem egy olyan nagy kapun, amire régen vártam. Kimegyek a nagyvilágba a tudásommal.

Szívből kívánom, hogy így legyen!

Palya Bea új, kreativitásról szóló kurzusáról itt lehet bővebben is olvasni!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x