Gyökerek és szárnyak

Nyári könyvajánló: Utak önmagunkhoz

2021.07.20 06.27 Írta: Galambosiné Honfi Anita
bagdy emőke
nyári könyvajánló
pozitív gondolkodás
pozitív pszichológia
utak önmagunkhoz

Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz címűkönyvét nyári könyvajánlónk keretében Galambosiné Honfi Anita magyar-ének szakos általános iskolai és középiskolai tanár ajánlja.

Mindig szerettem tanítani és lelket gyógyítani. Ezt teszem ma is, és tanítok „nem középiskolás fokon” a média minden csatornáján és mindenütt, ahová hívnak, és ahol terjeszthetem a pszichológiai ismereteket. Remélem, sokáig végezhetem ezt a szolgálatot. Mégsem időt kérek a sorstól, hanem csak azt, hogy szabott életidőmben mindig a személyes érdekeltségen túlmutató értelme legyen annak, amit teszek. /Bagdy Emőke/

Bagdy Emőke pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa. 2010-től professor emerita.

Ez a könyv lelki útikalauz. Lámpása bevilágítja azokat a lelki tájakat, amelyeket alig vagy nem is ismerünk. Úti célja az önismeret.

Ahogy a fenti idézetben is megnyilatkozik, a professzor asszony ebben a könyvében is tanítani szeretne. Célja, hogy közelebb hozza a pszichológia tudományát, ezzel segítsen önmagunk megismerésében. Ahogy ő nevezi, ez a „szolgáló lélektan”, mert az emberi életet szolgálja.

Fejezet szól az erkölcsről, az altruizmusról. A szerző külön szól az önismeret fontosságáról. Annak kialakulásáról, az önvédelemről és védelmi mechanizmusokról.

Nagyon érdekes fejezetet olvashatunk a kommunikációról, kommunikációs stílusokról, a konfliktuskezelés különböző módjairól.

A Harvard Egyetem 30 éven át zajló kutatása kimutatta az optimista szemlélet egészségvédő szerepét. Ők vizsgáltak egészséges 25 éves egyetemistákat 5 évente nézve testi és lelki egészségüket. 40-45 éves koruk körül már határozott különbség mutatkozott az optimista szemléletűek egészsége és a pesszimistáké között. Az eredmény szorosabb összefüggést mutat a pesszimizmus és az egészségromlás között, mint a dohányzás és a tüdőrák előfordulása között. Ezt felismerve különös fontossággal bírhat számunkra a könyv Vitalitásgenerátorok fejezete, ahol konkrét tanácsokat kaphatunk arra, mit is tegyünk, ha egészségesek akarunk maradni. Olvashatunk a nevetés, a sport fiziológiai hatásairól is. És megtudhatjuk, hogy is állunk az ami nem öl meg, az megerősít mondással.

Ezt a könyvet sok hasznos tanácsával tehát egyszerűen az élethez ajánlom.

Kulcslyuk Kiadó 2012.

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x