Taní - tani

Online oktatás 2.0

2021.04.13 05.21 Írta: Roma Ádám
online oktatás
pozitív nevelés
pozitív pedagógia

2020 márciusa után, 2021 márciusa is a digitális oktatást hozta el a diákoknak (szülőknek) és nekünk pedagógusoknak is.

Fizika – informatika szakos tanár vagyok, így a digitális világ közel áll hozzám, de természetesen a jelenléti oktatási formát szeretjük mi pedagógusok, hiszen a diákjainkkal ott tudunk nap mint nap alkotni és segíteni az életüket!

Viszont az egészség a legfontosabb mindenkor. Február végén azért lelkileg én is készültem már rá, hogy újra online oktatás lesz. Amikor pedig hivatalossá vált, tudtam, hogy most ebből az oktatási formából kell a legtöbbet kihozni!

Életünk során sokszor kell alkalmazkodni, más szemszögből megközelíteni dolgokat, új lehetőségeket keresni. Tavaly és idén is így próbáltam online tanítani. Idén a digitális oktatás azért jóval zökkenőmentesebb. Ezt a diákjaim, pedagógustársaim visszajelzése alapján is mondhatom. Mint mindenben, a rutin ebben a tevékenységen is sokat segít. Ebben a tanévben a gyerekek is aktívabbak és felkészültebbek az online órákon és úgy tapasztaltam jobban is élvezik ezeket.
Tanításhoz a Google Meet alkalmazást használom és nagyon szeretem.

online1 (1)

Az informatika tanítását a digitális oktatásban könnyen át tudjuk hidalni, hiszen a gyerekek nagyrészt laptopokat / számítógépeket használnak, esetenként okostelefonokat. Ezeket az eszközöket rutinszerűen használják már 7. és 8. osztályra, de a fiatalabb korosztály is ügyes, tapasztalt.

Fizika órákon pedig a magyarázat mellett több dolgot is tudunk alkalmazni, hogy a tanítás változatosabb és színesebb legyen. Olyan YouTube videókat nézünk meg ahol kísérleteket mutatnak be fizika tanárok vagy fizikusok, a prezentálás funkciót is gyakrabban használom, így a diákokkal képeket, videókat és a fizikához kapcsolódó érdekességeket is meg tudom osztani.

Van egy 5 éve tartó programom, amelynek során példaképket hívok meg és mutatok meg a diákoknak. Olyan példaképeket, akik a gyerekek jövőjére hatással lehetnek. Korábban személyesen jöttek el a vendégeink, a pandémia miatt most online felületen hívtuk fel őket. Ezeket a beszélgetéseket tanítási órák után tartjuk. A visszajelzések alapján mondhatom, hogy a diákok nagyon kedvelik ezeket az órákat. Többek között így beszélgettünk Béres Alexandra fitneszedző, sportolóval, Szebeni István televíziós műsorvezetővel, Keszthelyi – Nagy Rita Európa – bajnok vízilabdázónővel, Hajdú B. István televíziós kommentátorral, sportriporterrel.

Összeségében úgy vélem, hogy az online oktatás 2. 0 sikeresebben, pozitívabban, eredményesebben zárult és azt gondolom ez a legfontosabb! A jövőben pedig ha sor kerülne még online oktatásra azt hiszem mindenki biztosabb lábakon, önbizalommal tekintene erre az oktatási formára!

Várjuk a jelenléti oktatást, a diákjaink, szüleik és magunk legnagyobb örömére! Mindannyian ott vagyunk igazán otthon!

Szülőként, vagy pedagógusként
szeretnél tenni a  gyerekek mentális
egészségének
megőrzéséért?

Mask Group 4@2x

Iratkozz fel hírlevelünkre, és kérd ingyenes kiadványunkat / minikurzusunkat!

Group 534@2x